Kozákova základná jedenástka môže súpera zaskočiť

Ján Kozák
Ján Kozák (Autor: TASR)
Pavol Spál|5. sep 2013 o 17:49

Bosna si postup zaslúži, akokoľvek rátam naše šance na postup, tie výpočty mi nevychádzajú, priznal tréner.

spall_r1847.jpg
Zo Zenice od nášho redaktora Pavla Spála.

BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti živia minimálnu nádej. Potrebujú vyhrať všetky štyri zvyšné zápasy kvalifikácie, ale ani to im nemusí stačiť aspoň na baráž. Musia sa spoliehať aj na zakopnutie Bosny a Hercegoviny i Grécka.

Nový tréner Ján Kozák v piatok proti Bosniakom zvolí svoju prvú základnú jedenástku v súťažnom zápase. Kozák je známy stratég a možno súpera zaskočí.

Zápas budeme na našom portáli v piatok od 20.15 h sledovať naživo. Pozrieť si ho môžete v priamom prenose na Dajto.

Bosna si postup zaslúži

Bol to nezvyčajný pohľad. Ihrisko oddeľuje od tribúny s divákmi asi päťmetrový plot. Usporiadatelia majú zlé skúsenosti. Na národnom štadióne v Zenici bude extrémne búrlivá atmosféra. Tréner Ján Kozák sa neobáva.

Kozák má o zostave jasno, premýšľa len o jednom poste. Zrejme váha, či postaviť na pozícii defenzívneho štíta Pečovského alebo Guédého.

„Neprišli sme iba brániť, lebo to by bolo iba otázkou času, kedy dostaneme gól. Nálada je dobrá, chlapci sa poctivo pripravujú, verím, že to potvrdia. Nerád by som prehral, aj keď viem, čo nás čaká.“

Slováci potrebujú vyhrať všetky štyri zvyšné zápasy kvalifikácie, ale ani to im nemusí stačiť aspoň na baráž. Musia sa spoliehať aj na zakopnutie Bosny a Hercegoviny i Grécka.

„Bosna si za to, čo predvádza, šampionát zaslúži. Hrajú spolu už dlhšie, majú 17 až 18 kvalitných hráčov. Akokoľvek počítam naše šance na postup, tie výpočty mi nevychádzajú,“ priznal Kozák.

Šesták, Hamšík, Jakubko

Plzenčan Matúš Kozáčik chytá v Plzni zrejme v životnej forme. Dá sa však predpokladať, že tréner Ján Kozák sa rozhodne pre v národnom tíme ostrieľanejšieho Jána Muchu.

V strede obrany by nemala chýbať zohraná dvojica Martin Škrtel, Ján Ďurica. Vpravo zrejme nastúpi Peter Pekarík, ktorý nastupuje pravidelne za bundesligovú Herthu Berlín.

Vľavo sa núka šikovný Dušan Švento – po zranení však toho veľa neodohral. Preto sa očakáva, že Kozák vsadí na univerzálneho Tomáša Hubočana – aj keď tomu skôr svedčí pozícia stopéra.

Na poste defenzívneho záložníka má istotu Juraj Kucka. Alternatívou vedľa neho je Žilinčan Viktor Pečovský, ale i Karim Guédé.

Pôvodom Afričan je silný fyzicky, veľa vydrží a navyše je univerzálny - vo Freiburgu ho využívajú i v útoku.

Na krídlach dostanú asi šancu Stanislav Šesták (vpravo) s Vladimírom Weissom. Šesták odohral výborný posledný zápas proti Rumunom, jeho absencia v posledných dvoch klubových zápasoch mu podľa Kozáka neuškodí. V strede zálohy má isté miesto špílmacher Marek Hamšík, ktorý by mohol hrať viac ofenzívne, hneď za hrotom.

Z hrotových útočníkov sa v klube strelecky najlepšie darí menej obratnému Martinovi Jakubkovi. V ruskej lige dal tri góly.

Reálnou alternatívou je však nasadenia rýchleho útočníka, či krídelníka, ktorý by ťažil z brejkov. Do úvahy tak pribúdajú i Róbert Mak, Erik Jendrišek, ale i Šesták.

Predpokladaná zostava: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan - Kucka, Pečovský - Šesták, Hamšík, Weiss – Jakubko

Tabuľka G-skupiny:

1. Bosna a Hercegovina 6 5 1 0 23:3 16
2. Grécko 6 4 1 1 7:4 13
3. SLOVENSKO 6 2 3 1 7:5 9
4. Litva 6 1 2 3 4:8 5
5. Lotyšsko 6 1 1 4 6:14 4
6. Lichtenštajnsko 6 0 2 4 3:16 2

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Kozákova základná jedenástka môže súpera zaskočiť