Kováčik priznal chyby v zápase Nitry so Spartakom

TASR|20. sep 2012 o 17:53

Najviac zarezonovalo vylúčenie Seydoubu Soumaha, ktorý skočil na Čarnotu a udrel do tváre Miroslava Karhana i hlavného rozhodcu Mastiša.

BRATISLAVA. Komisia rozhodcov Slovenského futbalového zväzu (SFZ) si priznala podiel chyby na incidentoch v zápase 9. kola Corgoň ligy medzi domácou Nitrou a Spartakom Trnava (1:3) v piatok 14. septembra.

Zároveň udelila trest hlavnému rozhodcovi Marekovi Mastišovi, ktorý si do konca jesennej časti sezóny v najvyššej súťaži ani v 2. lige nezapíska.

Neskúsení rozhodcovia

Prezident SFZ Ján Kováčik označil za hlavnú chybu zväzu výber a nomináciu rozhodcov na spomínaný duel, keďže ho viedli nie príliš skúsení arbitri. Hlavnému Mastišovi na čiarach pomáhali Ondrej Brendza a Peter Bednár a štvrtým rozhodcom bol Róbert Mojsej.

"Takýto exponovaný zápas bol, nie prvýkrát, viac emotívny, ako to bežne býva. Pískal ho mladý 26-ročný veľmi talentovaný rozhodca Mastiš, no doteraz odpískal iba štyri zápasy v lige. Mal skúseného FIFA rozhodcu Brendzu, ale druhým asistentom bol mladý Peter Bednár, ktorý predtým odmával len osem zápasov. Ani náhradný rozhodca Róbert Mojsej v CL neodpískal ani jeden duel. Toto je podiel viny, ktorý berieme na seba. V budúcnosti chceme takéto zápasy riešiť skúsenejšími arbitrami," povedal Kováčik.

Na duel bol pôvodne nominovaný skúsený Ivan Kružliak, no ten sa ospravedlnil, pretože bol v zahraničí.

Sporné vylúčenie Soumaha

V spomínanom stretnutí udelil hlavný rozhodca tri červené karty domácim futbalistom. Najviac zarezonovalo vylúčenie guinejského futbalistu Seydoubu Soumaha, ktorý skočil na ležiaceho Čarnotu a následne udrel do tváre kapitána Spartaka Miroslava Karhana i hlavného rozhodcu Mastiša.

Nitrianski funkcionári i samotný hráč však tvrdili, že k jeho skratovému konaniu ho vyprovokovali rasistické a hanlivé pokriky z úst trnavských hráčov. Spartak však v oficiálnom vyhlásení všetky obvinenia poprel.

Komisia rozhodcov (KR) riešila duel vyše štyri hodiny. Nitrianska sťažnosť mala celkovo 16 bodov, ale komisia uznala ako oprávnené iba tri.

Zápas sa mal predčasne ukončiť

"Ostatné rozhodnutia boli v zmysle pravidiel. Rozhodca sa dopustil najvážnejšej chyby, že neukončil stretnutie, keď došlo k jeho inzultácii. Za to si ponesie zodpovednosť nielen on, ale aj jeho asistenti, pretože v tomto prípade mu mali pomôcť. Komisia rozhodcov prijala záver, že napriek nezverejňovaniu postihov rozhodcov v tomto prípade verdikt oznámi. Do konca jesennej časti neuvidíte pána Mastiša rozhodovať stretnutie riadené Úniou ligových klubov, čiže zápasy CL a 2. ligy. Rozoberali sme to zo všetkých strán aj so všetkými rozhodcami, ktorí si svoje chyby priznali," vyhlásil predseda KR Dušan Krchňák.

Chýb sa dopustili aj asistenti, no výšku ich trestov Krchňák nezverejnil. "Ale ani ich neuvidíte v najbližších zápasoch," dodal.

Rozhodcovská komisia sa na štvrtkovom zasadnutí zaoberala aj ďalším duelom 9. kola CL medzi AS Trenčín a Spartakom Myjava. Hosťujúci tím podal oficiálnu sťažnosť proti výkonom rozhodcovskej štvorice.

"V tomto prípade ani jeden z bodov nebol opodstatnený. Všetky štyri sporné verdikty boli odsúhlasené ako správne pomerom hlasov 8:0," uviedol Krchňák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kováčik priznal chyby v zápase Nitry so Spartakom