Kováčik: Nenašli sme v družstve klasického lídra

Slovenská „dvadsiatka“. Družstvo vedené trénerom  Kováčikom si trúfalo na viac.
Slovenská „dvadsiatka“. Družstvo vedené trénerom Kováčikom si trúfalo na viac. (Autor: tasr)
Sportnet|28. aug 2012 o 00:00

Slovenské basketbalistky do dvadsať rokov obsadili na európskom šampionáte v maďarskom Debrecíne dvanáste miesto.

S turnajom sa rozlúčili dvoma prehrami s Litvou a Srbskom. Družstvo vedené trénerom Marošom Kováčikom si na ME trúfalo na viac ako uzatvárať tucet.

KOŠICE. Na majstrovstvách Európy basketbalistiek do 20 rokov v Maďarsku sa náš reprezentačný tím musel nakoniec uskromniť s konečným dvanástym miestom.

Postup do štvrťfinále ušiel Slovenkám o jediný kôš. V skupine o 9. – 12. miesto potom podľahli Litve 54:57 a Srbsku 61:67.

Tréner Maroš Kováčik sa po tom, ako jeho zverenky nepostúpili do prvej osmičky, obával sklamania a straty motivácie svojich hráčok. A jeho tušenie sa naplnilo.

„Sklamanie bolo po tom, ako nám pomedzi prsty ušiel postup a hráčky som už motivovať nevedel. Posledné zápasy, to už bolo trápenie,“ priznáva slovenský kormidelník, ktorého škreli tesné prehry s Litvou aj Srbskom.

„Prehrali sme s Litvou, ktorá nemala zďaleka taký kvalitný tím ako ten náš. V prvom polčase sme dostali 41 bodov a keď bolo v prestávke v šatni trochu kriku, tak sme za 20 minút dostali už len 16 bodov. So Srbkami nám chýbali aj fyzické sily a my sme dali šancu všetkým dievčatám. Bolo to také poďakovanie, keďže v reprezentácii strávili dva a pol mesiaca, obetovali svoj voľný čas.“

Výkonnosť dobrá

Dvanáste miesto v Debrecíne je oveľa menej, ako hovorili prognózy.

„Priznám sa, pre mňa je to obrovské sklamanie. Jedna vec sú však výsledky a druhá predvedená hra. A hra s výsledkami nekorešponduje. My sme zdolali finalistky turnaja Rusky, ale aj Ukrajinky z prvej osmičky. Porazili sme v príprave štvrťfinalistky zo Švédska. Prehrali sme tesne s Francúzkami. S basketbalovými veľmocami sme odohrali vyrovnané partie, výkonnosť bola dobrá, ale výsledky mohli byť lepšie. Nenašli sme však v družstve klasického lídra. Z toho sme sklamaní.“

Hendikepom obranný doskok

Šampionát v Debrecíne nastavil zrkadlo našim talentom na medzinárodnom fóre.

„Po zápase s Francúzskom, v ktorom sa rozhodovalo o našom bytí a nebytí, teda o postupe do štvrťfinále, sa ukázalo, z ktorých hráčok raz niečo bude a z ktorých nie. Kvalita sa ukáže zvlášť vtedy, ak tečie do topánok. Naším najväčším hendikepom bol na turnaji obranný doskok. Oproti Francúzkam sme doskočili o 20 lôpt menej, so Srbskom o 17. Aj preto sme nepostúpili do osmičky. No nechcel by som o hráčkach hovoriť menovite. Podrobnosti dám do pošampionátovej správy, ktorú musím odovzdať zväzu,“ dodal Kováčik.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Kováčik: Nenašli sme v družstve klasického lídra