Košice porazili Banskú Bystricu 3:2 a stále vedú extraligu

Šláger sa hral v Košiciach, kde hostili Banskú Bystricu. Takto skončil v sieti puk z hokejky domáceho Jána Tabačeka.
Šláger sa hral v Košiciach, kde hostili Banskú Bystricu. Takto skončil v sieti puk z hokejky domáceho Jána Tabačeka. (Autor: TASR)
Sportnet|29. sep 2010 o 19:25

Hokejová extraliga mala na programe dohrávky 9. kola. Súboj lídrov tabuľky v Košiciach rozhodlo v prospech domácich až predĺženie, Nitra si hladko poradila s reprezentačnou dvadsiatkou.

Košice uhájili postavenie lídra

V dohrávanom stretnutí 9. kola potrebovala Banská Bystrica na strelenie gólu iba 37 sekúnd, Hudáček ľahký puk vyrazil a Tománek ho pohodlne poslal do bránky - 0:1. Ešte v prvej minúte mohol vyrovnať Bartoš a po ňom Tomík, ale Šimonovič dvakrát skvele zasiahol. Košičania sa dočkali pri presilovke o dvoch hráčov, keď po obliehaní súperovej bránky zakončoval v 8. min Tabaček - 1:1.

Veľkú príležitosť mal potom Jenčík, ale Šimonovič kryl. V 16. min ohrozil Hudáčka Sýkora. V poslednej minúte prvej tretiny zakončoval Paľov, ale lapačka Hudáčka vyletela pohotovo.

V 23. min si Rumpel obhodil Grmana a poslal puk k ľavej žŕdke - 1:2. V 26. min sa pred Šimonovičom ocitol osamotený Haščák, ale prestrelil bránku. Aj druhý gól Košíc padol z hokejky Tabačeka, ktorý si z pozície obrancu nakorčuľoval pred bránku a vyrovnal. Hosťujúci M. Hudec následne nebezpečne ohrozil Hudáčka. V 31. min v presilovke zblízka zakončoval Vorel, ale našiel len dobre postaveného brankára Bystrice. Ten ležal v 33. min už na ľade, ale Haščák nedokázal prehodiť puk ponad jeho betón. Domáci potom premrhali takmer minútovú presilovku piatich proti trom.

V treťom dejstve bolo viac aktivity na domácich hokejkách, ale brankár Šimonovič chytal vynikajúco. Poradil si z pokusom Miklíka spoza hráča, Jenčíka a so šťastím aj so strelou Tomíka. Banská Bystrica mohla rozhodnúť v 58. min, to by však A. Bezák musel zblízka trafiť bránku.

V predĺžení napokon Košičania rozhodli o svojom triumfe, keď P. Bartoš vyviezol puk až pred Šimonoviča a dôrazný Tomík ho prepasíroval do bránky hostí.

HC Košice - HC´05 B. Bystrica 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 8. J. Tabaček (P. Bartoš, S. Gron), 26. Tabaček (Kristek, Kriška), 62. Tomík (P. Bartoš) - 1. Tománek (Biro, J. Sýkora), 23. Rumpel (Kútny).

Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rudý - Bednár, Tornay, 4024 divákov

Košice: J. Hudáček - J. Tabaček, Homer, M. Šterbák, M. Grman, Huba, Šeda, Deyl - Michel Miklík, Jenčík, Vorel - Tomík, S. Gron, P. Bartoš - Marcel Haščák, Kristek, Kriška - Buc, Martin Frolík, D. Pašek

Banská Bystrica: Šimonovič - Biro, Kolba, Vantroba, Bambúch, Cebák, Cunik, Kubka, Vizváry - Tománek, M. Hudec, J. Sýkora - Rumpel, Paľov, Kútny - A. Bezák, Šechný, Macejka - Vartovník, Heizer, Hamrák.

Brankár Košíc Július Hudáček, vpravo hráč Košíc Ján Homer a vľavo hráč Banskej Bystrice Michal Hudec. Foto: TASR

Hodnotenie trénerov:

Pavol Zubek, asistent trénera HC: "Mrzia nás nepremenené šance v tretej tretine a nepodarilo sa nám naplno bodovať. Súpera sme dostávali do zápasu individuálnymi chybami. Vyhrali sme v predĺžení dotlačeným gólom a bolo vidno, že chlapci si nechcú nechať uchmatnúť viac ako jeden bod. Nás to teší a pripravujeme sa na Slovan."

Milan Staš, tréner B. Bystrice: "Avizovali sme, že do Košíc ideme odohrať jeden kvalitný obranný zápas. Vsadili sme všetko na obranu, čo nám vychádzalo a navyše nám vyšli vstupy do tretín, ktoré sme žiaľ nevyužili. Nechali sme domácich stále vyrovnať. Zápas sme chceli dotiahnuť do samostatných nájazdov, kde si stále veríme, no na začiatku predĺženia prišla chyba. Bod z Košíc si cením."

Nitra konečne vyhrala doma

Zápas hraný v komornej atmosfére sa začal šancami na oboch stranách. Z mladíkov stroskotali na Hronekovi Cíger aj Sobota, aby domáci odpovedali Štefankovou strelou i Kováčikovým pokusom zblízka. Nitra mala viac z hry, no hostí držal v hre dobrými zákrokmi brankár Riečický.

Domáci išli do vedenia až v 18. min. Po bekhendovej strele Samira Salijiho nechal hlavný rozhodca pokračovať v hre, aby po porade s videorozhodcom usúdil, že puk sa odrazil od vnútornej žŕdky.

Svoj najtesnejší náskok Nitrania zvýšili v druhej časti. V 26. min si našiel cestu do bránky pokus obrancu Bučku a o desať minút na to zakončil rýchly brejk Nitry Slovák. Vedenie Nitry 3:0 nevydržalo dlho, lebo v 38. min zvýšil náskok domácich Kováčik.

Hneď v úvode tretej časti neuspel pred odkrytou bránkou Garip Saliji. Na opačnej strane mal v 45. min veľkú šancu Preisinger, ale Hronek zmenu skóre nepripustil. Piaty gól Nitry pridal v 55. min Spilar, keď sa ujala jeho strela z ostrého uhla. Neskôr ešte neuspel v samostatnom nájazde Slovák. V zápase podržal domácich brankár Hronek a aj on mal výraznú zásluhu na prvom domácom víťazstve Nitry v sezóne.

HK Nitra - HK Orange 20 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Góly: 18. S. Saliji (G. Saliji, M. Kováčik), 26. Bučka (M. Štefanka), 36. M. Slovák (Spilar, M. Štefanka), 38. M. Kováčik (G. Saliji, Fabian), 55. Spilar (Bučka), 60. Špelda (T. Chrenko, Podstavek).

Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Brath, M. Novák, 813 divákov

Nitra: Hronek - Špelda, Peter König, Gabriš, Fabian, J. Polák, M. Novák, Rais, Bučka - H. Ručkay, T. Chrenko, Podstavek - S. Saliji, M. Kováčik, G. Saliji - Spilar, M. Štefanka, M. Slovák - Čaládi, Uhnák, Kmeč

HK Orange 20: Riečický - Kozák, Čerešňák, Malina, Imrich, Staňo, Obuch, Trška, Mackovič - T. Hrnka, Petro, Šišovský - J. Cíger, Preisinger, Sobota - Štumpf, Šimčák, Jokeľ - Matúš Chovan, S. Takáč, Matoušek

Hodnotenie trénerov:

Rudolf Uličný (tréner Nitry): "Po zmenách v klube sme potrebovali vyhrať tento zápas. Prvá tretina bola vyrovnaná, mladíci dobre korčuľovali, dostávali sa do prečíslení. V druhej tretine a po našom druhom góle sme boli výrazne lepší. Výsledok nás teší, rovnako ako naše čisté konto."

Štefan Mikeš (tréner HK Orange 20): "Nie je príliš čo hodnotiť. Výkon Nitry bol dobrý. Naša hra sa v minulých zápasoch zlepšovala a mysleli sme si, že sa niekde nachádzame. Dnešný výkon bol veľmi slabý, naša hra bola chaotická. Ak nepodáme stopercentný výkon, tak ťažko môžeme uspieť."

Tabuľka

1. HC Košice 10 6 1 1 0 1 1 37:15 23

2. HC´05 Banská Bystrica 9 6 0 1 1 0 1 26:16 21

3. Slovan Bratislava 9 6 0 0 0 1 2 29:15 19

4. MHC Martin 10 5 1 0 0 1 3 29:29 18

5. Dukla Trenčín 10 4 0 2 0 1 3 24:25 17

6. HKm Zvolen 9 4 0 1 0 2 2 27:19 16

7. MsHK DOXXbet Žilina 10 5 0 0 0 0 5 23:27 15

8. HK Nitra 10 3 0 1 0 0 6 23:25 11

9. HK Poprad 9 1 0 1 1 1 5 15:24 7

10. HK 36 Skalica 9 0 0 1 0 1 7 12:29 3

--------------------------------------------------------------------------------

HK Orange 20 5 0 0 0 0 0 5 6:27 0

Poznámka: (počet zápasov, výhry - 3 body, výhry po predĺžení - 2 body, výhry po samostatných nájazdoch - 2 body, prehry po predĺžení - 1 bod, prehry po samostatných nájazdoch - 1 bod, prehry - 0 bodov, skóre, body).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Košice porazili Banskú Bystricu 3:2 a stále vedú extraligu