Kórea sa o olympiádu nechce deliť s Japonskom, národ by to neuniesol

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Autor: SITA/AP)
SITA|12. dec 2014 o 10:05

Deľba zimnej olympiády 2018 naráža na bariéru neprekonaných historických krívd vo vzťahoch medzi susedskými krajinami.

SOUL. Juhokórejskí organizátori zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu opätovne zamietli návrh Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby bobové a sánkarské súťaže z úsporných dôvodov prenechali Japonsku.

Guvernér provincie Gangwon Čchoj Mun-sun myšlienku zavrhol, výstavba toboganu sa vraj už začala a presunutie pretekov by situáciu neriešilo.

"Podeliť sa o časť programu s iným mestom nepatrí medzi možnosti, ktoré sme brali do úvahy. Juhokórejský národ by sa s tým nikdy nevyrovnal," povedal Čchoj.

Ušetrili by milióny, ale odmietajú delenie

"V tejto fáze by bol presun veľmi náročný, keďže sa už začali všetky práce," uviedol prezident organizačného výboru Čo Jan-ho.

MOV po negatívnych skúsenostiach s vysokými nákladmi na OH a ZOH podniká kroky k šetreniu. Bobovú dráhu navyše po skončení podujatia pravdepodobne čaká osud sporadicky využívaného športoviska.

Podľa prepočtov MOV by Kórejčania mohli ponúkanou zmenou ušetriť 120 miliónov amerických dolárov na výstavbe a ďalších 3,5 milióna ročne na prevádzke. Do úvahy prichádzala dráha v japonskom Nagane, kde sa konali ZOH 1998. Táto alternatíva však naráža na bariéru neprekonaných historických krívd vo vzťahoch medzi susedskými krajinami.

Účet za vyše osem miliárd

Provincia Gangwon nedávno pripustila finančné problémy, keď naliehala na vládu, aby prevzala väčšiu mieru finančnej zodpovednosti za prípravu ZOH 2018. Dokonca pohrozila, že sa vzdá práva zorganizovať podujatie.

Zadlžená provincia už investovala do výstavby lyžiarskeho strediska viac ako 1,2 miliardy eur, a to ešte zostáva postaviť osem ďalších športovísk vrátane štadióna pre otvárací a záverečný ceremoniál a sieť cestných komunikácií. Vláda ponúkla 50-percentné krytie nákladov na štadión za 48 miliónov eur, provincia žiada 75 percent alebo viac.

Juhokórejské ministerstvo kultúry, športu a cestovného ruchu odhadlo celkové náklady na ZOH na 8,1 miliardy eur.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Kórea sa o olympiádu nechce deliť s Japonskom, národ by to neuniesol