Koniar: Viac sme si nemohli želať, maximálna spokojnosť

Na štarte 95. ročníka MMM bolo prihlásených rekordných 13 848 účastníkov.
Na štarte 95. ročníka MMM bolo prihlásených rekordných 13 848 účastníkov. (Autor: sita)
Daniel Dedina, Judita Čermáková|8. okt 2018 o 00:00

Riaditeľ MMM by už na víťazného Keňana Chogeho miestami nestavil nič.

Atmosféra MMM 2018: fotogaléria

11.10.2018

KOŠICE. Košický maratón sa po roku znova posunul vpred.

Nielen rekordnou účasťou – na štarte bolo prihlásených 13 848 účastníkov – ale aj výkonmi na trati.

Keňanka Ebongonová dosiahla najlepší ženský výkon histórie a jej krajan Choge zvíťazil v treťom najlepšom víťaznom čase počas 95-ročnej histórie najstaršieho maratónu v Európe (rýchlejšie sa bežalo len v rokoch 2012 a 2015).

Víťaz ustál veľké problémy

„Traťový rekord u žien, tretí najlepší víťazný mužský čas, skvelé osobáky afrických bežcov i Tibora Sahajdu, úžasné počasie, viac sme si ani nemohli želať. Z našej strany maximálna spokojnosť,“ s potešením konštatoval po skončení pretekov riaditeľ MMM Branislava Koniar.

Zároveň zdôraznil, že na maratónskej trati sme, tak medzi mužmi ako i ženami, boli svedkami jedného z najdramatickejších finišov celkovo.

Oba hlavné behy okomentoval Koniar nasledovne:

„Víťazný Choge mal na trati veľké problémy. Dvakrát počas pretekov strácal kontakt s najlepšou skupinou, ale dokázal sa do nej vrátiť. V týchto momentoch by som už naňho nestavil nič. Záverečný súboj sa v porovnaní s vlaňajškom odohrával v dvojnásobnom počte, ešte na Moyzesovej ulici sa držala pokope štvorica bežcov. U žien to bolo veľmi divoké. Štart bol nesmierne rýchly, potom nasledovalo vytriezvenie, ale africké ženy bežia viac pocitovo a intuitívne.“

Sahajda sa otriasol z kanára a šokoval

Vedieť o sebe na 42,195 km dlhej trati dali i slovenskí bežci.

Z možného dramatického súboja o prvenstvo medzi Sahajdom a Urbanom nebolo napokon nič, keďže ho jasne pre seba ukoristil prvý menovaný.

Sahajda časom 2:15:59 hod. zlepšil svoje maratónske maximum z vlaňajška o 2 minúty a 45 sekúnd.

Len päť Slovákov dokázalo MMM v minulosti bežať rýchlejšie.

„Tibor má za sebou ťažkú sezónu, nedokončil tri preteky, čo poznačí psychiku každého športovca. Je to ako trikrát po sebe dostať ´kanára´ v tenise. O to väčší obdiv mu patrí, že sa dal dokopy a príjemne šokoval celé Slovensko,“ vzdal Koniar hold najlepšiemu Slovákovi v cieli.

Vysvedčenie vystavil aj Urbanovi, ktorému sa stopky v cieli zastavili na čase 2:24:46 hod.

„Jožo šiel to, na čo mal. Podal veľmi statočný výkon, nemal to na trati jednoduché, často bežal osamotený. Určite nesklamal, dosiahol sezónne maximum a aj z jeho strany to bolo skvelé predstavenie.“

MMM v Košiciach, 7.10.2018: fotogaléria

17.9.2019

Afričanov lákajú osobáky, čísla robia najmä Slováci

Pozoruhodné na tohtoročnej edícii MMM bolo tiež to, že hoci na ňom podľa hodnotenia Medzinárodnej asociácie atletických federácií IAAF štartovalo až deväť bežcov (sedem mužov a dve ženy) s puncom zlatej hodnoty a rovnaký počet striebornej (5/4), mnohí si zlepšili svoje osobné rekordy.

„S týmto zámerom sem chodia už niekoľko rokov. Ak sa pozriete napríklad na rok 2012, prvých päť maratóncov dodnes nebežalo rýchlejšie ako vtedy v Košiciach. Posledné roky si víťaz takmer vždy zabehol osobák. Ak počasie vyjde, je to takmer istota,“ tvrdí Koniar.

Hoci dnešný maratón v metropole východu je aj o masovosti, stále podľa neho existuje priestor na rast počtu štartujúcich.

„Celková účasť môže ešte každým rokom ísť o pár stovák vyššie. Uvidíme, či sa rozhodneme pre určitý programový zlom, či už o predsunutie niektorej z disciplín alebo iné opatrenie. Myslím si však, že slovenské reálie sú naplnené veľmi slušne a potvrdzuje sa, že Slováci beh milujú. Najmä oni totiž tvoria súčasné čísla,“ dodal spokojný Branislav Koniar.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Koniar: Viac sme si nemohli želať, maximálna spokojnosť