Kližan zostal sám. Nikto zo spoluhráčov mu nepomohol

Smutný Martin Kližan po prehre tímového kolegu Norberta Gombosa v rozhodujúcom piatom zápase baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára.
Smutný Martin Kližan po prehre tímového kolegu Norberta Gombosa v rozhodujúcom piatom zápase baráže o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára. (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|20. sep 2015 o 17:51

Tenisti Slovenska v Gdynia Arene smutne sledovali víťazný tanec Poliakov.

GDYŇA. Slovenskí tenisti si dali na začiatku sezóny za cieľ postup z euro-africkej zóny do svetovej skupiny a líder tímu Martin Kližan urobil pre to maximum.

V súbojoch so Slovinskom, v Rumunsku a aj teraz v Poľsku vyhral všetky sety, po včerajšom zápase s Jerzym Janowiczom má už bilanciu 20:0.

Vo víkendovom stretnutí v Gdynia Arene sa však nikto z tímu k nemu nepridal. Zostal sám. Preto Slovensko prehralo 2:3 a aj v nasledujúcej sezóne bude chýbať medzi svetovou elitou.

Prehru si nepripúšťal

"Na tento súboj som sa tešil už od US Open. Bol to z mojej strany výborný výkon - jeden z najlepších v tomto roku a v Davis Cupe vôbec," spokojne vravel 26-ročný Kližan.

"Najdôležitejšie bolo, že som vyrovnal na 2:2 a udržal som šancu na výhru nad Poľskom. V Gdyni som hral dobrý tenis, na dvorci som sa cítil komfortne."

Slovenský tenista v prvom vzájomnom stretnutí týchto súperov skvelým returnom zneutralizoval delový servis Janowicza a v každom sete aspoň raz brejkol.

V tajbrejku druhého setu mal lepšie nervy.

"Zápas rozhodol môj return," potvrdila slovenská jednotka. "Po ňom som dostával Jerzyho pod tlak, robil chyby. Vždy, keď sa dalo, využil som jeho zaváhanie. Išiel som na dvorec s tým, že vyhrám a nič iné som si nepripúšťal."

Janowicz bol v zápase čoraz viac nervóznejší. Hádal sa s empajrovým rozhodcom, v jednej chvíli odpálil loptičku ďaleko do hľadiska.

Po stretnutí súhlasil, že Kližan bol na kurte lepším hráčom a vyhral zaslúžene.

Rešpektoval rozhodnutie kapitána

Kližan po piatkovej výhre nad Przysieznym pripadal do úvahy aj na sobotňajšiu štvorhru, ale kapitán Miloslav Mečíř v tom videl veľký risk a nakoniec nastúpila pôvodne nominovaná dvojica Igor Zelenay - Andrej Martin.

V troch setoch hladko podľahla favoritom Lukaszovi Kubotovi s Marcinom Matkowským.

"Bolo to rozhodnutie kapitána, všetci sme ho rešpektovali," vravel Kližan.

"Bolo dobré, že som ušetril sily na nedeľňajší duel. Teraz je už ťažko povedať, či by bolo lepšie, keby som hral alebo nie. Vždy chcem hrať, ale v júlovom súboji v Rumunsku som sám povedal, že lepšie by bolo, ak v horúcom počasí nenastúpim. Teraz som si vravel, nech sa chlapci ukážu. Žiaľ, nevyšlo im to. Teraz je bezpredmetné špekulovať, čo by bolo keby."

Rady nezabrali

Kližan sedel na včerajšej pozápasovej tlačovke ako na tŕňoch, z haly počul reakcie publika na záverečný súboj Przysiezny - Gombos.

"Pred zápasom som povedal Norovi zopár vecí, ktoré platili na poľského hráča v piatkovom stretnutí," vravel.

"Ďalšie pokyny mal od kapitána Mečířa aj od trénera Kučeru. Nepôsobil na mňa nervózne, ale zdanie niekedy klame. Vedel som, že sa musí vysporiadať s tlakom. Ak to nedokáže, potom nemôže ten zápas vyhrať."

Kližan potom z lavičky sledoval márny zápas Gombosa aj víťazný tanec poľského tímu na dvorci.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Kližan zostal sám. Nikto zo spoluhráčov mu nepomohol