Lomnický by s tréningovými hodmi postúpil. Na olympiáde zažil najhorší výkon sezóny

Marcel Lomnický na OH Tokio 2020.
Marcel Lomnický na OH Tokio 2020. (Autor: TASR)
TASR|2. aug 2021 o 05:29 (aktualizované 2. aug 2021 o 06:26)

Na postup do finále potreboval hodiť viac o vyše tri metre.

TOKIO. Slovenský kladivár Marcel Lomnický sa neprebojoval do finále na OH Tokio 2020 v Tokiu. V pondelkovej kvalifikácii obsadil výkonom 72,52 m 24. miesto.

Na postup do finálovej dvanástky bolo treba hodiť aspoň 75,73 m.

Lomnický mal v kvalifikácii tri pokusy, 72,52 m zaznamenal v tom treťom. V prvom hodil 71,17 m, druhý pokus mal neplatný.

Výkon bol jeho najhorší v sezóne a tak mu zostalo len sklamane konštatovať: "Je to premárnená príležitosť."

Vo svojej B-skupine skončil na 12. priečke. Tridsaťštyriročný slovenský reprezentant tak nedokázal napodobniť svoj výkon z OH 2016 v Riu de Janeiro, kde postúpil do kladivárskeho finále a vybojoval piate miesto (75,97).

Nedávno dosiahol osobný rekord

V júni pritom hodil na Mestskom atletickom štadióne v Trnave osobný rekord 79,19 m. "Bol to najhorší výkon sezóny a s tým nemôžem byť vôbec spokojný.

Najmä preto, že som sa cítil veľmi dobre a formu som mal lepšiu, ako pred mesiacom pred MSR, keď som si hodil osobák. Je to škoda," povzdychol si po nevydarených pretekoch.

"Je to škoda. Je to zradná kvalifikácia, človek má len tri hody. Pri prvom aj treťom, ktoré som hodil do stredu výseče, som zachytil rúčkou klietku, ktorá bola zle postavená. Ale aj napriek tomu boli tie hody relatívne voľné a aj keď mi to zobralo pár centimetrov, a keby aj meter, na finále by to nestačilo.

Jediný hod, v ktorom som sa dokázal uvoľniť, bol druhý, ktorý išiel mimo výsek. Ak by bol platný, dodal by mi viac sebavedomia a možno by to dopadlo inak," dodal.

Najdlhším pokusom sa v eliminácii prezentoval Poliak Wojciech Nowicki, ktorý poslal svoje kladivo do vzdialenosti 79,78 m. Druhý najlepší pokus predviedol Američan Rudy Winkler (78,81), tretí bol Nór Eivind Henriksen (78,79).

Z favoritov vypadli Maďar Bence Halász i Bielorus Ivan Tichon. Kvalifikačný limit bol 77,50 m. Finále, kam sa prebojovalo dvanásť najlepších kladivárov, je na programe v stredu 4. augusta o 13.15 SELČ.

Tréningové hody by stačili na postup

Lomnického nepodarená kvalifikácia veľmi mrzela. Ako povedal, všetky hody na tréningoch počas dvoch týždňov v Japonsku by mu stačili na postup, no nedokázal ich zopakovať v súťaži.

V prebiehajúcej sezóne pritom nabral dobrú formu a o to viac ho mrzelo vystúpenie na olympiáde.

"Každé sklamanie bolí rovnako. S trénerom Liborom Charfreitagom nám vyšla príprava na 110 percent. Keby som nemal formu a hodím 72,5, nebol by som taký sklamaný, ako keď vidím, na čo mám a dopadnem takto," povedal.

Ďalšia olympijská šanca príde v Paríži. Lomnický sa o ňu chce pobiť, no uvedomuje si, že už bude o ďalšie tri roky starší: "Aj preto je to sklamanie navždy. Na olympiádach má človek len málo príležitostí na to, aby ukázal, čo je v ňom.

Práve teraz som v najlepších kladivárskych rokoch a najviac sa mi darí. V Paríži už budem znovu starší. Takže je to určite premárnená príležitosť."

Do konca roka by chcel ešte predviesť výkon okolo 77,50, čím by si aspoň čiastočne napravil chuť po olympiáde: "Potešil by som sa, keby som do konca roka potvrdil svoju výkonnosť a limit na budúcoročné majstrovstvá sveta v americkom Eugene. To je asi jediné, ale toto bolo to, prečo som trénoval a nevyšlo mi to."

Letná olympiáda Tokio 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Lomnický by s tréningovými hodmi postúpil. Na olympiáde zažil najhorší výkon sezóny