Zoberte mu Zlatú loptu aj pas. Podporuje teroristov, vraví francúzsky minister o slávnom hráčovi

Karim Benzema.
Karim Benzema. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|23. okt 2023 o 14:11

Benzemu spájajú s Moslimským bratstvom.

BRATISLAVA. Pre kluby, v ktorých pôsobil, bol ako talizman. Priťahoval trofeje. Má osem ligových titulov, päťkrát vyhral Ligu šampiónov, štyrikrát Superpohár UEFA. Na klubovej úrovni vyhral prakticky všetko, čo mohol a vlani ho vyhlásili aj za najlepšieho hráča planéty, keď získal Zlatú loptu. 

Karim Benzema však má aj svoju temnú minulosť. Pred zápasmi v reprezentácii odmietal spievať francúzsku hymnu. Čelil obvineniu za pohlavný styk so 16-ročnou prostitútkou.

V roku 2015 ho vyradili z národného tímu, pretože vydieral kolegu Mathieua Valbuenu kvôli nahrávke so sexuálnym obsahom. Kauza sa tiahla roky, Benzema vinu odmietal.

Súd však jeho vinu potvrdil. Za vydieranie dostal podmienečný trest na jeden rok a finančnú pokutu. 

Teraz čelí bývalý strelec Realu Madrid novým problémom. 

Propaganda pre Hamas?

Minister vnútra Gérald Darmanin ho spája s islamským hnutím – Moslimské bratstvo, ktoré niektoré krajiny zaradili medzi teroristické organizácie. Následne navrhla senátorka Valerie Boyerová, aby mu odobrali Zlatú loptu, francúzsky pas a zbavili ho občianstva. 

„Robí propagandu pre Hamas,“ vyhlásila zase europoslankyňa Nadine Moranová.

Všetko prišlo po tom, čo sa Benzema na sociálnych sieťach vyjadril k dianiu na Blízkom východe. 

„Všetci sa modlíme za obyvateľov Gazy, ktorí sú opäť obeťami nespravodlivého bombardovania, ktoré neušetrí ženy a deti,“ napísal. 

Francúzsko vyhlásilo pritom najvyšší stupeň bezpečnostného rizika. Po vypuknutí konfliktu medzi Izraelom a Hamasom sa konalo v krajine viacero zhromaždení, ktoré podporovali Hamas a Palestínu.

Tému islamistického teroru vnímajú citlivo aj vzhľadom na nedávnu vraždu profesora na strednej škole v Arrase. Učiteľa dobodal bývalý žiak, ktorý sa zradikalizoval.  

Neodsúdil útoky v Izraeli

„Zachytili sme viac ako tisíc islamistických buniek, ale najviac ma v posledných týždňoch zaujal jeden notoricky známy fakt. Že pán Benzema je napojený na Moslimské bratstvo,“ reagoval minister Darmanin v televízii CNews. 

Svoje slová potvrdil aj neskôr pre rozhlasovú stanicu RMC. Podľa neho je zjavné, že hráč vidí len jednu stranu konfliktu. 

„Pán Benzema je skvelý futbalista, ktorého sledujú milióny ľudí. No zaregistroval som, že ešte stále nenapísal na twitteri o vražde učiteľa v Arrase. Takisto nepísal o deťoch, ktorým odrezali hlavy, znásilnených ženách a 1 300 ľuďoch, ktorých zmasakrovali islamskí teroristi v Izraeli,“ reagoval Darmanin. 

„Terorizmus je veľmi zákerný. Využíva všetky spoločenské prostriedky na propagáciu islamu. To je podstata Moslimského bratstva. Bol by som rád, keby pán Benzema napísal o vražde profesora v Arrase.“

Karim Benzema v drese Al Ittihad.
Karim Benzema v drese Al Ittihad. (Autor: TASR/AP)

Moslimské bratstvo patrí medzi najväčšie islamské hnutia vo svete. Pôvodne sa snažilo o zjednotenie moslimských etník, v posledných rokoch ho viacero krajín označilo za teroristickú organizáciu. Medzi nimi aj Saudská Arábia, kde Benzema momentálne pôsobí. 

Benzema je praktizujúci moslim. Nikdy sa tým netajil. Francúzi ho teraz radia k radikálom, ktorí napríklad vraždu učiteľa v Arrase schvaľujú. 

Zastal sa obetí, tvrdí právnik

„Slová ministra Darmanina sú škandál a je to lož. Môj klient nikdy nemal kontakt so spomínanou organizáciou a zvažuje právne kroky,“ reagoval Benzemov právnik Hugues Vigier. 

Darmanin na to odvetil, že svoje vyhlásenie bude korigovať, ak futbalista vraždu učiteľa verejne odsúdi. To sa však nestalo.

„Meno môjho klienta znovu zneužívajú. Je absolútne nepochopiteľné, že tak vysoko postavený politik môže niečo také povedať bez toho, aby si to overil a len tak to vypustí do verejného priestoru,“ zastal sa Benzemu jeho právnik.  

Podľa neho hráč len vyjadril prirodzenú ľútosť nad zločinmi páchanými v Gaze. „To ale nijako neznižuje hrôzu činov hnutia Hamas pri útokoch na izraelskom území,“ dodal Vigier. 

Benzema má vďaka úspešnej futbalovej kariére veľký dosah. Na sociálnych sieťach ho sleduje viac ako 76 miliónov ľudí. 

Benzema nie je jediným, kto sa zastal civilných obetí v Gaze, no nehovoril o útokoch Hamasu, napriek tomu ho vo Francúzsku kritizujú ostrejšie ako iných.

Aj na sociálnych sieťach sa mu od sledovateľov dostáva rovnako podpory i kritiky. Zosobňuje totiž problémy, ktoré francúzsku spoločnosť rozdeľujú a stávajú sa témami pre politikov a voľby.

Aj preto niektorí komentátori reagovali na ministra Darmanina, že sa snaží zo situácie získať priazeň. Zvažuje kandidatúru v prezidentských voľbách. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Zoberte mu Zlatú loptu aj pas. Podporuje teroristov, vraví francúzsky minister o slávnom hráčovi