Karate: ME v Brémach si vyslúžili visačku svetovej triedy

TASR|12. máj 2003 o 13:48

Brémy 12. mája (TASR) - Tri medaily dosiaľ slovenské karate na ME nikdy nezískalo, až teraz na v poradí 38-mych v nemeckých Brémach. O úspešnosť slovenskej ...

Brémy 12. mája (TASR) - Tri medaily dosiaľ slovenské karate na ME nikdy nezískalo, až teraz na v poradí 38-mych v nemeckých Brémach. O úspešnosť slovenskej výpravy sa najviac zaslúžili bronzoví Klaudio Farmadín v hmotnosti do -75 kg, Eva Medveďová (-60) a v súbornom cvičení kata Marcela Remiášová. Šampionát v mestskej hale Stadthalle mal opäť vynikajúcu úroveň a prezident EKF i WKF Antonio Espinos neváhal ME označiť slovami World Class, teda svetová trieda. Pre slovenské karate je dôležité že v konkurencii "svetovej triedy" získalo až tri medaily, a to v situácii, keď je hnutie roztrieštené na dva zväzy (neuznávanú SZK a uznávanú SFKK) a súdny spor na športovej arbitráži v Lausanne o zrušenie suspendácie čaká na Slovenský zväz karate (SZK) a Svetovú federáciu karate (WKF).

Siedma v hmotnosti +60 Monika Rišková, ktorá účinkovanie Slovákov na ME uzatvárala, si našťastie s Francúzkou Fischerovou prst podľa röntgenovej snímky nelomila. Z premárnených šancí tréner Rudolf Farmadín spomenul najmä svojho syna. "Oboch nás mrzí prehra s Talianom Loriom -v 75, už dvakrát zlatým na ME. Klaudiovi tento súper nesedí, myslím, že tretíkrát s ním tesne prehral. V absolútke Klaudio smoliarsky prehral hneď v 1. kole s najväčším prekvapením šampionátu zlatým Albáncom Lafitim pri skóre 4:4 až v predĺžení. V boji o 3. miesto s Chorvátom Lefevrem po náročnej repasáži už jednoducho nevládal. Mrzí aj účinkovanie žien v kumite družstiev, chýbalo len šťastie, vyčítať im súboj s výbornými Taliankami nemožno. Muži vyhrávali nad Bosniakmi 2:0, no záver, aj z dôvodu mladosti, nezvládli, a to stačilo prehrať ďalšie dva duely aj 0:3. Navyše Klaudio Farmadín musel po k.o. údere do hlavy ležať otrasený hodinu na lehátku na pozorovaní a veľa nechýbalo, aby ho lekár už viac do bojov nepustil. Bosniaci boli však ďalším prekvapením, veď zdolali senzačne aj Francúzov 3:1."

Vlani na 37. európskom šampionáte karatistov v novej tallinskej hale Saku Suurhall sa opory slovenskej reprezentácie nepresadili, no tradícia sa nenarušila vďaka nastupujúcej generácii, striebru len 19-ročnej Milice Ilčíkovej. Aj teraz v Brémach zažiarila medailovo mlaď, len s 21-ročnou Evou Medveďovou. O výnimočnosti ďalšieho bronzového Klaudia Farmadína dnes už nikto nezapochybuje, na svoje konto si pripísal už štvrtý bronz na ME a dokonca ho vlastní aj z vlaňajších MS v Madride. Navyše je pozoruhodný aj fakt, že Farmadín dosahuje strop nielen vo svojej -75, ale aj v hmotnosti open (teraz 4-tý), kde štartujú od neho vyšší i ťažší borci zároveň a borec z AŠK Dukla Banská Bystrica nevýhodu menšieho vzrastu musí eliminovať svojou vynikajúcou technikou a rýchlosťou. Aj tretia medailistka Marcela Remiášová je pozoruhodným zjavom. Majsterka Európy z rokov 1995 a 1996 sa po zlatom double každý rok objavovala na ME na 4. mieste, doteraz ich v neprerušenej sérii nazbierala až šesť. V Brémach konečne vystúpila na bronzový stupienok, rovnaký, ako vlani na MS v Madride, čo možno považovať za obdivuhodnú bilanciu úspešnosti a vyrovnanosti v jej dlhej kariére.

Vlani v Talline suverénne zažiarilo Francúzsko s ôsmimi zlatými medailami (8-1-7), teraz v zbierke zlatých nečakane prepustilo piedestál Španielsku pomerom 4:5. V medailovej bilancii 17 krajín s najlepším Španielskom (5-4-1), druhým Francúzskom (4-4-6) a tretím Nemeckom (2-1-4) sa slovenská výprava zásluhou troch bronzových medailí zaradila na 13. miesto (vlani so striebrom Ilčíkovej 10-ta).

O tom, že súdny spor medzi SZK a WKF škodí slovenskému karate, nemožno pochybovať. Teraz sa slovenská reprezentácia zastrešená Slovenskou federáciou klubov karate (SFKK) dostala do Brém len zásluhou združených súkromných a sponzorských financií a aj v príprave musela siahať na vlastné zdroje, o to viac uznania si v skromných podmienkach zaslúži. Nominácia na ME sa musela zaobísť bez niektorých mien po zraneniach, strate formy alebo z dôvodu, že členstvo potencionálneho reprezentanta bolo v SZK a nie v SFKK. Dosiaľ sa slovenské karate prepracovalo na medailový stupeň od roku 1994 presne 14-krát, vždy však v súťaži jednotlivcov. Teraz sa čakal medailový prienik u žien v kumite, no ambície na medailový post už dlhšie skrýva aj družstvo mužov v kumite, štvrté na MSď2000 v Mníchove, ktoré po medaile neustále siaha, no nikdy nedosiahne (v Brémach 7-me). Ak sa tvrdí, že na medailu treba ešte viac vyrovnaný tím, s väčšími skúsenosťami a bez výkyvov, tak rozdelenie slovenského karate na dva tábory tomu určite nepomohlo.

Predminulý rok bola sofijská športová hala svedkom iba štyroch obhajob titulu z Istanbuluď2000 (v -65 Francúz Biamonti, v kumite družstiev mužov Francúzsko, v kata Talian Valdesi a družstvo mužov Španielska). Vlani tituly obhájili taktiež štyria (v kata Talian Valdesi, v kumite -65 Francúz Biamonti, +80 jeho krajan Balde, v +60 taktiež Francúzka Fischerová), teraz v brémskej Stadthalle až šiesti (v kata družstiev žien Francúzsko, mužov Taliansko, v kata jednotlivcov Valdesi, v kumite mužov -65 Biamonti, -75 Reglero a +80 Balde. Obdivuhodné je, že od roku 2000 na ME tróni na zlatom stupni Biamonti v kumite (-65) a v kata Valdesi.

Doterajších 14 medailí slovenského karate na ME od roku 1993:

1993 Praha: bez medaily

1994 Birmingham: 3. Ján Stupka (kumite, +80)

1995 Helsinki: 1. Marcela Remiášová (kata)

1996 Paríž: 1. Remiášová

1997 Tenerife: 2. Marianna Lauková (kumite, -53), 3. Michal Šebesta (kumite, -65)

1998 Belehrad: 2. Lauková (-53)

1999 Chalkida: dvakrát 3. Klaudio Farmadín (kumite, open, -75)

2000 Istanbul: 3. Farmadín (-75)

2001 Sofia: 3. Šebesta (-60)

2002 Tallin: 2. Milica Ilčíková (kumite, -60)

2003 Brémy: 3. Marcela Remiášová, 3. Klaudio Farmadín (-75), 3. Eva Medveďová (-60)

Medailisti na ME v Brémach

kata jednotlivcov

ženy

1. Miriam Cogolludová De las Heras (Šp.), 2. Sabrina Builová (Fr.), 3. Marié Niinová (Nem.) a Marcela Remiášová (SR)

muži

1. Luca Valdesi (Tal.), 2. Javier Hernandez Alonso (Šp.), 3. Joel Carpin (Fr.) a Kristian Novak (Chorv.)

kumite jednotlivcov

ženy

-53: 1. Gülderen Celiková (Tur.), 2. Lejla Ferhatbegovičová (Bosna a Herc.), 3. Kora Knühmannová (Nem.) a Jelena Kovačevičová (Chorv.)

60: 1. Alexandra Wittebornová (Nem.), 2. Petra Narandjová (Chorv.), 3. Chiara Stella Buxová (Tal.) a Eva Medveďová (SR)

+60: 1. Yildiz Arasová (Tur.), 2. Nelly Moussaidová (Fr.), 3. Laurence Fischerová (Fr.) a Tessy Scholtesová (Lux.)

open: 1. Gloria Casanova Rodriguezová (Šp.), 2. Nadine Ziemerová (Nem.), 3. Yildiz Arasová (Tur.) a Roberta Minetová (Tal.)

muži

-60: 1. Davy Dona (Fr.), 2. David Luque Camacho (Šp.), 3. Cecil Boulesane (Fr.) a Francesko Ortu (Tal.)

-65: 1. Alexandre Biamonti (Fr.), 2. Dimitrios Triantafyllis (Gr.), 3. Christian Grüner (Nem.) a Medhi Alloune (Fr.)

-70: 1. Oscar Vasquez Martins (Šp.), 2. Diego Davy Vandeschrick (Belg.), 3. Gustaff Lefevre (Chorv.) a Rida Bel Lahsen (Fr.)

-75: 1. Ivan Leal Reglero (Špan.), 2. Salvatore Loria (Tal.), 3. Sergej Valkonin (Rus.) a Kaudio Farmadín (SR)

-80: 1. Miloš Živkovič (Juh.), 2. Zeynel Celik (Tur.), 3. Oscar Martinez de Quel Perez (Šp.) a Daniel Sabanovic (Hol.)

+80: 1. Seydina Balde (Fr.), 2. Youcef Hamour (Fr.), 3. Afrim Latifi (Alb.) a 3. Andrej Potapov (Rus.)

open: 1. Afrim Lafiti (Alb.), 2. Olivier Beaudry (Fr.), 3. Aiko Thedinga (Nem.) a Gustaff Lefevre (Chorv.)

družstvá

kata ženy: 1. Francúzsko, 2. Španielsko, 3. Rakúsko a Chorvátsko

kata muži: 1. Taliansko, 2. Španielsko, 3. Francúzsko a Rakúsko

kumite ženy: 1. Nemecko, 2. Srbsko a Čierna Hora, 3. Anglicko, 4. Španielsko

kumite muži: 1. Španielsko, 2. Anglicko, 3. Chorvátsko a Bosna a Hercegovina

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Karate: ME v Brémach si vyslúžili visačku svetovej triedy