Kanaďania alebo Rusi odídu bez medaily

(Autor: ilustračné - ap)
Sportnet|22. feb 2010 o 21:18

Zápas Rusko - Kanada sa zrejme uskutoční už vo štvrťfinále.

BRATISLAVA, VANCOUVER. Vysnívané finále hokejových veľmocí Rusko - Kanada na zimnej olympiáde 2010 nebude. Domáci favorit nabitý hviezdami z NHL zakopol v základnej skupine v zápase s mladými Američanmi, a prišiel tak o priamy postup.

Účasť vo štvrťfinále si teraz Kanada musí vybojovať v osemfinále s Nemeckom a na druhý deň ju čaká Rusko. Jeden z dvoch gigantov sa nedostane do bojov o medaily.

Staršieho nadchol tím USA

Kanaďania sa zasekli už v súboji so Švajčiarskom, stratili bod po výsledku 3:2. Varovanie nezobrali vážne. Proti rýchlejším Američanom od začiatku len doťahovali skóre. Tri minúty pred koncom znížil Crosby na 3:4 a javorové listy hrali power play bez brankára. Lenže gól padol do opačnej bránky, než si želali fanúšikovia Kanady.

„Mužstvo USA ukázalo viac vôle po víťazstve, hráči predviedli výkony na vyše sto percent," ocenil víťazov v zámorskom derby Ján Starší, tréner tímu Československa, majstrov sveta 1976 a 1977.

„Keď som si na začiatku turnaja pozrel americkú súpisku, veľa známych mien som tam nevidel. Teraz chápem, že generálny manažér Brian Burke umne osviežil krv, urobil súdržnú partiu, kde všetci ťahajú za jeden povraz."

Miller zatienil Brodeura

Najlepším hráčom na ľade bol v tomto zápase brankár Ryan Miller, zatienil aj svojho slávneho náprotivka Martina Brodeura. Kanaďania zasypali Američana 45 strelami, za svoj chrbát pustil iba tri puky, kým Brodeur dostal z 23 striel štyri góly.

„Miller ich držal nad vodou," vyzdvihol gólmana Sidney Crosby. „Najmä v tretej tretine ukázal niekoľko vynikajúcich zásahov. My sme doplatili na zbytočné vylúčenia, vyviedli nás z koľají."

Sám Crosby oslabil svoje mužstvo na začiatku tretej tretiny za vysokú hokejku a v hodnotení plus/mínus hráčov pri vsietených a získaných góloch skončil s tromi mínuskami.

Millera vybrali do amerického tímu z Buffala Sabres, v štatistikách olympijského turnaja majú lepšiu percentuálnu úspešnosť zásahov len Švéd Lundqvist a Slovák Halák.

„Ryan je momentálne najlepším brankárom na svete," tvrdil jeho spoluhráč v obrane mužstva USA Jack Johnson. „Jemu môžeme ďakovať za víťazstvo nad Kanadou."

Držiteľ viacerých rekordov z NHL Brodeur predviedol v dvoch zápasoch základnej časti rozpačitý výkon, lepšie pôsobil v otváracom stretnutí jeho kolega Luongo. V play off tak zrejme dostane šancu miláčik domáceho Vancouvru Canucks.

Play off už bez zakopnutia

Kanada zaváhala, ale pri tomto hernom systéme ešte nemá prečo prepadať panike. Musí však odohrať osemfinálové stretnutie navyše, s ktorým na začiatku nerátala.

„Nerád to hovorím, ale podľa mňa potrebujeme hrať viac zápasov," snažil sa urobiť z núdze cnosť Brodeur. „Musíme popracovať na niektorých veciach a nasledujúci súboj s Nemeckom nám na to dáva príležitosť."

Nový systém olympijského turnaja pripúšťa favoritom v prvej fáze slabší deň, v ďalšom zápase mohli urobiť reparát.

Odteraz však play off už žiadne zakopnutie nepripúšťa. Zdolaný tím v osemfinále aj vo štvrťfinále má po turnaji.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Kanaďania alebo Rusi odídu bez medaily