Juniorskí hokejoví majstri na cigary akosi zabudli

Radosť košických majstrov aj s trofejou pre víťaza.
Radosť košických majstrov aj s trofejou pre víťaza. (Autor: Jäzva)
Sportnet|31. mar 2012 o 00:00

Juniori HC Košice obhájili v hokejovej extralige majstrovský titul. Vo finále zdolali Zvolen 3:0

Aj v tejto sezóne to dotiahli až na vrchol. V hokejovej extralige juniorov získali majstrovský titul opäť hráči HC Košice. Zo zlata sa tešili aj vlani. Vo finále nedali oceliari šancu rovesníkom zo Zvolena. Po dvoch jasných víťazstvách v Steel Aréne uzavreli juniori HC sezónu treťou výhrou na ľade Zvolena, séria sa tak skončila 3:0.

KOŠICE. Po základnej časti patrila Košičanom až 4. priečka. Pred nimi skončil Trenčín, Zvolen aj Liptovský Mikuláš. Po nadstavbovej časti už boli oceliari na 2. mieste.

„Nebola to taká sezóna, že by sme od začiatku dominovali. Ale chlieb sa láme na konci - v play-off a tam sme ukázali svoju silu. Postupne sme sa dávali dokopy. Niektorí chlapi boli počas sezóny v dvadsiatke v Púchove, štartovali aj na majstrovstvách sveta, hrali za áčko v Košiciach. Ale potom sme sa zišli v juniorke HC a zladili to," pochvaľoval si útočník Oliver Jokeľ.

Ten patril medzi opory tímu. Tak, ako viacerí jeho spoluhráči, aj on už predtým okúsil aj seniorskú extraligu. Pochopiteľne sa od neho čakalo, že mužstvo potiahne. A Oliver v 45 zápasoch nazbieral 56 kanadských bodov.

Jokeľ vo finále - tri góly a tri asistencie

„Už som mal odohrané nejaké zápasy v extralige seniorov. Nabral skúsenosti. Vedel som, že tí, čo už mali niečo za sebou, by mali mužstvo potiahnuť. Len tak sme mohli niečo dosiahnuť. A nakoniec sa nám to aj podarilo," povedal O. Jokeľ, ktorý vo finálovej sérii so Zvolenom dal v troch zápasoch tri góly a na ďalšie tri prihral.

Väčšina hráčov už vedela, aké je to získať zlato. No chuť byť opäť najlepší Košičanom nechýbala.

"Titul sme zažili aj vlani. A každý jeden si chcel tie chvíle zopakovať. Mali sme na to. Viac ako Zvolen nás preverila Banská Bystrica. To bolo naše malé finále. Tam rozhodoval až posledný piaty zápas. Ale vyhrali sme ho a so Zvolenom to už išlo ľahšie," priznal po Igorovi Halásovi druhý najproduktívnejší hráč HC.

Zvolen v Steel Aréne dvakrát vyfasoval. Výsledky 6:1 a 7:0 k boju o titul ani nepasujú. „Neviem prečo Zvolenu tá séria tak nesadla. Ale nám to len vyhovovalo."

Oliver prispel k úspechu gólmi, asistenciami. „Tie body sa odo mňa čakali. Pokojne ich mohlo byť aj viac. No v play-off bolo úplne jedno, kto sa presadí. Hrali sme ako tím. Išlo o víťazstvá, nie o štatistiky. Dopriali sme jeden druhému," tvrdí hokejista, ktorý v juniorskej kategórii kvôli veku skončil.

Čaká ho teda prechod medzi mužov. „Jasné, že aj ja sa chcem presadiť medzi seniormi. Už som bol v košickom áčku, uvidíme čo bude ďalej, akú možnosť dostanem."

Mladí Košičania si užili aj oslavy. „Tie patria k zisku titulu. V šatni bolo aj šampanské. Pripili sme si. Cigary však chýbali. Ani neviem prečo, asi sa na ne zabudlo," zasmial sa Jokeľ.

Šimčák v Košiciach už šesťkrát majstrom

Ďalší útočník HC Košice Dominik Šimčák odohral v juniorke v extraligovom ročníku 2011/2012 až 32 zápasov. Dal v nich 12 gólov a na ďalších 18 prihral. Dominik si už zvykol na to, že sezóny sa v košickom klube aj u mládežníkov končia prvenstvom.

„S juniorkou som bol majstrom dvakrát, predtým dvakrát v doraste. A dva razy sme na Slovensku vyhrali aj žiacku kategóriu," pochválil sa už šesťnásobný majster republiky. „Od malička sme mali tie najvyššie ambície. A ten cieľ sa nám darí napĺňať," spokojne konštatoval útočník, ktorý bude mať v máji 20 rokov.

V juniorskej extralige Košičania zúročili skúsenosti viacerých adeptov, ktorí boli trebárs aj súčasťou púchovského projektu. A tak si najvyššiu seniorskú súťaž mohli zahrať nielen v Košiciach.

„V kabíne sa zišli chlapci, ktorí boli v reprezentačnej dvadsiatke alebo boli v áčku. To razom zvýšilo silu mužstva. Ja som trebárs do juniorky prišiel koncom novembra z Púchova. To sme sa už slušne rozbiehali," hovorí Dominik, podľa ktorého mal majster najväčšiu silu v ofenzíve.

„Vedeli sme sa presadiť v útoku. Viac nám sedela ofenzívna hra. Ale mali sme aj dobrého brankára, teda brankárov. A aj v obrane sme vedeli zahrať zodpovedne."

Banská Bystrica potrápila

Vo štvrťfinále sa Košičania rýchlo porátali s bratislavským Slovanom. Vyhrali 5:1, 5:2 a 5:2 a v semifinále ich čakala Banská Bystrica. S tou sa potrápili v päťzápasovej sérii. Rozhodujúci duel vyhrali doma 2:0.

„Banská Bystrica predovšetkým bránila. Ťažšie sme sa presadzovali. Čakali sme defenzívny prejav súpera, no aj ten sme zlomili," vraví Dominik.

Aj jeho prekvapilo, že po prvých dvoch finálových súbojoch so Zvolenom bol pomer gólov jednoznačný 13:1!

„Zvolen mal zápasový výpadok. Po semifinále týždeň stál, my sme boli v tempe a bola to nakoniec naša výhoda. V koncovke sme boli efektívni, súpera sme tým zaskočili."

Dominik prispel vo finále k výhram dvoma presnými zásahmi a troma asistenciami.

„Hralo sa mi dobre. S chlapcami z útoku som si rozumel. S Matúšom Chovanom a Marekom Nagyom sa poznám od malička. Už u žiakov sme nastupovali spolu, takže sme jeden o druhom vedeli, hrali doslova naslepo. Obaja už mali skúsenosti aj z mužskej kategórie, zúročili sme ich v play-off. A potom sa už mohlo oslavovať. Vo Zvolene po treťom zápase. V autobuse cestou domov a potom aj v Košiciach. Boli sme veľmi dobrá partia. V tomto zložení sa už na ľade nezídeme. Aj ja som zvedavý, kde sa uplatním. Každopádne by som chcel niekde hrať."

Zvolen to vo finále nezvládol

Tréner juniorov HC Miroslav Marcinko bol po poslednom zápase sezóny na svojich zverencov pyšný.

„Po minuloročnom titule odišlo z kolektívu viacero chlapcov, ale to je v mládežníckej kategórii normálne. Mali sme svoje ciele, v prvom rade sa dostať do play-off, a to je už nová súťaž. Začiatok sezóny bol trochu problémový, kým sa tím dal dokopy. Po Vianociach to už išlo, v nadstavbe sme prehrali len dvakrát. Už tam sme naznačovali, že opäť budeme môcť ísť veľmi vysoko," povedal M. Marcinko, ktorý nerátal s takým jednoznačným priebehom finále so Zvolenom.

„Do poslednej série stretnutí sme vykročili, ako sa má, dali rýchle góly. Hrali sme pekne. Zvolen to u nás nejako nezvládol. My sme mali dosť skúsených hráčov, ktorí to v pravej chvíli potiahli."

Čas ukáže, koľko majstrov z tejto partie nájde svoje uplatnenie aj na seniorskej extraligovej scéne, či si vyslúžia miesto zostave HC Košice

„Tak päť - sedem hráčov predpoklady na seniorskú extraligu má. Ale musí tu byť trpezlivosť jednak zo strany klubov, trénerov, no i samotných hráčov. Všetci vieme, že prechod z juniorskej do seniorskej extraligy je náročný," dodal M. Marcinko.

ico

Finálová séria v kocke

HC Košice - HKM Zvolen 6:1 (2:0, 4:1, 0:0) - stav série 1:0

Góly: 2. Jokeľ, 12. Šoltés (Jokeľ, Halás), 29. Chovan (Šimčák, Nagy), 36. Jokeľ (Halás, Šoltés), 36. Šimčák (Chovan, Nagy), 40. Boltun (Jokeľ) - 31. Buda (Fekiač, Török). Vylúčenia: 2:2 na 2 min. Strely na bránu: 30:33 (10:15, 11:11, 9:7). Rozhodovali: Kubuš - Rovenský, Bednár, divákov: 812.

HC Košice - HKM Zvolen 7:0 (5:0, 0:0, 2:0) - stav série 2:0

Góly: 4. Nagy (Šimčák, Leškanič), 5. Halás (Jokeľ, Šoltés), 11. Šimčák, 17. Jokeľ (Tkáč, Chovan), 19. Leškanič (Chovan) v pres., 44. Boltun (Bojkun), 57. Šoltés (Halás, Drábik). Vylúčenia: 7:4 na 2 min. Presilovky: 1:0. Strely na bránu: 28:20 (12:4, 9:11, 7:5). Rozhodovali: Orolin - Tornay, Gavalier, divákov: 781.

HKM Zvolen - HC Košice 2:3 (1:1, 1:1, 0:1) - konečný stav série 0:3

Góly: 8. Urgas (Pospíšil, Pokovič) v pres., 30. Huňady (Urgas, Pospíšil) v pres. - 7. Bojkun (Boltun, Podsedlý), 32. Drábik (Šimčák), 42. Macejko (Bojkun, Šoltés). Vylúčenia: 5:6 na 2 min. Presilovky: 2:0. Rozhodovali: Gašparík - Holienka, Valach, divákov: 342. Košice: Riečický - Briják, Macejko, Šafár, Leškanič, Tkáč, Lenďák, Kohutiar, Buraľ - Šoltés, Halás, Jokeľ, Chovan, Šimčák, Nagy, Podsedlý, Boltun, Bojkun, Drábik, Hinďoš, Dimun.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Juniorskí hokejoví majstri na cigary akosi zabudli