Jediný debutant v Poláčikovom výbere

Nováčik. Michal Kusko si zajtra môže pripísať prvú reprezentačnú čiarku.
Nováčik. Michal Kusko si zajtra môže pripísať prvú reprezentačnú čiarku. (Autor: Veronika Janušková)
Marián Špacai|29. okt 2010 o 00:00

Do svojich dvadsaťšesť rokov si musel na premiérovú pozvánku do reprezentačného tímu počkať vodnopólista košického Akademika Michal Kusko. Povolaný bol na zraz pred zajtrajším kvalifikačným stretnutím na ME proti Ukrajine.



KOŠICE. V nominácii trénera Romana Poláčika je viacero osvedčených mien, ale niektoré chýbajú. Najmä preto, že Ukrajina nepatrí v Európe k tomu lepšiemu, a tak zajtra od 18. hodiny v košickej krytej plavárni bude príležitosť vyskúšať i zopár adeptov, ktorí viac-menej čakali v úzadí. Šancu dostávajú mladíci Kozmér či Sebastián Nagy, ktorí sú prísľubom do budúcnosti, ale jediným úplným debutantom je muž, ktorý má už 26 rokov. Je ním obranca Akademika Košice-Staré Mesto Michal Kusko.

Čakajú aj dlhšie

"Debuty sú všelijaké. Poznám prípady futbalistov, ktorí si reprezentačnú premiéru odkrútili aj v tridsiatke," hovorí M. Kusko, ktorý nebol v reprezentácii nikdy ani v mládežníckych kategóriách. "Asi som presvedčil. Za posledné tri roky cítim, že tréningy sú ozaj poctivé a vidím, že výkonnostne mi to ide lepšie. Vo vode som istejší. Aj cez pozvánku do reprezentácie vnímam, že to prináša i výsledky, oplatí sa makať."

Verí, že si zahrá

Trému mať nebude, veď drvivú väčšinu kolegov pozná z Košíc. "V strese naozaj nebudem. Viem, že sú tam opory, ktoré vedia potiahnuť. Proti Ukrajine by sa im malo podariť vypracovať si dostatočný náskok tak, aby sme sa prípadne i my z lavičky dostali do bazéna. Verím, že to vyjde aspoň na minútku-dve, lebo ak budeme vyhrávať vyšším rozdielom, nemá zmysel dusiť vo vode ťahúňov."

Nevýrazný súper

Ukrajina zatiaľ žiadnu dieru do vodnopólového sveta neurobila. Aj naposledy, v roku 2009, štartovala iba v B-kategórii majstrovstiev Európy a ani v nej nepatrila k tomu lepšiemu. Skončila až na 10. mieste, keď za ňou ostalo len Poľsko a Švajčiarsko a predstihlo ju napríklad aj Dánsko. Toto by ozaj nemal byť súper, ktorý by mal Slovákov niečím zaskočiť, i keď dnes už nemožno podceniť nikoho. "Je pravda, Ukrajina nie je bohvieaký tím, ani na klubovej úrovni nedosahujú oslnivé výsledky. Nepoznáme síce presne ich štýl, ale všetci jednoznačne očakávame víťazstvo," dodal obranca košického Akademika.

FAKTY

Program Slovenska v kvalifikácii ME 2012: Zajtra: Slovensko - Ukrajina. 20. novembra: Rumunsko - Slovensko. 30. marca 2011: Izrael - Slovensko. 11. mája 2011: Slovensko - Izrael. 18. júna 2011: Slovensko - Rumunsko. 2. júla 2011: Ukrajina - Slovensko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jediný debutant v Poláčikovom výbere