Jaromír Jágr: Nekončím, pretože nemôžem. Súdiť ma bude až Boh

Jaromír Jágr.
Jaromír Jágr. (Autor: TASR)
Ivan Mriška|30. apr 2021 o 11:50

Legenda bude mať päťdesiat rokov. V kariére pokračuje ďalej.

KLADNO, BRATISLAVA. Keď začínal medzi seniormi , v Československu padol komunistický režim. Draftovou jednotkou NHL bol Mats Sundin, Gareth Bale sa iba narodil.

Zatiaľ čo Sundin už dvanásť rokov nehráva a Bale je za zenitom, legendárny Jaromír Jágr sa stále preháňa po klziskách.

Včera pomohol hokejistom Kladna v víťazstve v play off Chance ligy v siedmom zápase zdolať Jihlavu 5:2. Jeho tím sa po dvoch sezónach vráti do najvyššej českej súťaže.

„Všetko sa iba začína. Už premýšľam, čo bude ďalej. S kariérou rozhodne nekončím, pretože nemôžem. Nenechám Kladno zaniknúť,“ povedal Jaromír Jágr pre idnes.cz

Jágr: Nemôžem nabrať 120 kíl

Spoluhráč Tomáš Plekanec tvrdí, že historicky najlepší Európan v NHL je vo výbornej forme a môže hrať ešte tri roky.

„Musím tvrdo trénovať. A nemôžem nabrať 120 kíl, pretože tak sa hrá v päťdesiatich rokoch zle,“ dodal s úsmevom.

Je držiteľom dvoch Stanley Cupov a päťkrát sa stal víťazom kanadského bodovania NHL. V historickej tabuľke produktivity je s počtom 1 889 bodov na druhom miesto za Waynom Gretzkym.

„Bol som zvyknutý, že keď chcem dať gól, tak ho dám. Odmalička som na sebe drel, no zrazu to nejde. Najhorší pocit je, že to nemôžem povedať ľuďom. Spravím na sebe maximum, aby som v extralige klubu pomohol,“ prezradil.

Hrajúca legenda.
Hrajúca legenda. (Autor: TASR)

Nemohol sa rozhodnúť skôr

Veľké oslavy držiteľ dvoch zlatých medailí z majstrovstiev sveta nechystá. V Kladne je totiž okrem hráča i majiteľom.

Nemám veľa dní, do piatku sa potrebujem rozhodnúť o hráčoch s opciou. Mať na starosti viac vecí naozaj nie je jednoduché, nemohol som sa rozhodovať skôr, pretože som nevedel, akú ligu budeme hrať. Teraz chcem postaviť čo najlepší tím s cieľom zachrániť sa v extralige,“ vyhlásil s tým, že pád spred dvoch rokoch naspäť do druhej ligy neočakáva.

„Teraz by to malo byť jednoduchšie, zostáva nám generálny partner. Verím, že vďaka nemu budeme hrať dôstojnú úlohu,“ dodal.

Na päťdesiatnika dosť

V rozhodujúcom zápase viedlo Kladno už 4:0, Jihlava však dvomi rýchlymi gólmi stav zdramatizovala.

„Najskôr som vymýšľal zostavu pre extraligu, potom som premýšľal, čo budeme robiť v druhej lige. Počas dvadsiatich minút som mal v hlave toľko súpisiek. Na päťdesiatnika dosť,“ uviedol Jágr.

„Nebudem klamať. Myslel som, že sériu zvládneme lepšie, že nebudeme hrať sedem zápasov. Súper nás však dvakrát prekvapil, do tej doby sme doma prehrali len raz.

S Jihlavou sme mali väčšie problémy ako s niektorými tímami v extralige minulý rok. Mali sme však ohromné šťastie, že sme im odskočili na 4:0 a šokovali ich.“

V play off prvej ligy v 10 zápasoch strelil 2 góly a pridal 8 asistencií. V základnej časti odohral 19 zápasov, strelil 2 góly a na 10 prihrával. 

Okrem hráča je majiteľom klubu.
Okrem hráča je majiteľom klubu. (Autor: TASR)

V závere mohol Jágr dokonca skórovať, keď išiel sám na bránu. Gól však z toho nebol.

„Zas by som bol slávny a to nechcem. V Česku to nie je výhodné, pretože potom máte veľa nepriateľov,“ smial sa.

Jágr: Bol to hon na čarodejnice

Rozhodujúci duel sledovalo v hľadisku 250 fanúšikov. Podľa Jágra to hráčom skôr uškodilo ako pomohlo.

„Úprimne, svet sa zbláznil. Naozaj si ľudia mysleli, že 250 ľudí urobí rozdiel, keď máme v tíme hokejistov, ktorí boli zvyknutí hrať celý život pred dvadsaťtisíc divákmi? Ak áno, tak sú blázni a nikdy nehrali hokej,“ vysvetľoval.

„Osobne som fanúšikov nechcel, je s tým hrozne problémov. Ale bolo nám povedané, že to pomôže kultúre i športu. Nakoniec z toho bol hon na čarodejnice. Je v móde ísť proti Jágrovi a Kladnu. Som na to zvyknutý,“ dodal.

Pre svoju hokejovú dlhovekosť má Jágr viacero vysvetlení.

„Mám zodpovednosť ku klubu, inak by som tu nelietal a neztrápňoval sa. Keby som skončil, odídu partneri a klub možno zanikne. Nemám preto na výber. Niektorí ľudia to nechápu, ale mne to je jedno. Súdiť ma bude len Boh. Sám od seba očakávam ďaleko viac a verím, že to v sebe mám,“ uzavrel.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»1. česká hokejová liga»Jaromír Jágr: Nekončím, pretože nemôžem. Súdiť ma bude až Boh