Japonci preverujú, či si Tokio nekúpilo OH 2020

Ďalším dejiskom letnej olympiády bude po brazílskom Riu hlavné mesto Japonska Tokio.
Ďalším dejiskom letnej olympiády bude po brazílskom Riu hlavné mesto Japonska Tokio. (Autor: facebook, Tokyo 2020)
SITA|17. máj 2016 o 11:23

Zmluva so singapurskou spoločnosťou Black Tidings je dôverná, tvrdí prezident Japonského olympijského výboru Takeda.

TOKIO. Jeden z lídrov úspešnej kandidatúry Tokia na usporiadanie olympijských hier 2020 Cunekazu Takeda poslancom japonského parlamentu vysvetľoval podozrivú platbu 2 miliónov amerických dolárov singapurskej spoločnosti tesne pred voľbami dejiska.

Na prevod upozornili vyšetrovatelia francúzskej prokuratúry, podľa prezidenta Japonského olympijského výboru Takedu išlo o úhradu za konzultačné služby spoločnosti s názvom Black Tidings.

Konkrétne za pomoc pri určovaní stratégie kandidatúry, za poradenstvo v medzinárodnom lobingu a za mediálne analýzy.

Účet bol vystavený na meno Ian Tan Tong Han. Francúzi v tom vidia prepojenie na Papu Massatu Diacka, syna bývalého prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a vtedajšieho člena Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Lamina Diacka.

"Preštudovali sme si zmluvu, ale jej obsah je dôverný. Bez súhlasu druhej strany nie som oprávnený poskytnúť informácie v nej uvedené," povedal zákonodarcom Takeda. Ministra s poverením pre dohľad nad prípravami olympijských hier Tošiakiho Enda takáto odpoveď neuspokojila: "Chápem, že ide o dôverné údaje, ale je našou povinnosťou záležitosť vyšetriť, aby obyvatelia Japonska vedeli, o čo išlo."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Japonci preverujú, či si Tokio nekúpilo OH 2020