J. Purdjaková top favoritkou Svetových hier

Jana Purdjaková sa hotuje na svoje druhé Svetové hry.
Jana Purdjaková sa hotuje na svoje druhé Svetové hry. (Autor: sita)
Sportnet|1. júl 2009 o 00:00

V druhej polovici júla sa v meste Kaohsiung na Taiwane uskutočnia Svetové hry v neolympijských športoch.

Ide o tradičné podujatie organizované každé štyri roky (rovnaký interval ako pri OH, len v inom roku), na ktorom sa zúčastňuje výkvet v tých odvetviach, ktoré sa dosiaľ nedostali pod päť kruhov. I tentoraz bude mať Slovensko svoje zastúpenie, pričom elita sa koncentruje v kulturistike a fitnes. K dispozícii bude kvarteto Jana Purdjaková, Igor Kočiš, Peter Tatarka a Anna Urbaníková-Mozoláni.

KOŠICE. Ide o viacnásobných majstrov sveta a Európy, čo je vlastne vstupenkou na toto prestížne podujatie.

Slováci v početnejšom zložení

Pre Popradčanku Purdjakovú to bude druhá účasť na rovnakej akcii. Šesťnásobná držiteľka zlata zo svetových šampionátov patrí medzi top favoritky v hmotnostnej kategórii do 55 kilogramov. "V Akite pred ôsmimi rokmi som bola bronzová, avšak vtedy ešte v kategórii nad 52 kilogramov, čo bol pre mňa hendikep," zaspomínala východniarka na svoj debut. Do Japonska cestovala ako novopečená majsterka sveta (bol to jej premiérový titul) a pochvaľovala si organizáciu. Inak, Slovensko ako jediné dostalo teraz výnimku a môže postaviť kvarteto zástupcov, kým iné krajiny pošlú maximálne dvoch jednotlivcov, čo šéftréner národiaka Milan Čížek považuje za prejav uznania a ocenenie výsledkov zo strany IFBB, ktorá určila štartujúcich. Ako informovala agentúra SITA, Slovensko vraj oficiálne nefiguruje medzi zúčastnenými krajinami práve v týchto odvetviach (namiesto neho je tam Slovinsko, ktoré však nemá ani jedného zástupcu...). Verme, že po pretekoch si organizátori dvojnásobne uvedomia svoje faux pas.

Po bronze zlato?

Aký je rozdiel medzi J. Purdjakovou 2001 a 2009? "Som vo všetkom lepšia s kvalitnejším svalstvom, telo je vydretejšie." Odvtedy sa všeličo zmenilo, na "svete" bila súperky rad radom a mnohé od Akity už ani nesúťažia. "Roky tréningu sa musia prejaviť," usmiala sa naša reprezentantka, ktorá sa bude musieť na Taiwane zaobísť bez trénera Ľuboša Čapku, ktorý nevyznáva dlhé lety. Je však zrelá na to, aby si poradila. Mimochodom, predpokladá, že v jej kategórii bude asi osem pretekárok, teda menej než na MS, kde nominujú národné federácie. Pred štyrmi rokmi na SH v Düsseldorfe neštartovala, lebo tiež tam bola nevýhodná kategória nad 52 kg. Až teraz je to pre ňu ako uliate. Slováci zasiahnu do bojov 18. a 19. júla. "Po skončení majstrovstiev Európy som iba pár dní mala voľno, odvtedy som znovu v plnej príprave. Rada by som si udržala takú formu ako v Bratislave. Mojím zámerom je získať zlato. To, že mám dva vrcholy po sebe, mi neprekáža, lebo svetový šampionát neabsolvujem," dodala excelentná kulturistka, ktorá priznala, že prípadný úspech sa neodzrkadlí na zmluve s armádnym strediskom vrcholového športu. "Avšak v hre sú i štátne odmeny. To však nie je hlavný dôvod toho, že budem štartovať. Chýba mi prvenstvo z takejto akcie a to ma láka, aby moja zbierka bola zase bohatšia," pripomenulo húževnaté žieňa, ktoré drie dvojfázovo šesť dní (aj v nedeľu) v týždni.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»J. Purdjaková top favoritkou Svetových hier