Slovák dostal najvyššiu známku. Nevšedný úkaz, píšu o ňom v Česku

Ivan Schranz.
Ivan Schranz. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|2. aug 2021 o 18:52

Futbalista Ivan Schranz môže hrať na štyroch rôznych postoch.

BRATISLAVA. Sám tvrdí, že výrazný obrat v jeho živote nastal v lete 2019, keď z cyperského Limassolu zamieril do Českých Budějovíc. 

„O niekoľko mesiacov sme s priateľkou zistili, že čakáme dieťa. Mám pocit, že odvtedy sa všetko otočilo. Viac mi šťastie praje,“ vravel v rozhovore pre Sportnet Ivan Schranz. 

„Moje výkony šli hore, zlepšili sa aj moje štatistiky. Dostal som pozvánku do reprezentácie. Angažmán na Cypre sa predtým príliš nevydaril, ale od narodenia synčeka je to super. Nastala zmena a viac sa mi darí,“ dodal.

Nevšedný úkaz, tento Schranz. Tak ho aspoň nazval český denník iDnes. 

„Všimol som si ho už počas anabázy v Dukle Praha - vďaka jeho dátam. Mal už vtedy vysoko nadpriemerné čísla, pritom ho v Česku iba málokto poznal. Nebol žiadnou hviezdou,“ dodal pre Sportnet Václav Uzlík. 

Dátový analytik pracuje v spoločnosti Catapult Sports, ktorá pomocou GPS systému meria výkonnostné parametre u športovcov vo viac ako stovke krajín sveta.

Prudký výkonnostný vzostup

„Hovoríme o číslach, ktoré sa viažu k rýchlosti, dynamike, počtu metrov v šprinte. Teda k tomu, čo smeruje k modernú futbalu. Stalo sa presne to, čo som očakával."

"Za posledné dva či tri roky zaznamenal prudký výkonnostný vzostup. Dnes je to jeden z najlepších útočníkov v Česku, ktorý strieľa veľa gólov,“ myslí si Uzlík. 

Predvlani strelil Schranz ešte v drese Českých Budějovíc desať gólov. Vlani bol s trinástimi gólmi, ako hráč Jablonca, tretím najlepším strelcom českej ligy a mohol byť aj vyššie.

Posledné štyri zápasy však pre zranenie vynechal. 

Novú sezónu odštartoval famózne, ale už v drese českého majstra. 

V zápase 2. kola českej ligy Slavia vyhrala v Tepliciach 3:1, všetky tri góly strelil Schranz. Bol to jeho prvý hetrik v kariére. 

Znamená to vynikajúci výkon

V základnej zostave Slavie pritom nastúpil iba prvýkrát. 

Od české denníka isport.cz dostal Slovák najvyššiu možnú známku, číslo desať. „Znamená to mimoriadne vynikajúci výkon,“ dodal denník. 

Slavia je dnes považovaná za tím európskeho formátu. V jej kádri sú takmer samí reprezentanti. Za posledné dva roky si urobila fantastické meno.

V Európskej lige vyradila Sevillu, Leicester i Glasgow Rangers. V Lige majstrov uhrala remízu na pôde Interu Miláno i slávnej Barcelony. A teraz si veľa sľubuje od Schranza. 

„To, že môže nastúpiť na všetkých štyroch postoch v ofenzíve je jeho aj naša obrovská devíza,“ pochvaľuje si tréner Slavie Jindřich Trpišovský. 

Tarkovič veril, že bude fit

„Ivan ukazuje, že s ním môžeme počítať, rýchlo sa adaptuje. Je to trochu odlišný typ krídla, než máme. A hral dobre aj na hrote,“ pokračoval Trpišovský.  

Ivan Schranz v drese Slavie Praha.
Ivan Schranz v drese Slavie Praha. (Autor: SK Slavia Praha/ instagram)

Na majstrovstvách Európy Slovákom chýbali rýchli a dynamickí hráči, najvyššiu rýchlosť (30,8 kilometra za hodinu) vyvinul paradoxne 35 – ročný Tomáš Hubočan, najstarší hráč.  

„Ak by hral Ivan Schranz, v tejto štatistike by isto dominoval,“ pripomenul krátko po ME Štefan Tarkovič. 

Schranza som zobral v dobrej viere, že sa vylieči. Bola nádej, že ho dáme do poriadku. Nechcel som riskovať, že sa opäť zraní. Nechceli sme, aby opäť vypadol na pol roka. Chcem s ním spolupracovať v budúcnosti


Štefan Tarkovič

Tréner reprezentácie veril, že práve Schranz by mohol byť jeho tromfom, no v poslednom prípravnom zápase pred majstrovstvami Európy sa v Rakúsku zranil.

Na šampionát síce cestoval, ale nestihol byť celkom fit. 

„Schranza som zobral v dobrej viere, že sa vylieči. Bola nádej, že ho dáme do poriadku. Nechcel som riskovať, že sa opäť zraní. Nechceli sme, aby opäť vypadol na pol roka. Chcem s ním spolupracovať v budúcnosti,“ vysvetľoval Tarkovič.

Vyrastal v Bratislave, známy je ako Trnavčan

Schranz je rodákom z Bratislavy, vyrastal v Interi, potom v akadémii Jozefa Vengloša, aj v Petržalke.

Ale známy sa stal až ako futbalista Spartaka Trnava, kde odohral štyri sezóny. 

Pred šiestimi rokmi si ho vybrala Sparta, ale za Pražanov neodohral ani minútu.

„Bol som vtedy ešte mladý, mal som dvadsaťdva. Moja kvalita vtedy nebola na takej úrovni ako teraz,“ spomínal. 

Do Trnavy som sa vrátil po pol roku a to na vlastnú žiadosť.

 „Vtedy skončil tréner Vítězslav Lavička, ktorý si ma priviedol. Prišiel pán Zdeněk Ščasný. Ani neviem, či som mnou vtedy vôbec prehovoril. Vedel som, že nedostanem šancu,“ vysvetlil Schranz. 

Zamotal hlavu trénerovi

Dnes má dvadsaťsedem. „Človek zreje, asi to platí aj o futbale. Som starší, pokojnejší v situáciách. Predtým som bol možno zbrklejší a nevyhodnotil som niektoré situácie dobre. Posledné dva roky sa moja forma stupňuje,“ verí Slovák. 

V stredu nastúpi Slavia v prvom zápase 3. predkola Ligy majstrov na pôde Ferencvárosu Budapešť, kde pôsobí aj iný slovenský futbalista Róbert Mak.

Ani tri góly v poslednom zápase negarantujú Schranzovi miesto v základnej zostave. 

Tréner Slavie Trpišovský však priznal, že mu Slovák príjemne zamotal hlavu. 

"Konkurencia je tu obrovská. Neustále musím podávať stopercentné výkony,“ priznal Schranz. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Česko»Slovák dostal najvyššiu známku. Nevšedný úkaz, píšu o ňom v Česku