Od Albärta, cez anglickú uspávanku, až po Zlatú kopačku Schranza. Aké bolo EURO?

Španielska radosť po finále EURO 2024.

Od Albärta, cez anglickú uspávanku, až po Zlatú kopačku Schranza. Aké bolo EURO?

Španielska radosť po finále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Španielska radosť po finále EURO 2024.
Španielska radosť po finále EURO 2024. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|15. júl 2024 o 16:35

Abeceda európskeho šampionátu.

BRATISLAVA. Mesiac plný futbalu sa skončil. Víťazom EURO 2024 sa stala španielska reprezentácia, ktorá vo finále zdolala Anglicko 2:1.

Nebol to najlepší turnaj všetkých čias, pre fanúšikov slovenskej reprezentácie však bude nezabudnuteľný. Mal svojich hrdinov i porazených, miláčikov i zatracované postavy.

Sportnet zhrnul zaujímavosti šampionátu v abecede EURO 2024.

A ako Albärt

Oficiálnym maskotom šampionátu bol usmievavý medveď, ktorý v hlasovaní dostal meno Albärt. Stal sa prvým zvieracím maskotom po 24 rokoch, na uplynulých piatich šampionátoch totiž boli maskotmi ľudské postavy.

V histórii maskotov však nájdeme aj kohúta (1984), zajace (1988, 1992) či levy (1996, 2000). Albärt sa stal miláčikom malých i veľkých fanúšikov, plyšáky za 20 či 30 eur išli v každom fanshope na dračku.

Albärt, maskot EURO 2024.
Albärt, maskot EURO 2024. (Autor: Titanilla Bőd)

B ako béžová

Vraj najobľúbenejšia farba trénera Anglicka Garetha Southgatea. Anglický tím herne na šampionáte nenadchol a o nevýraznej hre a príliš opatrnej taktike vzniklo na internete množstvo memečiek.

Tie zobrazili Southgatea ako ambasádora piluliek na spanie („Stačí jedna tabletka a ktorýkoľvek zápas Anglicka a zaručene prespíte celú noc!“), alebo ako muža s jedinečnými schopnosťami, vďaka ktorému najlepší futbalisti sveta vyzerajú ako rezerva Coventry City.

„Život ma naučil, aby som bol odolný a tieto zosmiešňovania mi len dodávajú viac energie,“ uviedol kouč anglickej reprezentácie. Ani tá energia však nestačila na víťazstvo vo finále proti Španielsku.

C ako Cristiano Ronaldo

V piatich zápasoch mal 23 streleckých pokusov, no nedal ani jeden gól. V predĺžení osemfinále proti Slovinsku nepremenil jedenástku – od bezmocnosti sa rozplakal priamo na ihrisku.

Následne v penaltovom rozstrele išiel ako prvý a nekompromisne skóroval. Podobne to bolo aj v ďalšom rozstrele vo štvrťfinále proti Francúzsku, vtedy to však na postup nestačilo.

Ronaldo mal pred šampionátom určite iné predstavy. Jeho pozíciu v tíme mnohí spochybnili, podľa viacerých expertov by bola portugalská reprezentácia bez neho silnejšia.

Všetci sa až kŕčovito snažili, aby päťnásobný víťaz Zlatej lopty dal gól a stal sa tak najstarším autorom gólu v histórii európskych šampionátov – no neúspešne.

D ako dýka

Slovenskí fanúšikovia odpočítavali sekundy. Anglickí priaznivci už odchádzali zo štadióna. V Gelsenkirchene plynul pridaný čas osemfinálového zápasu medzi Anglickom a Slovenskom a Slováci viedli nad favoritom 1:0. Chýbala minúta a pol…

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2024»Od Albärta, cez anglickú uspávanku, až po Zlatú kopačku Schranza. Aké bolo EURO?