Ideálny tím? Belgický brankár, brazílska obrana a vpredu Messi

Thibaut Courtois.
Thibaut Courtois. (Autor: SITA/AP)
Pavol Spál|11. jún 2014 o 19:28

Najvyváženejší káder majú Španieli - úradujúci majstri sveta i Európy. Tu je náš rebríček sily podľa jednotlivých formácii.

Najlepší brankári

1. Belgicko

„Máme senzačných brankárov, najlepší tandem sveta,“ tvrdí tréner Belgicka Mark Wilmots. Thibauta Courtoisa (Atlético Madrid) už považujú za svetovú jednotku - pritom má iba dvadsaťdva. V klubovej sezóne inkasoval najmenej gólov, v kvalifikácii odchytal všetkých 900 min. Jeho dvojkou bude Simon Mignolet, ktorý prežil s Liverpoolom skvelú sezónu.

2. Španielsko

Na posledných dvoch turnajoch (MS a ME) inkasoval dohromady iba trikrát. Iker Casillas (33 r. ) vyhral všetko, história sotva pamätá úspešnejšieho brankára. Sem–tam sa nevyhne ani veľkej chybe, ale jeho reflexy sú výnimočné. Spolu s Reinom (32 r.) tvoria najskúsenejšiu dvojicu turnaja. David de Gea (22 r.) z Manchester United patrí k najtalentovanejším brankárom sveta.

3. Nemecko

Manuel Neuer je suverénna jednotka pyšného Bayernu Mníchov, tridsaťtriročný Roman Weidenfeller je oporou Dortmundu.

Najlepšia obrana

1. Brazília

Šéfujú defenzíve v najväčších klubov sveta. Kapitán Thiago Silva a David Luiz (obaja Paríž Saint Germain) sú najdrahší obrancovia v dejinách futbalu, Dante je pilierom Bayernu. Marcelo je absolútnou špičkou na kraji obrany. Veľké meno a bohaté skúsenosti majú aj Dani Alves, Max­well či Maicon. Brazílčania v posledných dvadsiatich zápasoch inkasovali iba trinásťkrát.

2. Španielsko

Sergi Ramos je zrejme najlepší svetový obranca súčasnosti, výnimočne komplexný. Pevný vzadu, nebezpečný vpredu. V posledných siedmich zápasoch za víťaza Ligy majstrov Real Madrid strelil sedem gólov. Gerard Piqué, Javi Martínez patria tiež medzi stopérsku elitu. Juanfran, Jordi Alba či César Azpiliueta sú výnimoční krajní obrancovia.

3. Belgicko

Vincent Kompany, Thomas Vermaelen, Daniel van Buyten, Alderweireld, Jan Vertonghen sú na svojom poste svetovou elitou.

Najlepšia záloha

1. Španielsko

Technicky virtuózna formácia, svetoví rekordéri v počte prihrávok. Ich súperi behajú zväčša bez lopty. Špílmacher Xavi, šikovní driblér Andrés Iniesta či ich nádejný nástupca Koke. Medzi svetové esá patria i ďalší: Alonso, Fábregas, Mata, Cazorla, Busquets.

2. Nemecko

Sú rýchli, priamočiari, skúsení a pritom stále mladí. Geniálny, ale náladový špilmacher Mesut Ozil, nepoddajný Schweinsteiger, talentovaný Mario Götze či nedocenený univerzál Thomas Müller. A súper musí mať strach aj z ďalších: Podolski, Toni Kross, Samir Khedira.

3. Brazília

Výnimočnú techniku obohatili o disciplínu, v európskych veľkokluboch dozreli takticky. Oscar, Willian, Ramires, Fernandinho, Paulinho, Luiz Gustavo, Hernanes.

Najlepší útok

1. Argentína

Predvída a podľa mnohých je neubrániteľný, od jeho formy závisí úspech celého tímu. Za štyri sezóny dal Lionel Messi neskutočných 227 gólov, už teraz ho mnohí považujú za najlepšieho v dejinách. Sergio Aguero bol najlepším strelcom Manchester City – majstra Anglicka. Gonzalo Higuaín vybavil najviac gólov Neapola a v kvalifikácii dal viac ako tretinu gólov Argentíny (9).

2. Uruguaj

Luis Suárez – v Premier League strelil tridsaťjeden gólov a spolu s Ronaldom získal Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca v Európe. Suárez tromfol Ronalda v asistenciách 13:9. S jedenástimi gólmi bol i najlepším kanonierom juhoamerickej kvalifikácie. Edinson Cavani je obávaný hlavne vo vzduchu. Nemožno podceniť ani veterána Forlana – pred štyrmi rokmi najlepšieho hráča turnaja.

3. Španielsko

Diego Costa by mal obohatiť španielsky útok – za Atlético Madrid dal skvelých 37 gólov. Fernando Torres a David Villa síce v kluboch neexcelovali, ale sú to turnajoví hráči - za národný tím už spolu nastrieľali 92 gólov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Ideálny tím? Belgický brankár, brazílska obrana a vpredu Messi