Iba Tatran obral poľského šampióna

Tatran s pohárom. Prešovskí hádzanári sa z Poľska nevrátili naprázdno.
Tatran s pohárom. Prešovskí hádzanári sa z Poľska nevrátili naprázdno. (Autor: jale)
Sportnet|5. aug 2013 o 00:00

Krátko po vyvrcholení kondičnej časti prípravného obdobia, vkročil slovenský hádzanársky majster do herného bloku.

Bez akejkoľvek zápasovej medzihry, krátko po vyvrcholení kondičnej časti prípravného obdobia, vkročil slovenský hádzanársky majster do herného bloku. Tatran Prešov začal hneď poriadne zostra. V závere minulého týždňa štartoval na kvalitne obsadenom medzinárodnom turnaji hádzanárov Galeria Echo Kielce Cup 2013 v Poľsku.

KIELCE. Turnaj organizoval aktuálne tretí najlepší svetový tím, bronzový v ostatnej edícii Ligy majstrov KS Vive Targi Kielce.

Pozval naň bundesligový Frisch Auf Goppingen, bieloruský HC Meškov Brest a Tatran Prešov. Počas troch turnajových dní sa hrali dva zápasy.

Tatran Prešov rozbehol prípravu na sezónu 2013/2014 domácim kondičným blokom prvého júla. Táto fáza vyvrcholila sústredením na chorvátskom ostrove Krk.

Po návrate odtiaľ a dvoch dňoch voľna vycestovali prešovskí hádzanári na turnaj do poľských Kielcov. Určité obavy, keďže s loptami v hale dovtedy Prešovčania pracovali pramálo, boli pred turnajom v Poľsku opodstatnené.

Nový tréner deväťnásobného slovenského šampióna Peter Hatalčík ale tvrdil, že ak mužstvo chce napredovať, musí sa konfrontovať so silnými súpermi. Nuž a takí sa v Kielcoch zišli.

Iste, Tatran sa potreboval zohrať, zapasovať do herného systému nových hráčov, poľského pivota Damiana Krzysztofika i slovenského reprezentanta Patrika Hruščáka.

Ukrajinec Vjačeslav Sadovyij mal reprezentačné povinnosti a k prešovskému mužstvu sa opäť pripojí dnes. Doma ostal zranený Michal Urban.

Odohrali vyrovnané partie

Tatran Prešov nezopakoval síce druhé miesto na turnaji v Kielcoch spred roka, nové jeho výkony postupnou zohranosťou gradovali.

Slováci v Poľsku tentoraz ani raz nevyhrali. Zato jedno prvenstvo si na konto pripísali. Ako jediní dokázali zobrať bod najväčšiemu favoritovi a víťazovi turnaja, domácemu KS Vive Targi Kielce.

Prešovčania v úvodnom zápase nastúpili proti nemeckému bundesligistovi z Goppingenu. Bol to vyrovnaný súboj, vlastne taký, ako ostatné so súpermi z Bieloruska či Poľska.

Tatran dal prvý gól Kristopansom. Odvtedy ale iba doťahoval tesný náskok súpera. Viackrát vyrovnal, ale gólovo bundesligistovi nie a nie odskočiť.

Bolo až na neuverenie, aké vyložené šance prešovskí hráči pozahadzovali. Hrali však po tvrdej príprave prvý raz, a to sa zrejme odzrkadlilo v ovládaní lopty v mnohých situáciách. Napokon vyrovnaný súboj skončil o dva góly v prospech nemeckého tímu.

Podobne sa vyvíjal aj zápas s bieloruským Meškovom Brest. Skóre sa často menilo. Prešov ale hral už lepšie ako v prvom zápase. Tri minúty pred koncom bol stav nerozhodný 26:26. Konečný výsledok 30:27 ale napokon ovplyvnili technické chyby Tatrana.

Najlepší výkon podali a najviac zaplnené hľadisko prekvapili prešovskí hádzanári v poslednom turnajovom stretnutí s poľským majstrom. Tatran v 6. minúte viedol 5:4.

Vtedy však nastal zlom. Prešovskí hráči stáli päťkrát voči svetovému gólmanovi Szmalovi v bráne Kielcov. Ten ich ale vychytal a o štyri minúty viedli domáci 8:5...

Potom Slováci prehrávali už 10:17, po prestávke 25:30. Sympatické na Prešovčanoch bolo, že v konfrontácii s tretím tímom sveta za nepriaznivého stavu nerezignovali.

Streleckú zástavu Tatrana dvíhala trojica Kristopans, Pejovič, Rábek. Avšak nielen iba ich zásluhou Prešov pred koncom vyrovnal na 34:34. A siahal dokonca na zvlášť cenný skalp. Do konca napínavého súboja ostávali sekundy. Krok, ktorý sa vtedy dostal na ihrisko prvý raz, z vyloženej pozície gól nedal

. Čas uplynul, no posledný pokus z hranice deviatich metrov po faule súpera na zmenu skóre mal Kristopans. „Múr“ Kielcov síce prestrelil, no brankára Vive Targi neprekvapil.

Z výsledkovej listiny

Goppingen – Prešov 34:32 (16:13)

Tatran: Verkič, Krupa – Rábek 5, Hruščák, Krzysztofik, Hrstka 1, Krok 4, Kristopans 8, Radčenko 1,Tumidalský, T. Urban 2, Číp 3, Guzy, Pejovič 2, Antl 3, Petro 3.

Brest – Prešov 30:27 (15:14)

Tatran: Krupa, Verkič – Rábek 5, Hruščák 2, Krzysztofik 4, Hrstka 3, Krok 2, Kristopans, Radčenko, Tumidalský, T. Urban, Číp 1, Guzy 2, Pejovič 4, Antl 4, Petro.

Kielce – Prešov 34:34 (18:15)

Tatran: Verkič, Krupa – Rábek 5, Hruščák, Krzysztofik 4, Hrstka, Krok, Kristopans 7, Radčenko 1, Tumidalský, T. Urban 3, Číp 3, Guzy 1, Pejovič 6, Antl 4, Petro.

Víťazom turnaj sa stal KS Vive Targi Kielce pred Frisch Auf Goppingen, HC Meškov Brest a Tatranom Prešov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Iba Tatran obral poľského šampióna