Hubočan sa pokúsi ubrániť Lewandowského, Rusi zohrejú Nemcov pirohmi a čajom

Hubočan v súboji s Bojanom Krkičom.
Hubočan v súboji s Bojanom Krkičom. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|24. feb 2014 o 19:21

Ruský Zenit ponúka nemeckým fanúšikom na Lige majstrov pirohy. Chuligáni majú vstup zakázaný.

Je jediným Slovákom, ktorý zostal v hre onajcennejšiu klubovú trofej. Tomáš Hubočan v drese Petrohradu bude v utorok v osemfinále Ligy majstrov ničiť útoky nemeckého Dortmundu.

BRATISLAVA. „Pre veľké ruské firmy nie je problém vytvoriť luxusné prostredie a priviesť slávnych trénerov či hráčov,“ vravel nedávno Slovák Tomáš Hubočan. V roku 2008 prestúpil zo Žiliny do Zenitu Petrohrad za zhruba 3,8 milióna eur. Bol to rekord. Ani jeden slovenský klub nezinkasoval za športovca viac peňazí.

Majiteľom Zenitu je plynárenský gigant Gazprom, ktorý patrí k najziskovejším firmám sveta. Už osem rokov podporuje i nemecké Schalke 04 a tiež sponzoruje i Ligu majstrov.

Ruský rekord

Po triumfe v Európskej lige (2008) vyhlásil Zenit útok na čelné pozície v Lige majstrov a už dlhšie chystajú i otvorenie nového štadióna pre 62-tisíc ľudí.

Liga majstrov

Osemfinále, prvé zápasy

  • Zenit Petrohrad - Borussia Dortmund (Digi Sport 2). Zápas sa začína o 18.00.
  • Olympiakos Pireus - Manchester United (Prima Cool, Digi Sport 2 ). Zápas sa začína o 20.45.

Odvety sú na programe 19. marca.

Predvlani v septembri vytvoril Petrohrad senzačný ruský rekord – Brazílčana Hulka vykúpil z FC Porto zhruba za päťdesiatpäť miliónov eur. Úradujúci ruský šampión preplatil aj Chelsea, ktorá mala o Brazílčana enormný záujem. Ani žiadny anglický či nemecký klub nedal nikdy za hráča viac.

V ten istý deň šokoval Zenit i druhýkrát – za nie príliš známeho Axela Witsela zaplatil Benfice Lisabon okolo 45 miliónov. „Som si istý, že Zenit bude čoskoro jedným z najväčších klubov v Európe,“ citovali ruské médiá Hulka.

Zatiaľ to neplatí. Petrohrad sa dostal do osemfinále Ligy majstrov iba najšťastnejšou zhodou okolností.

Zo šiestich zápasov v skupine vyhral iba raz - získal iba šesť bodov, čo je najmenší bodový zisk v histórii súťaže, ktorý zaručil postup.

Hubočan si trúfa

V osemfinále stojí Rusom v ceste Borussia Dortmund, posledný finalista súťaže. V utorok sa hrá prvý zápas v Petrohrade.

„Práve proti takýmto tímom môžeme uspieť. Samozrejme, že rešpektujem silu Borussie, no trebárs proti Barcelone, Bayernu alebo Realu by sme to mali ešte náročnejšie. Preto som bol so žrebom spokojný,“ tvrdil Hubočan.

Jediný Slovák, ktorý je v hre o najprestížnejšiu klubovú trofej. Imponuje mu vzostup nemeckého futbalu. „Stačí sa pozrieť na čisto nemecké finále Ligy majstrov v minulej sezóne. Bundesliga sa každým rokom zlepšuje, prichádzajú do nej veľmi kvalitní hráči,“ dodal náš obranca, ktorý, ak je zdravý, hráva pravidelne.

V Lige majstrov odohral Hubočan v tejto sezóne päť zo šiestich zápasov. V utorok sa pokúsi ubrániť Roberta Lewandowského – so štrnástimi gólmi najlepšieho strelca bundesligy.

Poliak sa presadzuje aj v Lige majstrov, v šiestich zápasoch dal štyri góly.

Ponúkajú pirohy

„Mužstvo žije touto súťažou, ktorá určuje aj kariéry hráčov. Hráme Ligu majstrov už viacero rokov. Máme dôležité kvality, ktoré nám umožňujú hrať na vysokej úrovni,“ citoval oficiálny web UEFA trénera Zenitu Luciana Spallettiho.

Kým v ruskej Lige sa jeho tímu gólovo darí, v Lige majstrov strelil päťkrát iba po jednom góle a raz sa nepresadil vôbec.

Najlepší strelcom tímu je Hulk, ktorý strelil v 22 zápasoch jedenásť gólov, z toho dva dal v Lige majstrov. UEFA Zenit potrestala za výtržnosti fanúšikov počas posledného súboja vo Viedni, časť štadióna tak bude uzavretá.

Fanúšikovia musia počítať so zdržaním, prísne bezpečnostné opatrenia majú zabrániť vstupu chuligánov. Priaznivcom hostí budú Rusi ponúkať horúci čaj a pirohy.

„Ukážeme pravú ruskú pohostinnosť, aby sme zjemnili vplyv studeného počasia na zápasovú atmosféru,“ povedal generálny manažér Zenitu Maxim Mitrofanov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Hubočan sa pokúsi ubrániť Lewandowského, Rusi zohrejú Nemcov pirohmi a čajom