Hrbatý: Djokovičova prvá výhra na antuke ešte nič neznamená

Novak Djokovič
Novak Djokovič (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|10. máj 2011 o 15:41

Novak Djokovič zdolal prvýkrát v kariére Rafaela Nadala na antuke. Už na konci týždňa ho môže vystriedať na poste svetovej jednotky.

BRATISLAVA. Novakovi Djokovičovi nedošiel dych ani pri zmene povrchov. Nielenže natiahol svoju úžasnú sériu v tomto roku na 32 víťazných zápasov, ale aj zdolal prvýkrát v kariére Rafaela Nadala na antuke na domácej pôde v Madride. Na najpomalšom povrchu ho zdolal až na desiaty pokus.

Najzaujímavejším faktom však je, že srbský tenista sa môžu už po antukovej sezóne dostať na čelo svetového rebríčka.

„Pozícia svetovej jednotky už nie je ohrozená, ale je stratená. Novak hrá výborne, mne neostáva nič iné ako pracovať na sebe,“ povedal pre espn.com Nadal. Malorčan drží spolu s Rogerom Federerom post svetovej jednotky od roku 2004.

Môže byť jednotkou už na konci týždňa

Srb obhajuje na najbližšom turnaji v Ríme a na grandslamovom Roland Garros iba 365 bodov, zatiaľ čo Španiel až 3000. Belehradský rodák sa môže dostať na post svetovej jednotky už na konci týždňa, ak by vyhral turnaj v Ríme a Nadal by sa nedostal aspoň do semifinále.

Skutočná sila Djokoviča na antuke sa ukáže aj podľa Dominika Hrbatého až v Ríme. „V Madride sú špecifické podmienky, ktoré nikde inde nie sú. Antuka tam je úplne iná ako tá, čo sa používa vonku. Sú tam ideálne podmienky, je to rovný a rýchly kurt, ktorý sa veľmi podobá tvrdým povrchom, preto mal Djokovič výhodu.“

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu sa zlepšil po každej stránke, ale najvýraznejšie je vidieť jeho psychická odolnosť a kondícia, v ktorej sa pomaly približuje Nadalovi.

Za výbornou formou je však skrytá aj zmena v jedálničku. Srb ho upravil pre alergiu na lepok. „Nemôžem jesť cestoviny, pizzu alebo chleba. Síce som preto schudol, ale cítim sa fyzicky výborne,“ povedal pred nedávnom.

Zostrih finálového zápasu z Madridu

Hrbatý favorizuje na Roland Garros Nadala

Podľa bývalého semifinalistu Roland Garros Hrbatého je na druhom grandslamovom turnaji stále favoritom Nadal.

„Vyhrať na tri sety s Nadalom vyžaduje stopercentnú pripravenosť. Najmä, ak je to na antuke. Djokovičova hra je extrémne fyzicky náročná, lebo hrá všetko blízko pri lajne. Lopty hrá krátko po odskoku, čím sa môže dostať pri každom horšom odskoku loptičky hneď do defenzívy. Ak sa stretnú, bude záležať, či zachytí začiatok zápasu, lebo potom by mohol mať problémy,“ dodal Hrbatý.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrbatý: Djokovičova prvá výhra na antuke ešte nič neznamená