Hossa nebodoval pri výhre Chicaga, Halák nedochytal

Marián Hossa oslavuje s Patrickom Sharpom prvý gól Chicaga.
Marián Hossa oslavuje s Patrickom Sharpom prvý gól Chicaga. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|17. máj 2010 o 00:15

Do finále Západnej konferencie lepšie vstúpili hokejisti Chicaga. Tí vyhrali na ľade San Jose 2:1 a ujali sa vedenia v sérii 1:0.

BRATISLAVA.

Marián Hossa odohral v zápase takmer 18 minút, pripísal si plusový bod pri prvom góle svojho tímu, ale neujala sa ani jedna z jeho šiestich striel. Tomáš Kopecký sa do nominácie trénera Joela Quennevilleho nedostal v druhom stretnutí za sebou.

V zápase od začiatku dominovali najmä brankári, domáci Jevgenij Nabokov a hosťujúci Antti Niemi. Obzvlášť fínsky brankár bol neprekonateľný, keď chytil 44 zo 45 striel San Jose. Oboch brankárov nakoniec vyhlásili za hviezdy večera.

Zápas lepšie začalo San Jose

Do zápasu lepšie vstúpili Sharks. Tí sa ujali v prvej tretine vedenia zásluhou presilovkového gólu obrancu Jasona Demersa. Chicago sa snažilo o skoré vyrovnanie ale jeho hráči nevedeli prekonať veľmi dobre chytajúceho Nabokova. Podarilo sa to až v 28. minúte spoluhráčovi Mariána Hossu z útoku Patrickovi Sharpovi.

V tretej tretine pokračovali obaja brankári v dobrých výkonoch. V 54. minúte však prišlo chvíľkové zaváhanie Nabokova, ktorého zaskočil prvý útok Chicaga. Toews vyhral buly, prihral Kaneovi, ten posunul puk na Byfugliena a ten strelou švihom spomedzi kruhov prekonal ruského gólmana, ktorého rozkľak prišiel neskoro.

chicago_san_jose.jpg

Na konci zápasu sa podarilo San Jose vyvinúť tlak, ku ktorému mu pomohol faulom aj John Madden. Sharks ale jeho zaváhanie nevyužili, napriek tomu, že poslednú minútu duelu hrali šiesti proti štyrom.

„Zápasy vonku hráme výborne, dokážeme sa skoncentrovať. Podržal nás aj skvelými zákrokmi brankár Niemi, čo nám dodalo sebavedomie. Hrali sme pozorne najmä v oslabeniach," povedal v pozápasovom rozhovore pre televíziu ESPN obranca Chicaga Duncan Keith.

„Je dôležité, že sme vkročili do série víťazne, musíme to ale potvrdiť v ďalších zápasoch," skonštatoval kapitán Blackhawks Jonathan Toews, ktorý bodoval v desiatom zápase play off za sebou a s 21 bodmi vedie kanadské bodovanie nadstavbovej časti.

Haláka striedal Price

V úvodnom stretnutí finále Východnej konferencie sa vôbec nedarilo Jaroslavovi Halákovi a jeho spoluhráčom z Montrealu. Canadiens dostali na ľade Philadelphie doslova výprask, keď prehrali 0:6. Slovenský brankár dostal zo 14 striel štyri góly a v druhej tretine ho striedal Carey Price. Ten sa však tiež veľmi nevyznamenal, keď ťahal puk zo siete dvakrát z jedenástich striel.

Oboch gólmanov dokonale zatienil domáci Michael Leighton, ktorý zastavil všetkých 28 striel Montrealu a stal sa hviezdou večera.

halak_sklamanie.jpg

Flyers tak skvelým spôsobom zaskočili hráčov Canadiens. Pritom hrali prvý zápas série len 48 po tom, ako otočili sériu s Bostonom, v ktorej prehrávali 0:3 na zápasy. "V Bostone to bolo obrovské víťazstvo. Keď sme teraz vyšli na domáci ľad, začali sme lietať," povedal s úsmevom pre nhl.com Leighton. "Na druhej strane všetci vieme, že v druhom zápase bude na ľade úplne iný Montreal a sme na to pripravení."

Halákovi zápas vôbec nevyšiel, nepomohla mu však ani obrana. Dva góly dostal v presilovke, keď mu pri prvom výborne clonili hráči Philadelphie, pri druhom mu dokonca zavadzali vlastní obrancovia. "V prvom zápase na ľade Pittsburghu sme síce prehrali, ale aspoň sme bojovali," skonštatoval sklamane obranca Montrealu Hal Gill.

"Musíme si poriadne rozanalyzovať zápas. Nezahrali sme dobre hlavne v oslabeniach, to nás držalo v prvých dvoch kolách play off a je potrebné sa k tomu vrátiť," citovala stránka espn.com trénera hostí Jacqua Martina.

San Jose - Chicago 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)

góly: 12. Demers - 28. Sharp, 54. Byfuglien

strely: 45 - 40, brankári: Nabokov - Niemi

Philadelphia - Montreal 6:0 (1:0. 3:0, 2:0)

góly: 4. Coburn, 21. Riemsdyk, 25. Briere, 30. Gagne, 52. Hartnell, 54. Giroux

strely: 28 - 25, brankári Leighton - Halák (29. 53 Price)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa nebodoval pri výhre Chicaga, Halák nedochytal