Hokejistka Babonyová nastúpi proti svojim

TASR|12. feb 2010 o 15:58

Hokejový turnaj žien na zimných olympijských hrách vo Vancouveri má špecifickú príchuť pre členku slovenskej ženskej hokejovej reprezentácie Natalie Babonyaovú.

VANCOUVER. Obzvlášť sa to týka prvého zápasu Sloveniek proti domácemu tímu, keďže Babonyaová sa narodila a žije v Kanade.

"Je to trochu ojedinelá situácia. Lietam na Slovensko a späť, aby som mohla hrať v reprezentácii, v ktorej pôsobím od šestnástich rokov. Na Slovensko však chodíme tiež s rodinou, keďže tam žijú naši príbuzní," uviedla 26-ročná útočníčka, ktorá sa narodila a vyrastala v Kanade v rodine slovenských imigrantov.

Babonyaová sa v slovenskom drese predstavila na decembrovom Turnaji štyroch krajín vo švajčiarskom Romanshorne, kde k celkovému druhému miestu pomohla dvoma gólmi.

"Zbieram body, aby som mohla zdarma cestovať po svete," skonštatovala s úsmevom Babonyaová v rozhovore pre oficiálnu internetovú stránku Medzinárodnej hokejovej federácie.

Hráčka Toronta Crush sa zúčastnila aj na majstrovstvách sveta I. divízie v rakúskom Grazi, kde si Slovensko vybojovalo postup do elitnej kategórie. Na olympijský turnaj sa Babonyová podľa vlastných slov pripravovala maximálne zodpovedne.

"Bolo by vhodnejšie spýtať sa na to, čo som v rámci prípravy neurobila než čo som urobila. Trénovala som s univerzitným tímom v Ontáriu, hrala som proti ženám aj mužom. Popri tréningu na ľade som nezanedbala ani prípravu na suchu. Je úžasné, že tu všetky sme," netajila nadšenie vyštudovaná farmaceutka, ktorá je majiteľkou slovenského aj kanadského pasu.

Pre Slovenky nebude vancouverský turnaj iba prvou olympiádou a prvým meraním síl s najlepšími tímami sveta, ale tiež vôbec prvé súťažné podujatie mimo Európy.

Pred slovenskými hráčkami stojí veľká výzva znásobená skutočnosťou, že hneď v prvom "ostrom" zápase narazia na obhajkyne zlatých medailí z predošlých dvoch olympiád, Kanaďanky. Dva predolympijské prípravné zápasy Slovenkám nevyšli, keď po prehre 0:4 s Ruskom podľahli Fínsku 1:6, no získali ďalšie cenné skúsenosti.

"Hrať pred takmer 5-tisícovou návštevou bol skvelý zážitok. V sobotňajšom otváracom dueli pred 19.000 divákmi to bude ešte úžasnejšie," vyhlásila Babonyaová.

Očakávania kanadských fanúšikov v rámci prvého súboja spočívajú najmä v odhadoch výsledného skóre, keďže o víťazstve ženskej hokejovej veľmoci nad slovenským trpaslíkom pochybuje iba málokto. Babonyová napriek tomu vyslovila odhodlanie podať svoj najlepší možný výkon v zápase, ktorý jej navždy utkvie v pamäti.

"Vyrastala som v Kanade, no je pre mňa česť hrať za slovenskú reprezentáciu. Je to skvelý pocit a som presvedčená, že to bude výborný zápas. Budeme musieť hrať čo možno najjednoduchšie, byť trpezlivé a dúfať v chybu súperiek. Bude treba hrať s rozumom," uzavrela Babonyaová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»Hokejistka Babonyová nastúpi proti svojim