Prešov nedal vo finále gól už päť tretín. Nepomohol mu ani odvážny ťah trénera

Samuel Hrabčák (vľavo) a Juraj Bezúch vo finále SHL.
Samuel Hrabčák (vľavo) a Juraj Bezúch vo finále SHL. (Autor: Facebook Vlci Žilina)
Matej Hank|15. apr 2024 o 23:45

Finálová séria sa presunie do Prešova, kde môže Žilina spečatiť titul.

ŽILINA. Dva zápasy, trinásť strelených a jeden inkasovaný gól. Žilina suverénne kráča za postupom do Tipos extraligy.

Kým v prvom finálovom meraní síl zvíťazila 8:1, v tom druhom nedovolila Prešov ani jednu gólovú radosť a vyhrala 5:0.

V tíme vicemajstra minulej sezóny panuje spokojnosť. Uvedomuje si však, že radosť z titulu je ešte vzdialená na kilometre.

"Som rád, že sme zvládli oba zápasy. Vieme, že nie je ešte koniec. Ako to mal Prešov ťažké v Žiline, situácia sa otočí v ďalších zápasoch.

S pokorou ideme na východ veríme, že privezieme nejakú výhru," povedal po zápase tréner domácich Ernest Bokroš.

Kouča vlkov tešilo, že jeho tím inkasoval v oslabeniach len jeden gól. Mrzelo ho však zranenie druhého najlepšieho strelca play-off Róberta Vargu.

Toho po údere lakťom do tváre od lotyšského obrancu Aleksandersa Jerofejevsa musela z ľadu odviezť záchranná služba do nemocnice.

VIDEO: Zostrih z 2. finálového zápasu Žilina - Prešov

"Tým, že nám vypadol dôležitý hráč, museli sme kombinovať a preskupovať formácie. Vedeli sme, že Prešov bude útočiť," okomentoval.

Vargovi v nemocnici zašívali tržnú ranu pod okom, podľa prvotných informácií mal problém aj s čeľusťou. Je ďalší štart v tejto sérii je otázny.

Skvelá úspešnosť

Žilinu výrazne k dvom víťazstvám potiahol aj brankár Michal Valent. V dvoch zápasoch inkasoval len raz, jeho úspešnosť zákrokov je nad 98 percent.

"Dva víťazné zápasy, to sme potrebovali. Plnili sme to, čo sme potrebovali a boli sme efektívni. Vieme však, čo nás čaká. Treba sa držať pri zemi a makať.

Každý máme v tíme nejakú úlohu, ja musím zastavovať puky, no pomohla mi veľmi aj defenzíva. Tento tím je vyvážený," vyjadril brankár nadšenie po zápase.

Žilinčanom pomohla v domácom prostredí aj skvelá kulisa.

V prvom finále prekonali tohtoročný rekord súťaže, keď na zápas prišlo 4 900 divákov. V pondelkovom súboji si cestu na štadión našlo 4 063 ľudí.

Brankár Žiliny Michal Valent.
Brankár Žiliny Michal Valent. (Autor: Facebook Vlci Žilina)

Podľa strelca posledného gólu Martina Belluša urobili Žilinčania dva dôležité kroky, ku ktorým vlkom pomohli práve aj diváci.

"Prešov hrýzol, no zmenili sme do druhého zápasu niektoré veci. Snažili sme sa hrať zodpovednejšie a povedali sme si, čoho sa musíme vyvarovať," povedal.

Trinásť gólov strelených v dvoch dueloch ho potešilo, vyzdvihol efektivitu tímu. "Snažíme sa skórovať z každej pozície. Je dobré, že sa netrápime v koncovke. Brankár je ale podstata celého tímu a budeme sa mu to snažiť kompenzovať," dodal.

S jedným gólom sa nedá vyhrať

Na tvárach neúspešných hostí bolo cítiť znepokojenie a smútok. Do Žiliny necestovali s tým, že nedajú ani gól z hry 5 na 5.

Slová sa ťažko hľadali Lukášovi Tomovi, ktorý uviedol, že s takou efektivitou sa nedá víťaziť. Spomenul, že nesplnili svoj cieľ - ukradnúť Žiline jeden zápas.

"Nedostali sme sa do veľkých príležitostí," doplnil s tým, že verí v podporu fanúšikov v zápasoch na východe Slovenska.

Jedným z najskúsenejších hráčov celej série i ligy je 38-ročný Ladislav Ščurko, ktorý vyzdvihol kvality Žiliny.

"Nepočítali sme s takýmto priebehom. Nehrali sme to, čo máme hrať. Klobúk dole pred súperom. Nie je ale všetkým dňom koniec, ideme teraz k nám. Fanúšik je náš šiesty hráč, ktorý nás ženie. Aj tu majú naozaj super kulisu," povedal.

Sklamanie neskrýval ani kouč Prešova Tibor Tartaľ. Hneď na začiatku mal druhý tím základnej časti komplikácie, keď prišiel o faulujúceho lotyšského obrancu.

"Počas toho 5-minútového oslabenia sme mali dobré chvíle, pri ktorých sme mohli skórovať a zápas by sa vyvíjal inak," okomentoval.

Mrzela ho aj nevyužitá presilovka 5 na 3, počas ktorej mali jeho zverenci dobré šance, kedy mohli získať momentum.

Tartaľ sa šesť minút pred koncom rozhodol urobiť odvážny ťah a za stavu 0:2 poslal brankára Juraja Ovečku na striedačku.

Podľa komentátora JOJ Šport urobil tréner dobrý ťah, keďže v hre 5 na 5 sa jeho zverencom presadzovali ťažšie. "V závere sme chceli niečo spraviť s duelom, no, bohužiaľ, sme inkasovali tretí gól," uzavrel tréner.

Pavúk play-off SHL

Aktuálny pavúk play-off Tipos SHL.
Aktuálny pavúk play-off Tipos SHL. (Autor: Sportnet)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Slovenská hokejová liga»Prešov nedal vo finále gól už päť tretín. Nepomohol mu ani odvážny ťah trénera