Ďalší slovenský hokejista mieri do KHL, bude hrať za čínsky Kunlun

Tomáš Jurčo.
Tomáš Jurčo. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
Sportnet|24. nov 2022 o 17:30

Útočník Tomáš Jurčo bol bez angažmánu.

BRATISLAVA/KUNLUN. Dvadsaťdeväťročný hokejový útočník Tomáš Jurčo sa dohodol na zmluve s tímom ruskej KHL Červená hviezda Kunlun. Informáciu priniesol denník Sport-Express.

Jurčo, ktorý bol bez angažmánu, už pôsobil v KHL v minulej sezóne. Odohral sedemnásť zápasov za kazašský tím Barys Nur-Sultan. Ďalších päť pridal v play off.

Kunlun je síce čínsky klub, ale základňu má od júla 2020 v Rusku a domáce zápasy hráva na predmestí Moskvy v Mytišči.

V KHL má aktuálne platný kontrakt ďalších sedem slovenských hokejistov. Adam Húska (Torpedo Nižnyj Novgorod), Patrik Rybár (Spartak Moskva) a Július Hudáček (Barys Nur Sultan), obrancovia Christián Jaroš (Avangard Omsk) a Michal Čajkovský (Sibir Novosibirsk) a útočníci Adam Liška (Severstaľ Čerepovec) a Michal Krištof (Admiral Vladivostok).

Samuel Buček odišiel z Nižnekamsku pre neuspokojivé výkony a momentálne už pôsobí v moravskom Třinci v českej extralige.

Po invázii ruských vojsk na Ukrajinu odišli z ruských klubov desiatky cudzincov, ale viacero zostalo, prípadne prišli noví. Slováci tvoria spomedzi Európanov najpočetnejšiu skupinu cudzincov. 

"Hráči z Európy po uvalení sankcií na Rusko len neochotne prichádzajú do KHL, ale Slováci sú výnimkou," napísal nedávno portál allhockey.ru.

KHL slúži vládnej moci ako nástroj propagandy. Kluby dostali príkaz oficiálne podporovať vojnu, ktorú v Rusku nazývajú Špeciálna vojenská operáciu. 

Hokejový zväzy Švédska, Fínska, Česka, Lotyšska a Francúzska rozhodli, že hráčov, ktorí podpísali s klubmi KHL kontrakt po vypuknutí vojny, nebudú volať do reprezentácie.

Slovenský zväz ľadového hokeja v septembri oznámil, že prípadná účasť Slovákov v KHL v čase vojny Ruska na Ukrajine nebude prekážkou pre prípadnú pozvánku do reprezentácie. Tá sa bude odvíjať od výkonnosti.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Ďalší slovenský hokejista mieri do KHL, bude hrať za čínsky Kunlun