Bizarní Číňania, ideálna šanca Slovákov na medailu? Toto sú hokejové ťaháky Pekingu

Bizarní Číňania, ideálna šanca Slovákov na medailu? Toto sú hokejové ťaháky Pekingu

Ondrej Rusnák|8. feb 2022 o 15:00

Prečítajte si príklep Ondreja Rusnáka o olympijskom hokejovom turnaji.

BRATISLAVA. V záplave covidových tém, ktoré sprevádzajú Zimné olympijské hry, mám dojem, že ľudia zabúdajú na čo a na koho sa môžeme tešiť na olympijskom turnaji hokejistov.

Podobne, ako pred štyrmi rokmi v Pjongčangu, aj v Pekingu sa tímy musia zaobísť bez hokejovej smotánky, hráčov NHL.

Napriek všetkým okolnostiam vidím stále dosť dôvodov pre ktoré sa oplatí si privstať a sledovať hokejový turnaj.

Príklepy Ondreja Rusnáka

Ondrej Rusnák (32) je bývalý hokejový útočník, ktorý hral o.i. za Slovan (získal s ním v roku 2008 titul), Trenčín či Poprad. Bol členom slovenskej dvadsiatky, ktorá obsadila na MS 2009 štvrté miesto. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Ponúka rozhovory so zaujímavými ľuďmi, aj pohľad do zákulisia. Študuje na Vysokej škole manažmentu v Bratislave, je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka.

Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

5. Premiéra Číny

Po prvýkrát sa čínsky hokejový tím predstaví na vrcholnej reprezentačnej akcii. Hráči najľudnatejšej krajiny sveta sa budú snažiť odohrať turnaj so cťou.

V Číne po víťaznej kandidatúre Pekingu v roku 2015 chceli vybudovať v krátkom čase konkurencieschopný tím. Čínska vláda dokonca zaradila pozdvihnutie zimných športov v krajine do svojho päťročného národného plánu.

Do Číny začali prichádzať odborníci z hokejových krajín. Vznikol klub Červená hviezda Kchun-lun hrajúci v KHL. Rozbehli sa mládežnícke súťaže, najmä v Pekingu a jeho okolí. Postavili množstvo nových krytých štadiónov, aktuálne ich je v Číne 887.

Napriek snahe sa Číňanom nepodarilo vybudovať tím z domácich hráčov, ktorý by si v prípade účasti neurobil na domácej scéne medzinárodnú hanbu. Čína sa tak rozhodla znaturalizovať takmer všetkých cudzincov hrajúcich v Kchun-lune.

Hokejisti reprezentujúci Čínu na tréningu pred olympijským turnajom.
Hokejisti reprezentujúci Čínu na tréningu pred olympijským turnajom. (Autor: SITA/AP)

Na margo kvality domácich hráčov stojí za zmienku nasledujúci fakt. V aktuálnej sezóne KHL sa iba Rudi Yingovi, ako rodenému Číňanovi, podarilo streliť gól. Ďalších sto gólov, ktoré hráči Kchun-lunu v priebehu tejto sezóny dosiahli, dali legionári.

Aby čínska verejnosť prijala mužstvo plné severoamerických hráčov za svoje, pred niekoľkými dňami „počínštili“ mená naturalizovaných hráčov tak, aby vzbudzovali dojem, že sa jedná o hráčov narodených v Číne.

Najproduktívnejší hráč tímu z KHL, Spencer Foo, sa tak volá Fu Jiang a jeho brat Parker Foo má čínske meno Fu Shuai. V tíme je aj Jake Chelios, syn legendy NHL Chrisa Cheliosa. V zostave ho nájdeme pod menom Jieke Kailiaosi.

Čína je bezpochyby najväčší outsider turnaja, ale aj tak bude aktuálne 32. tím svetového rebríčka IIHF zaujímavé sledovať v premiére na ZOH.

4. Mladíci z USA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Bizarní Číňania, ideálna šanca Slovákov na medailu? Toto sú hokejové ťaháky Pekingu