Z celého zápasu hrali iba šesť minút a Kanadu frustrovali. Odpoveď? Jedenásť gólov

Tréner hokejovej reprezentácie SR do 18 rokov Martin Dendis.
Tréner hokejovej reprezentácie SR do 18 rokov Martin Dendis. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|2. aug 2023 o 01:15

Slováci v zápase dvakrát menili brankára.

TRENČÍN. Na druhého súpera na turnaji Hlinka Gretzky Cup si slovenskí hokejisti do osemnásť rokov trúfali a povzbudzovali sa pri rozcvičke hlasnými pokrikmi.

„Ideme vyhrať. Sú to takí istí ľudia ako my,“ tešil sa útočník Ján Chovan na hráčov Kanady.

Tréner Martin Dendis spravil v zostave niekoľko zmien, ale k vytúženému víťazstvu to nepomohlo. Slovensko prehralo s Kanadou vysoko 4:14

V hľadisku sa tešilo z výhry i niekoľko kanadských fanúšikov. Boli to väčšinou rodinní príslušníci, ktorí prišli spolu s hráčmi. 

„Sme prvýkrát v Európe. Prišli sme skôr a spravili sme si výlet do Chorvátska k moru. Je to tu krásne. Prekvapilo nás, že veľa ľudí rozpráva po anglicky a vieme sa bez problémov dohovoriť,“ uviedla mama kanadského útočníka Bena Danforda. 

Stretnutie si nenechala ujsť ani bývala hviezda NHL a trenčiansky odchovanec Zdeno Chára. Keď sa velikán objavil na veľkoplošnej obrazovke, štadión burácal. 

Puk nevideli ani hráči

Vyrovnaný stav v úvode stretnutia netrval dlho. Kanaďania otvorili skóre už z prvej akcie. Slovenská obrana bola dezorientovaná a brankár Rafaj neskoro zareagoval. 

Hokejistom znepríjemňovala hru hmla, ktorá sa vytvorila nad klziskom. Diváci často nevideli puk a iba podľa pohybu hráčov hádali, kde sa nachádza. V snahe zlepšiť viditeľnosť organizátori stierali plexisklá. Po chvíli im však došla trpezlivosť. 

„Ani my sme nevideli zo striedačky do druhého rohu, ale každý má rovnaké podmienky a na to sa netreba vyhovárať. Priamo na ľade sme si problém nevšímali,“ reagoval na situáciu kapitán slovenského výberu Tomáš Pobežal. 

Slovenskí hokejisti prvýkrát vážnejšie preverili kanadského brankára pri presilovej hre. Pobežal miešal puk za bránou a chcel ho nadvihnúť na tzv. Michigan. V poslednej chvíli však zaváhal a prihral. 

Aj napriek tomu, že zverenci Martina Dendisa prehrávali o dva góly, neustále bojovali. Ukázal to aj Alex Zálešák, ktorý po hite skončil na kanadskej striedačke a vzápätí sa vrátil plniť si obranné povinnosti. 

Syn bývalého slovenského reprezentanta Miroslava Zálešáka vyrastal v hokejovom prostredí a od malička ho to ťahalo na ľad. Dokonca hrá na rovnakej pozícii ako otec. Obaja sú útočníci.

„Motivoval ma otec. Vždy chcel odo mňa, aby som dával góly,“ prezradil v rozhovore pre Sportnet šestnásťročný mladík, ktorý v zápase zaznamenal jednu presnú ranu.

Ožili iba na chvíľu 

Úvod druhej tretiny mal podobný scenár ako na začiatku zápasu. Na 3:0 zvyšoval Michael Misa z ročníka 2007, ktorý by mal v roku 2025 zaujať miesto draftovej jednotky. V prvom ročníku v OHL pozbieral v 45 dueloch až 56 (22+34) bodov.

Domáci hráči však neprestávali dobíjať kanadskú bránu. Odmenou im boli dva góly. 

„Ešte jeden,“ burácal trenčiansky štadión. 

Slováci ožili, ale stačila jedna rýchla akcia Kanady a rozdiel bol opäť dvojgólový. Od toho momentu sa akoby roztrhlo vrece s kanadskými gólmi a v slovenskej bráne prišli k zmene. Richarda Rafaja vystriedal Benjamín Varša, ktorý si čisté konto udržal približne minútu a pol. 

Kanadskí hokejisti si zápas užívali a hrali exhibične. 

Radosť hokejistov Kanady.
Radosť hokejistov Kanady. (Autor: Twitter Hockey Canada)
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Z celého zápasu hrali iba šesť minút a Kanadu frustrovali. Odpoveď? Jedenásť gólov