Šancu na MS U20 má až päť brankárov. Zámorskí majú navrch, priznal tréner

Slovenský brankár Šimon Latkóczy.
Slovenský brankár Šimon Latkóczy. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|12. dec 2021 o 16:16

Trénera reprezentácie do 20 rokov teší forma brankárov zo zámoria.

BRATISLAVA. Trénerský štáb slovenskej juniorskej reprezentácie okolo hlavného trénera Ivana Feneša nominoval do širšieho kádra pred svetovým šampionátom až päť brankárov.

Majú predstavu, ktorá naznačuje, že nie všetci sú na rovnakej štartovacej čiare.

„Zatiaľ sú veci nastavené tak, že dominantní budú chlapci pôsobiaci v zámorí,“ priznal Feneš v nedeľu na tlačovej konferencii.

V Severnej Amerike pôsobí trio Šimon Latkóczy, Rastislav Eliaš a Tomáš Boľo. V príprave o miestenku zabojujú aj Ádam Beke a Matej Marinov.

Brankári zo zámoria sa k tímu pripoja v psychickej pohode.

„Nesmierne ma teší, že v noci na nedeľu Tomáš Boľo vychytal nulu. Rasťo Eliaš kryl 38 zo 40 striel pri výhre 6:2. To sú skvelé správy pred šampionátom,“ povedal Feneš o forme zámorských brankárov.

„Vynikajúcu formu má aj Šimon Latkóczy. Tento víkend nechytal, s klubom sa dohodol, že si potrebuje mentálne oddýchnuť. Mal mierne zdravotné problémy.“

Očakávanou jednotkou Latkóczy

Latkóczy bol najvyťažovanejším brankárom reprezentácie na poslednom juniorskom šampionáte, kde odchytal tri stretnutia. Z postu prvého brankára vytlačil Samuela Hlavaja.

V skupinovej fáze si podelili štarty, a Latkóczy presvedčil trénerov pred štvrťfinále proti Američanom. Turnaj skončil s 92,2-percentnou úspešnosťou zásahov a priemerom 2,61 inkasovaných gólov na zápas.

Očakáva sa, že bude tímovou jednotkou aj na blížiacom sa turnaji, ktorý bude jeho posledný medzi juniormi.

Vlani prežil vynikajúci ročník, ktorý zavŕšil ziskom titulu v prestížnej juniorskej USHL v drese Chicaga Steel. V sezóne 2021/22 chytá v tej istej súťaži za Madison Capitols, zo sedemnástich stretnutí vyhral jedenásť.

V nasledujúcej sezóne bude nedraftovaný Trenčan pôsobiť v univerzitnej NCAA.

Najväčší talent pred draftom

V draftovom ročníku sa aktuálne nachádza najmladší z nominovanej pätice, Rastislav Eliaš.

Košický odchovanec sa pred sezónou 2021/22 rozhodol pre odchod do zámoria. Pôsobí v mužstve Green Bay Gamblers (USHL).

Na tamojší hokej si zvyká ťažšie, ale posledný výsledok, o ktorom hovoril Feneš, naznačuje, že by mohol byť z najhoršieho vonku. Doteraz odchytal sedem stretnutí s 84,9-percentnou úspešnosťou zásahov. Vyhral trikrát.

Bol jednotkou Slovenska na striebornom Hlinka Gretzky Cupe. Zároveň je najväčšou slovenskou brankárskou nádejou pred draftom do NHL v roku 2022.

Po pauze ťahá tím

Po ročnej prestávke od ligového hokeja zapríčinenej pandémiou koronavírusu odišiel do zámoria i Tomáš Boľo.

Devätnásťročný brankár chytá v juniorskej North American Hockey League (NAHL) a stal sa kľúčovou osobnosťou jeho St. Cloud Norsemen.

V dvanástich dueloch si udržal veľmi slušné čísla a vychytal deväť z celkových trinástich víťazstiev tímu.

Za reprezentáciu do dvadsať rokov si pripísal prvý štart už v sezóne 2020/21, avšak nie na vrcholovom podujatí.

Pobijú sa o miesto

Slová Ivana Feneša môžu naznačovať, že to Ádam Beke a Matej Marinov budú mať o čosi ťažšie. Ich výhodou sú skúsenosti z mužských líg.

Beke pôsobí v druhej najvyššej slovenskej súťaži v drese Modrých Krídel Slovan. V pätnástich dueloch má 92,3-percentnú úspešnosť zásahov.

V juniorskej i seniorskej súťaži chytáva Matej Marinov. V lige do dvadsať rokov oblieka dres Nitry, v prvej lige reprezentuje Topoľčany.

V rámci percentuálnej úspešnosti medzi mužmi je ešte lepší ako Beke (92,9 %). Odchytal dvanásť zápasov, dvakrát vychytal nulu.

Čo hovorí skaut

Vo finále by sa predpokladaná nominácia mohla meniť. Jediný, kto má v prípade dobrého zdravia v podstate istú účasť na záverečnom turnaji, je Šimon Latkóczy.

Samuel Tirpák, skaut blogu Oh my Hockey a zámorského webu Dobberprospects, by na trénerovom mieste vzal k zámorským aj brankára chytajúceho na Slovensku.

Jednotkou jeho nominácie by bol Latkóczy. „V USHL podáva stabilne skvelé výkony, zaslúži si miesto jednotky,“ vyjadril sa skaut. „Jeho flexibilný a rýchly štýl chytania je ideálny na tímy ako Švédsko a najmä USA, ktorých bude mať dobre prečítaných.“

Dvojku vidí v Ádamovi Bekem. „Vzhľadom na rozdielnosť súperov z taktického pohľadu by som na miesto dvojky dosadil Ádama Bekeho, ktorý je typologicky trochu iný než Latkoczy a už roky podáva výborné výkony v štruktúrach Slovana.“

Trojicu by uzavrel najmladším, sedemnásťročným Eliašom. „Keď sa dívame čisto na talent, spomedzi nominovanej päťky je jednoznačne najvyššie. Aj keď sa jeho zámorská kariéra nezačala podľa predstáv, stále ide o obrovský talent,“ myslí si Tirpák.

„Keďže sa očakáva, že bude slovenskou jednotkou na šampionátoch v rokoch 2023 a 2024, vzal by som ho, aby nabral potrebné skúsenosti.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Šancu na MS U20 má až päť brankárov. Zámorskí majú navrch, priznal tréner