Hokejový zjav, aj výnimočný študent. Slovenskí brankári v Amerike prekonali rekord

Medzi slovenských brankárov v NCAA patria zľava Šimon Latkóczy, Adam Gajan a Matej Marinov.

Hokejový zjav, aj výnimočný študent. Slovenskí brankári v Amerike prekonali rekord

Medzi slovenských brankárov v NCAA patria zľava Šimon Latkóczy, Adam Gajan a Matej Marinov. (Autor: TASR, TASR/AP, Jakub Homoľa)
Medzi slovenských brankárov v NCAA patria zľava Šimon Latkóczy, Adam Gajan a Matej Marinov.
Medzi slovenských brankárov v NCAA patria zľava Šimon Latkóczy, Adam Gajan a Matej Marinov. (Autor: TASR, TASR/AP, Jakub Homoľa)
Šimon Čop|30. sep 2024 o 15:00

Univerzitnú cestu medzi mladíkmi spropagoval Ján Lašák.

BRATISLAVA. V slovenskom hokeji sa v uplynulých rokoch rozmohol nový fenomén. Čoraz viac mladých hráčov s odchádza s cieľom rozvíjať kariéru do Severnej Ameriky, najmä do USA. A obzvlášť to platí o brankároch. 

Do zámoria odchádza veľa perspektívnych mladíkov, väčšinou už vo veku 18 a 19 rokov. Túto cestu vnímajú ako bezpečnejšiu pre rast vo veku, keď je ich budúcnosť najcitlivejšia. 

Potvrdzujú to štatistiky. Počet mladých slovenských brankárov v Severnej Amerike v uplynulých sezónach výrazne stúpol a sezóna 2024/25 prináša nové maximá. V troch najznámejších vývojových amerických súťažiach bude Slovensko reprezentovať až 14 mladých brankárov.

Opatrnosť v kritickom veku 

O tom, prečo je medzi nimi táto cesta čoraz populárnejšia, prezradil viac Ján Lašák. 

Bývalý reprezentačný brankár a majster sveta, ktorý si vyskúšal aj NHL, sa brankárom venuje na úrovni reprezentácie i kempov pre mladých. Stal sa propagátorom zámorských juniorských a univerzitných líg, pretože si na vlastnej koži ako rodič vyskúšal, čo znamenajú pre vývoj hokejistov. 

“Keď sme začali pracovať s mladými brankármi, hľadali sme možnosti, ako im čo najviac pomôcť. Keďže som takéto cesty hľadal aj pre syna a obzeral som sa po iných možnostiach, ako sú Fínsko či Švédsko, postupne som pochopil, že práve Amerika môže byť pre chlapcov v tomto veku najlepšia,” začal s vysvetlením.

Ján Lašák propaguje zámorskú cestu medzi mladými slovenskými brankármi.
Ján Lašák propaguje zámorskú cestu medzi mladými slovenskými brankármi. (Autor: TASR)

Plusy rozdelil do dvoch hlavných okruhov. Jednak ide o hokejový rast, ďalej o možnosti, ktoré im štúdium na americkej univerzite dá do života po kariére. 

Dôležité podľa neho je, že brankári, ktorí sa dostanú na univerzitu, hrajú v kvalitnej lige do 25 rokov a nemusia v mladom veku končiť s hokejom len preto, že museli chytať medzi mužmi skôr, než na to boli pripravení. 

“To je veľmi náročný míľnik, na ktorom končí veľa chlapcov z dôvodu fyzických či výkonnostných parametrov. Vek medzi 19 a 23 rokmi je veľmi náročný pre brankára, aby sa uchytil v seniorskom hokeji, no zároveň je to vek, keď sa stále môže výrazne posunúť. Preto sa nám to javilo ako najlepšia cesta a začali sme na tom pracovať s brankármi aj s rodičmi," pokračuje Lašák. 

“Postupne sa ukázalo, že ide o skvelú príležitosť, keďže brankár dostane šancu sa uchytiť v seniorskom hokeji neskôr, ale zároveň získa 300-400 tisíc dolárov vo forme štipendia. V Amerike sa z neho stane vzdelaný 24-ročný človek, ktorý sa nemusí báť o budúcnosť - v hokeji ani inde.”

V článku sa dočítate:

  • Čo stojí rodičov sezóna dieťaťa na zámorskej univerzite
  • Ako vyzerá proces, keď sa mladý hokejista poberá do USA
  • Od akého veku radí Lašák brankárom presun do USA
  • Aký majú mladíci prístup k štúdiu na univerzite
  • Aký výrazný nárast počtu slovenských brankárov v USA sledujeme v týchto rokoch

Rodičia investujú tisícky ročne 

Proces, ako sa mladíci dostávajú do Ameriky, je nasledovný: 

Kto má výkonnosť a presvedčí aj zámorské kluby, dostane šancu v United States Hockey League (USHL) alebo v North American Hockey League (NAHL).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Hokejový zjav, aj výnimočný študent. Slovenskí brankári v Amerike prekonali rekord