Batman Slafkovský a muž momentu Nemec. Akú sezónu zažili vlani draftovaní Slováci?

Juraj Slafkovský pred debutovým zápasom.
Juraj Slafkovský pred debutovým zápasom. (Autor: Facebook / Canadiens de Montréal)
Šimon Čop|21. jún 2023 o 15:00

V roku 2022 prešlo draftom šesť Slovákov, každý z nich si v poslednom ročníku vyskúšal zámorský hokej.

BRATISLAVA. Draft bol krásny, ale realita sa začína až po ňom. Múdre slová, ktoré si uvedomoval každý jeden z vlani draftovaných mladíkov.

Po historickom drafte boli ostro sledovaní. Šesticu nádejí tvoria Juraj Slafkovský, Šimon Nemec, Filip Mešár, Adam Sýkora, Servác Petrovský a Adam Žlnka.

Stiahnite si unikátnu e-knihu Draft 2023

V tomto texte nájdete aj unikátnu e-knihu Draft 2023 a v nej vyše 100 analytických profilov talentov pred draftom, výnimočné príbehy Samuela Honzeka a Adama Gajana, profil Dalibora Dvorského, 18 rozhovorov, preddraftové rebríčky a mnoho ďalšieho. E-knihu majú k dispozícii všetci predplatitelia Sportnetu.

E-knihu k dispozícii na stiahnutie nájdete na konci článku.

Väčšina z nich nebola k dispozícii už po druhom kole a okrem jedného všetci začali podraftovú sezónu v Amerike. Pocity z ich výkonov môžeme mať všelijaké, avšak potvrdili jedno.

NHL je iná liga. Po drafte v nej hviezdia len najväčšie generačné talenty. Z našich si v nej zahrala len samotná jednotka draftu Juraj Slafkovský.

Ako sa darilo Slovákom v sezóne po drafte?

Juraj Slafkovský

Mnohí hokejoví fanúšikovia takto pred rokom v jeden letný večer ponocovali a dúfali. Takmer každý veril, že Juraj Slafkovský bude prinajhoršom dvojkou draftu, ale tajne sme sa nádejali, že by to mohlo byť aj na prvé miesto.

Stať sa jednotkou v Montreale, keď ako prvý vyberá Montreal je úspech ako hrom. Slafkovskému sa to podarilo. Samozrejme, rečí o tom, ako „ešte nič nedokázal“, bolo dosť. Prestíž jednotky draftu však okúsil ako prvý Slovák.

Siedmeho júla 2022 sa začala jeho cesta za tým, aby dokázal, že si dôveru generálneho manažéra Kenta Hughesa zaslúži.

Skauti uprednostnili Slafkovského pre jeho hokejové schopnosti, úspechy na medzinárodnej scéne i charakter. „Päťmiliónová krajina rozpráva o tomto chlapcovi tri-štyri roky. Čelí tlaku celej krajiny. A zatiaľ to zvládal neuveriteľne dobre,“ povedal o Slafkovskom skaut Canadiens Nick Bobrov počas rozhodovania o tom, koho si vezmú.

VIDEO: Montreal Canadiens draftujú Juraja Slafkovského

Slafkovský bol členom zostavy najúspešnejšieho klubu v dejinách NHL od prvej chvíle po drafte. Nepresunuli ho do AHL ani do juniorky, hoci sa po jeho prvej zámorskej sezóne nájdu kritici tohto rozhodnutia.

Už v predsezónnom kempe zaujal svojím zmyslom pre humor, schopnosťou trefne reagovať na každú otázku a nezameniteľným úsmevom. Do sŕdc fanúšikov Canadiens sa už minulé leto zapísali aj s Filipom Mešárom ako nerozlučiteľná dvojka. Prirovnali ich k Batmanovi a Robinovi.

Po nekonečných dohadoch sa manažér s trénerom Martinom St. Louisom dohodli, že chcú mať Slafkovského pri sebe. A tak sa „Slaf“, ako ho tam prezývajú, zaúčal od tých najlepších. Radili mu St. Louis, Nick Suzuki, Cole Caufield či Josh Anderson.

Ak chcete nájsť hokejistu, ktorý náhle pozdvihol záujem Slovenska o NHL, ukážte naňho. V máji sa u nás vyrojí päť miliónov hokejových trénerov, na jeseň sme mali päť miliónov generálnych manažérov.

Slováci s napätím sledovali mladíkovu premiéru v NHL, náležite si vychutnali jeho prvý bod a prvý gól. Slafkovský plnil stránky novín a webov, čo bolo niekedy na škodu, keďže sa našli ľudia, čo mali pocit, že im „vyskočí aj z chladničky“.

Máloktorý slovenský hokejista, možno žiaden, nezažil toľko tlaku v zámorskej profilige. Domáci fanúšikovia sa väčšinou zamerajú na medzinárodné turnaje, ale pri Košičanovi bola zrazu v kurze aj najlepšia liga sveta.

Sledujte draft naživo na Sportnete

Aj tento rok vám Sportnet ponúkne živé draftové štúdio, ktorého moderátorom bude redaktor Šimon Čop a jeho hosťami budú skauti Samuel Tirpák a Jakub Hromada. Jeho súčasťou budú okamžité detailné analýzy, dozviete sa zaujímavosti o draftovaných hráčoch či zo zákulisia samotného draftu. Budete môcť sledovať prvé kolo (29. 6. od 1.00 SELČ) aj zvyšok draftu (29. 6. od 17.00 SELČ).

Niektorí fanúšikovia sa ale menili na odborníkov. Od osemnásťročného talentu sa očakávali zázraky, one-man show, akú predviedol na olympiáde. Lenže preňho išlo o prvý dlhodobý kontakt so zámorským hokejom a rovno ho hodili do rozbúrenej vody.

Raz darmo, NHL je NHL. Treba sa rýchlejšie rozhodovať, byť pripravený na súboje a makať, lebo sa úspech nedostaví. Európskych priaznivcov vrátili na zem napríklad výkony Američanov, ktorí na majstrovstvá sveta v roku 2023 vzali tím priemerných hráčov NHL a univerzitných študentov a aj tak ich tempu až do semifinále zvyšok sveta nestíhal.

Na intenzívnu kritiku reagovali tréneri aj hráči. Po drafte je málokto hviezdou. Stačí si spomenúť na Jacka Hughesa, od ktorého sa tiež očakávali zázraky a keď ich v premiérovej sezóne nepredviedol, klub New Jersey Devils si vypočul posmech. V súčasnosti však patrí medzi popredné mladé hviezdy ligy.

Je kopec vecí, ktoré Slafkovský postupne vylepšoval. Canadiens ho prijali s tým, že ide o neopracovaný diamant. Len prepracovaným plánom sa z neho stane ich najlepší hráč.

Ťažko povedať, čo prežíval vo svojom vnútri. Navonok však vyzeral ako bežne. Usmiaty chalan. Opakoval, že si chce užívať hokej. Vedel, že potrebuje byť lepší, ale zároveň si uvedomoval, že sa nedá zaspať ako talent a zobudiť sa ako veterán. Hokejová kariéra je jedna dlhá cesta.

Nedá sa povedať, že jeho debutová sezóna v NHL bola plná zdaru. Nebolo by však správne považovať ju za katastrofu.

Môžeme ju rozdeliť na tri tretiny. Prvá trvala do polovice decembra, keď sa Slafkovský zoznamoval s ligou. Darilo sa mu dobre, po 25 zápasoch mal 10 (4+6) bodov a jednu mínusku.

Potom prišiel útlm. Od 15. decembra, keď asistoval proti Ottawe, už do konca sezóny nebodoval. Nedarilo sa ani Montrealu. Bolo to preňho možno najťažšie obdobie, keďže počúval, že by mal ísť na farmu či na MS do 20 rokov, kam ho Canadiens nepustili.

V 39. zápase sa zranil. Habs hrali na ľade New Yorku Rangers. Slafkovský odvtedy pauzoval pre zranenie v dolnej časti tela a do hry sa už nevrátil. Canadiens zvolili cestu opatrnosti, neustúpili ani pri otázke účasti na seniorskom svetovom šampionáte.

Slafkovský si prvú sezónu v zámorí predstavoval trochu ináč, najmä z pohľadu počtu odohraných zápasov.

„To v pláne určite nebolo, ale to už nezmeníme. Mojim plánom je pokračovať v tom, čo som začal. Potrebujeme sa dobre pripraviť a do zámoria sa vrátim plný síl a odhodlania. NHL je náročná liga, nie nadarmo je najkvalitnejšia na svete. V podstate to však bolo to, čo som očakával,“ povedal pre hockeyslovakia.sk.

Aj tak nesmieme zabúdať na jeho rekordy. Prvý mal už po podpise kontraktu, keďže si môže zarobiť ako žiadna iná draftová jednotka pred ním. Pri debute bol najmladším na Slovensku vychovaným hokejistom, ktorý nastúpil v dueli NHL. Zároveň vytvoril prvenstvo ako najmladší slovenský strelec v lige vo veku 18 rokov, 6 mesiacov a 22 dní.

Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: Sportnet - Sébastien Gervais)

Šimon Nemec

Nikdy pred rokom 2022 nemalo Slovensko jednotku ani dvojku draftu. Na tomto drafte však malo aj jedno, aj druhé.

Pre veľký humbug okolo Slafkovského, ktorý bol jednotkou a už skôr sa stal reprezentačným hrdinom vďaka dôležitým gólom, akosi zanikol úspech Šimona Nemca. O najvyššie draftovanom obrancovi zo Slovenska sa písalo málo, minimálne v porovnaní so Slafkovským.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Batman Slafkovský a muž momentu Nemec. Akú sezónu zažili vlani draftovaní Slováci?