Predbehol Mikitu, Šťastných i Pálffyho. Nemec pri debute stanovil nový slovenský rekord

Šimon Nemec v drese New Jersey Devils.

Predbehol Mikitu, Šťastných i Pálffyho. Nemec pri debute stanovil nový slovenský rekord

Šimon Nemec v drese New Jersey Devils. (Autor: X / New Jersey Devils)
Šimon Nemec v drese New Jersey Devils.
Šimon Nemec v drese New Jersey Devils. (Autor: X / New Jersey Devils)
Šimon Čop|2. dec 2023 o 05:00

Pri premiére bol najvyťažovanejším obrancom New Jersey Devils.

NEWARK. Keď sa ho po prvej tretine pýtali, ako sa cíti, odpovedal suverénne. Normálny deň. Že prišlo povolanie do NHL? Bol pripravený. A dokázal to na ľade. 

Slovensko sa dočkalo 96. debutanta v najlepšej hokejovej lige sveta. Po dlhom čakaní prišiel čas dvojky draftu 2022, Šimona Nemca. 

Keď sa udialo zranenie Dougieho Hamiltona a suspendovanie Brendana Smitha, nebolo na výber. New Jersey Devils potrebovali novú tvár a ich problémy vyriešil práve slovenský mladík. 

Jeho debut bol výnimočný a na prvý bod čakal len do 14. minúty. Stal sa iba tretím slovenským bekom s bodom pri debute v súťaži po Tomášovi Malecovi a Ivanovi Barankovi.

Zároveň je druhým najmladším slovenským zadákom s bodom v lige. Asistenciu dosiahol vo veku 19 rokov, 9 mesiacov a 16 dní. Rekord drží Kristián Kudroč, ktorý 1. februára 2001 strelil gól ako hráč Tampy Bay vo veku 19 rokov, 8 mesiacov a 11 dní.

Potom však prišlo čosi ďalšie. Druhý bod. A mohlo sa - aspoň z individuálneho hľadiska - oslavovať. Nemec totiž prekonal slovenský rekord. 

Urobil veľa dobrého, stanovil rekord 

Už na rozcvičke vyzeral koncentrovaný a odhodlaný. Absolvoval tradičné novárikovské kolečko a vyslal zopár striel na bránku. 

“Vie, čo potrebuje na ľade urobiť. Debatoval som s ním, je nadšený, že dostal príležitosť. Potrebujeme, aby hral dobre,” posmelil ho v predzápasovom rozhovore tréner Lindy Ruff. 

VIDEO: Tradičné nováčikovské sólo v podaní Šimona Nemca 

Po dueli, hoci Devils prehrali proti San Jose 3:6, o ňom hovoril pozitívne: “Zvládol dnešný zápas naozaj dobre, páčil sa mi. Na ľade urobil veľa dobrých vecí. Zostal vo svojej pozícii, nestrácal veľa pukov. Na prvý zápas hral dobre.”

Mladučký Slovák dosiahol, čo len najväčšie legendy v histórii klubu. 

Stal sa tretím obrancom-tínedžerom v histórii New Jersey s bodom pri debute v NHL. Pred ním sa do bodovania zapísali len Scott Niedermayer a Ken Daneyko. Obaja majú v súčasnosti v klube vyradené čísla. 

Zároveň však ustanovil novú latku medzi Slovákmi. Prekonal Stana Mikitu, Petrov Šťastného, Bondru či Ihnačáka, Mariánov Hossu s Gáboríkom či Žigmunda Pálffyho.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Predbehol Mikitu, Šťastných i Pálffyho. Nemec pri debute stanovil nový slovenský rekord