Buček odmietol šancu hrať v NHL, mieri do Ruska

Samuel Buček (vľavo) z HK Nitra má za sebou vynikajúcu sezónu.
Samuel Buček (vľavo) z HK Nitra má za sebou vynikajúcu sezónu. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR, SITA|8. aug 2022 o 15:41 (aktualizované 8. aug 2022 o 16:23)

Hrať má v tíme Neftechimik Nižnekamsk.

BRATISLAVA. Hokejový útočník Samuel Buček sa dohodol na zmluve s ruským tímom Neftechimik Nižnekamsk z KHL.

Najlepší strelec extraligy z vlaňajšej sezóny mal pôvodne namierené do zámoria.

Záujem o neho mal klub NHL Seattle Kraken, pričom rodák z Nitry mal nastupovať vo farmárskom tíme v AHL Coachella Valley Firebirds.

O rokovaniach so Seatlle Kraken hovoril v júni v programe RTVS Citronáda. "Bol by som rád, keby sa to dotiahlo, lebo hrať NHL je odmalička sen každého hokejistu, aj môj."

Buček ešte v Rusku nikdy nehral. Tri sezóny strávil v zámorí - dva ročníky pôsobil v tíme Chicago Steel v americkej USHL a jednu odohral v Shawinigan Cataractes v kanadskej QMJHL.

V sezóne 2019/2020 si zahral v piatich zápasoch fínskej ligy za Koo Koo.

V minulom ročníku bol najlepším strelcom Tipos extraligy, keď vrátane play off nastrieľal 54 gólov a pridal 34 asistencii.

Nitru doviedol až do finále, v ktorom "Corgoni" podľahli bratislavskému Slovanu 2:4 na zápasy.

"Sme radi, že môžeme Samuela privítať u nás a prajeme mu úspešnú sezónu," uviedol v auguste ruský tím.

KHL sa vyhýbajú mnohí hokejisti, keďže Rusi vo februári vojenský napadli Ukrajinu a konflikt stále trvá.

Samuel Buček.
Samuel Buček. (Autor: SITA)

Napriek medzinárodnej izolácii krajiny chcú v ruskej súťaži hrať okrem Bučeka aj slovenskí obrancovia Michal Čajkovský, Christián Jaroš, útočníci Michal Krištof a Adam Liška či brankár Patrik Rybár.

Po ruskej invázii na Ukrajinu sa odchody hokejistov do KHL stali kontroverznou témou.

Švédsky a fínsky hokejový zväz prijali verdikt, že hráči, ktorí podpíšu kontrakt s tímom KHL po 24. februári 2022 (začiatok vojny na Ukrajine), nedostanú pozvánku do reprezentácie.

Podľa českého analytika so zameraním na východnú Európu Pavla Havlíčka je veľmi pravdepodobné, že pôsobenie cudzincov v KHL Rusi zneužijú na štátnu propagandu.

„Nie je úplne nutné, aby hokejista priamo podporoval ruskú propagandu, ale v tomto smere sa takí hráči môžu stať užitočnými idiotmi.

Keď tam budú fungovať a hrať, nepriamo tým budú legitimizovať miestne prostredie a vydávať ho za úplne normálne, to isté platí aj na fungovanie Ruska v situácii, keď sa od neho väčšina sveta odvracia,“ povedal nedávno Havlíček pre sport.sk.

S klubmi KHL sa v poslednom čase dohodlo šesť Slovákov - brankár Patrik Rybár, obrancovia Michal Čajkovský a Christián Jaroš a útočníci Adam Liška, Michal Krištof a Samuel Buček. Tento zoznam podľa informácií Sportnetu nemusí byť konečný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Buček odmietol šancu hrať v NHL, mieri do Ruska