Rusov na dva roky vylúčili z Euro Hockey Tour. Kto ich nahradí?

Ruskí hokejisti po finále olympijského turnaja v Pekingu. Na dlhší čas to bol zrejme posledný veľký turnaj, na ktorom Rusi hrali.
Ruskí hokejisti po finále olympijského turnaja v Pekingu. Na dlhší čas to bol zrejme posledný veľký turnaj, na ktorom Rusi hrali. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|17. mar 2022 o 07:45

Ruský hokej čelí izolácii pre vojnu na Ukrajine.

BRATISLAVA. Ešte v roku 1996 sa štyri najsilnejšie európskej hokejové krajiny dohodli na vzniku série turnajov, ktorá dnes nesie názov Euro Hockey Tour (EHT). Prvenstvo v roku 2021 získalo Rusko, ale už teraz je isté, že ho neobháji.

Pre napadnutie Ukrajiny ruskou armádou čelí ruský hokej ďalším sankciám. Rusom na dva roky pozastavili členstvo v EHT. Namiesto nich bude súperom Česka, Fínska a Švédska reprezentácia Švajčiarska. 

Tento rok sa v rámci série uskutočnia ešte dva turnaje. Na Českých hokejových hrách v Ostrave na prelome apríla a mája sa ešte Švajčiari nepredstavia, pozvánku na podujatie dostane zrejme Rakúsko.

Švajčiarsky tím však pôjde na turnaj do Štokholmu krátko pred začiatkom majstrovstiev sveta. 

„Švajčiarsko sa v posledných rokoch etablovalo na vysokej medzinárodnej úrovni a malo dobré výsledky na šampionátoch," vysvetlil voľbu manažér Švédskeho hokejového zväzu Olof Östblom.

Ruský hokej sa bude musieť vyrovnať s tvrdou medzinárodnou izoláciou. Po vypuknutí vojny na Ukrajine Medzinárodná hokejová federácia IIHF vylúčila Rusko a Bielorusko z účasti na majstrovstvách sveta 2022 vo Fínsku, Rusov aj z juniorského šampionátu, ktorý sa v auguste zopakuje v Kanade.

Zároveň odobrala Omsku a Novosibirsku právo usporiadať v roku 2023 majstrovstvá sveta hráčov do 20 rokov.

S kým budeme teraz hrať? pýta sa v titulku k článku o vylúčení z EHT denník Sport-Express. Rusi majú obmedzený výber a rokujú - s Bielorusmi. V utorok sa stretli v Moskve lídri hokejových federácií oboch krajín.

„Záujmy hokejového Ruska a hokejového Bieloruska sa úplne zhodujú. Preto zvažujeme rôzne možnosti turnajov a priateľských zápasov, ktoré sa dajú organizovať u nás aj v Bielorusku. Medzi Ruskom a Bieloruskom existuje úplné vzájomné porozumenie.

Výmena skúseností a túžba po vzájomnej hernej praxi sú dôležitými súčasťami hokejového procesu, práce na rozvoji nášho obľúbeného športu, ktorý v oboch krajinách pokračuje,“ citoval po stretnutí web Ruskej hokejovej federácie jej šéfa Vladislava Treťjaka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Rusov na dva roky vylúčili z Euro Hockey Tour. Kto ich nahradí?