Hovoril, že covid je divadlo. Medzi zvučnými posilami extraligy je kontroverzný brankár

Dominik Hrachovina.

Hovoril, že covid je divadlo. Medzi zvučnými posilami extraligy je kontroverzný brankár

Dominik Hrachovina. (Autor: Petr Lundák / MAFRA / Profimedia)
Dominik Hrachovina.
Dominik Hrachovina. (Autor: Petr Lundák / MAFRA / Profimedia)
Šimon Čop|17. jún 2024 o 16:00

Na Slovensko sa chystá aj účastník posledných majstrovstiev sveta.

BRATISLAVA. Do novej sezóny Tipos extraligy zostávajú ešte mesiace. Kluby z najvyššej hokejovej súťaže však musia s potenciálnymi posilami rokovať už teraz. 

Prestupové okno v Európe je totiž otvorené a hráči sa každý deň míňajú. Na Spiši či pod Pustým hradom nezaháľajú, pre svojich fanúšikov si pripravili veľké novinky. 

Len za posledný týždeň doviedli manažéri jedenásť zaujímavých akvizícií zo zahraničných líg. Ide o hráča so zápasmi v NHL, kľúčového obrancu z posledných majstrovstiev sveta, talentovaného Slováka či kvalitného brankára s kontroverznou minulosťou. 

Najčerstvejšie posily ôsmich extraligistov predstavujeme v nasledujúcich riadkoch.

Zack Andrusiak (Spišská Nová Ves) 

Trvalo to tri roky, ale tvrdá snaha sa vždy vypláca. Na Spiš mieri kanadský útočník Zack Andrusiak, ktorý o odchode do Európy rozmýšľal už dlhšie. 

Odhodlal sa pred sezónou 2024/25. Spišská Nová Ves bude jeho prvým pôsobiskom na starom kontinente. 

Ide o 25-ročného rodáka z mestečka Yorkton v chladnej kanadskej provincii Saskatchewan. V ostatných sezónach skúšal preraziť do lepších zámorských líg, ale viac ako šesť pokusov v AHL nedostal. 

V ECHL, teda tretej najvyššej zámorskej profesionálnej súťaži, sa mu bodovo darilo. V ostatných dvoch sezónach pôsobil v kluboch Cincinnati Cyclones a Fort Wayne Komets a mal priemer vyšší ako bod na zápas. Vrátane play-off v tejto súťaži odohral 289 duelov so ziskom 247 (112+135) bodov. 

“O Zacka sme mali záujem tri sezóny. Rokovania o jeho prestupe boli pre mňa osobne najmä kvôli záujmu o jeho služby nielen zo slovenskej extraligy, či iných európskych klubov najnáročnejšie a som preto veľmi rád, že sa nám ho podarilo presvedčiť, aby spojil svoju budúcnosť s našim tímom. 

Ide o produktívneho útočníka v ideálnom hokejovom veku, ktorý posledné tri roky patril medzi najlepších strelcov ECHL. 

Je to prirodzený strelec a kreatívny hráč, ktorý je dirigentom presilových hier. Dokáže byť veľmi efektívny v koncovke a vie vytvárať šance pre seba aj spoluhráčov. 

Počítame s ním na pozíciu playmakera a veríme, že sa stane rozdielovým hráčom v našej extralige,” uviedol podľa klubového Instagramu generálny manažér Richard Rapáč. 

V minulosti sa stal šampiónom juniorskej Western Hockey League. Pomôže Spišskej k historickému triumfu po neúspešnom finále?

Ryan MacKinnon (Spišská Nová Ves) 

Ambície “rysov” sú vysoké. Tomu nasvedčujú mená ich posíl. 

Priezvisko MacKinnon je v hokejovom svete dobre známe. Ryan prichádzajúci do Spišskej Novej Vsi sa síce so superhviezdnym Nathanom nemôže porovnávať, no napriek tomu by mohol byť v Tipos extralige rozdielovým hráčom. 

Ide o 29-ročného zadáka, o ktorého museli Spišiaci taktiež bojovať. Ich snaha trvala viac než mesiac.

“Je to komplexný obranca, ktorý je výborný v defenzíve, ale takisto dokáže podporiť útok a riadiť presilovú hru. 

Celú uplynulú sezónu odohral v AHL za Bellevile Senators. Od trénera tohto tímu sme dostali výborné referencie na jeho charakter a pracovnú morálku. Ide o hráča, ktorého chceme využiť vo všetkých herných činnostiach a rátame s ním na presilovky aj oslabenia,” opísal posilu manažér Rapáč.

S Andrusiakom majú spoločné, že pôjde o ich prvý európsky angažmán. MacKinnon však má viac skúseností s kvalitnejšou súťažou - v AHL odohral 91 zápasov a pozbieral 12 (2+10) bodov. 

Dvojici Kanaďanov pomôže prítomnosť ich rodáka na lavičke. Tím v budúcej sezóne povedie Jason O'Leary. 

Dominik Hrachovina (Banská Bystrica) 

“Toto divadlo, vymyslené médiami, vami, sa rieši každý deň. My o tom vieme, ale tu je situácia našťastie normálna, ľudia sa chovajú normálne. Vďakabohu, že nie som v Českej republike a nemusím riešiť také veci, aké sa dejú tam.” 

Tak zneli slová brankára Dominika Hrachovinu v roku 2020, keď na svete zúril covid. Chytal vtedy vo Fínsku a na situáciu sa ho opýtali českí novinári, keď prišiel reprezentovať na Euro Hockey Tour. Situácia sa za ním vlečie doteraz.

Reprezentácia sa od jeho názorov dištancovala a on sa potom ospravedlnil za spôsob, akým ich vyjadril. Na novinárov počas inkriminovaného tlačového mítingu dokonca pri krátkej pauze vyletel s nadávkou: “Tak sa kľudne nepýtajte, mám to v p…“

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Hovoril, že covid je divadlo. Medzi zvučnými posilami extraligy je kontroverzný brankár