Úmorné testy i bizarné otázky. Mladíci pred draftom absolvovali poslednú skúšku

Fotografia z draftu do NHL 2023.
Fotografia z draftu do NHL 2023. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|10. jún 2024 o 12:00

Na NHL Scouting Combine sa predstavili siedmi Česi a žiaden Slovák.

BUFFALO. Hoci sa sezóna v NHL ešte stále neskončila, blíži sa termín najväčšej udalosti roka pre 224 mladíkov. Tí budú vybraní na drafte. 

Ten sa uskutoční 28. a 29. júna v Las Vegas. Pôjde o posledný draft, na ktorom sa priamo zúčastnia zástupcovia jednotlivých klubov, aby následne osobne privítali svoje zvolené talenty. 

Tie sa v posledných rokoch snažili zaujať skautov. Najlepšia liga sveta má širokú sieť hľadačov talentov, ktorým ujde len máloktorá nádej. 

Ich posledná šanca, ako sa vyšplhať vyššie a byť zvolený z lepšej pozície, nastala v posledných dňoch. V americkom Buffale sa uskutočnil NHL Scouting Combine.

Bez Slovákov

V minulých rokoch sa o drafte na Slovensku písalo intenzívnejšie ako predtým. Nečudo, veď z vysokých priečok boli vybratí mladíci ako Slafkovský, Nemec, Dvorský či Honzek. 

Aj budúcoročný draft či ten ďalší vyzerajú nateraz celkom nádejne. Avšak rok 2024 by mal byť neúspešný. 

Spomedzi Slovákov majú teoretické šance väčšinou starší hráči ako Servác Petrovský, Peter Repčík či Samuel Urban. Z nosného ročníka 2006 sa nedá uvažovať skoro o nikom snáď s výnimkou Miroslava Šatana mladšieho či Martina Haronika. 

Smutným dôkazom je aj menoslov pozvaných na NHL Scouting Combine. Je na ňom jediné slovenské priezvisko – Bednarik. Kamil, syn slovenských rodičov, sa však narodil v USA a túto krajinu aj reprezentuje.

Na testovaní sa, pre porovnanie, zúčastnili siedmi českí hokejisti.

Posledná možnosť

Táto akcia sa koná každý rok niekoľko týždňov pred draftom. Ide o súbor fyzických testov, lekárskych prehliadok a pohovorov. 

Mladí hokejisti majú príležitosť zapôsobiť na kluby. Všetky organizácie tam posielajú svojich zástupcov, ktorí následne sledujú a osobne sa rozprávajú s desiatkami hráčov.

"NHL Combine je súčasťou cesty do NHL a udalosťou, na ktorú sa tešia nielen kluby, ale aj samotní účastníci," tvrdí Dan Marr, šéf NHL Central Scouting, podľa NHL.com. 

"Je to posledná možnosť ukázať sa pred draftom v týždni plnom rozhovorov a testov. Hráči sa osobne stretnú s predstaviteľmi tímov NHL, ktorí si zisťujú maximum o možných budúcich hviezdach súťaže."

Dostať pozvánku je znakom kvality. Na Scouting Combine každoročne prichádzajú aj najväčšie talenty. Tento rok nebol výnimkou, predstavila sa tu aj predpokladaná jednotka najbližšieho draftu Macklin Celebrini.

Majú vás taxikári radi?

Hviezdy jeho kalibru často vynechajú väčšinu fyzických testov a sústredia sa na veci okolo. Celebrini už pred draftom fyzicky nemusí nič dokazovať, jeho pozícia jednotky je skoro istá.

Generálny manažér San Jose Sharks, ktorý už vyhlásil, že si ho chystá vybrať ako prvý výber, ho vzal na večeru. "Má skvelú povahu a je to vtipkár, páčilo sa mi to," povedal Celebrini o týchto chvíľach.

Macklin Celebrini.
Macklin Celebrini. (Autor: TASR/AP)

Pozornosť reportérov však pútali aj ďalšie veľké talenty. Bieloruský obranca Arťom Levšunov, o ktorom sa vraví, že by mohol byť dvojkou, mal večeru práve s Chicagom, teda tímom, ktorý bude voliť z druhej pozície.

Reportérov rozosmial svojským prejavom a večným úsmevom na tvári. "Najedli sme sa, dobre sme sa porozprávali... dali sme si zopár pív," vtipkoval.

Na novinárske otázky bola väčšina mladíkov pripravená, ale pred zástupcami klubov sa často zapotili. Už dobre známe otázky o tom, kto sa cíti ako aké zviera, opäť prekonala kreativita skautov a manažérov.

Napríklad zástupcovia Utahu sa mladíkov pýtali, aké hodnotenie majú v aplikácii Uber od vodičov.

Zapôsobil aj Čech

NHL si pre mladíkov pripravila niekoľko testov, v ktorých testovali ich silu či fyzickú kondíciu.

Pozoruhodnú silu predviedol Jett Luchanko. Kanadský center, ktorý by mal byť draftovaný v priebehu prvého či druhého kola, stlačil dynamometer silou 78 kíl v ľavej ruke a 79 kíl v pravej ruke, pričom v oboch ohľadoch bol najsilnejší z testovaných hráčov. Kamil Bednarik sa dostal do prvej desiatky so silou stisku 71 resp. 72 kilogramov.

Známy je test na stacionárnych bicykloch VO2 max. Meria kondičnú pripravenosť jednotlivcov tým, že udáva maximálny objem kyslíka, ktorý je človek schopný využiť. Čím je hodnota vyššia, tým je lepší fyzický výkon. VO2 max sa vyjadruje v mililitroch kyslíka na kilogram telesnej hmotnosti za minútu (ml/kg/min).

V tom bol najlepší Tij Iginla, syn legendárneho Jaromea Iginlu, s hodnotou rovných 65 ml/kg/min. Rovnaký výsledok dosiahol Oliver Josephson a na štvrtom mieste sa umiestnil Macklin Celebrini.

Na stacionárnom bicykli sa uskutočnil aj silový test, kde opäť dominoval Luchanko v pomere výkonu a hmotnosti s hodnotou 12,9 wattov/kg.

V skokoch do diaľky a do výšky s pomocou rúk a bez nej sa najlepšie predviedol americký zadák EJ Emery, takisto kandidát na prvé až druhé kolo draftu. S použitím rúk vyskočil 69 centimetrov, bez nich takmer 60. Do diaľky doskočil 312 cm. Z drepu vyskočil najvyššie kanadský forvard Jack Pridham - 49,5 cm.

Medzi najlepších v bench presse v pomere výkonu a hmotnosti s činkou vážiacou polovicu hráčovej hmotnosti sa zaradil Čech Lukáš Fischer (8,26 wattov/kg), ktorého prekonal len Cole Beaudoin.

V teste behu do strán s dotykmi nazvanom "Pro Agility Test" dominoval nórsky obranca Stian Solberg.

Najviac zdvihov na hrazde za sebou urobil Zeev Buium. Americký obranca sa zdvihol 16-krát, o jeden zdvih prekonal už spomínaného Lukáša Fischera.

Skauti zmerali aj fyzické parametre účastníkov. Najväčšie rozpätie rúk (211 cm) má kanadský útočník Dean Letourneau s výškou 201 cm. Najmenej percent tuku v tele majú EJ Emery a Sam Dickinson, kandidát na prvú päťku draftu, s 3,64 percentami.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Úmorné testy i bizarné otázky. Mladíci pred draftom absolvovali poslednú skúšku