Šatan uprednostnil hokej pred futbalom, lebo nerád hral v daždi

Miroslav Šatan (vľavo) s trofejou po finále MS 2002.

Šatan uprednostnil hokej pred futbalom, lebo nerád hral v daždi

Miroslav Šatan (vľavo) s trofejou po finále MS 2002. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Šatan (vľavo) s trofejou po finále MS 2002.
Miroslav Šatan (vľavo) s trofejou po finále MS 2002. (Autor: TASR/AP)
Pavol Komár|22. okt 2024 o 06:00

Päťdesiatnik Miroslav Šatan bol uznávaný svetový hráč.

Hokejoví majstri sveta z Göteborgu 2002 vekovo oscilujú okolo päťdesiatky. Niektorí ju už oslávili, Miroslav Šatan, rešpektovaný kapitán zlatej generácie, vstupuje do klubu päťdesiatnikov v utorok (narodil sa 22. 10. 1974).

V abecedáriu ponúkame 25 odtieňov jubilanta. Jeho bohatá a úspešná kariéra by naplnila aj päťdesiat, viac nedovolil zvolený písmenkový limit. Šírkou záberu ide o najvýraznejšiu osobnosť slovenského hokeja v ére samostatnosti.

Je to hráč s najvyšším počtom strelených gólov v slovenskej reprezentácii, majiteľ všetkých štyroch medailí z majstrovstiev sveta a plus bronzu z olympijského turnaja 2022 z Pekingu v pozícii generálneho manažéra reprezentácie a prezidenta zväzu.

Dnes má zodpovednosť za slovenský hokej v pozícii prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja

Amerika

Do zámoria som odišiel v devätnástich rokoch. Síce neskúsený, ale plný nádejí. Začiatky boli ťažšie aj preto, že som ešte angličtinu neovládal na plynulej úrovni. Bolo to preto náročné, musel som sa postupne prispôsobiť zmenám na ľade i mimo neho. Dnes to hodnotím pozitívne, táto skúsenosť ma pomohla sformovať.

Buffalo

V organizácii Sabres som odohral sedem sezón mojej kariéry. Hodnotím ich ako moje najlepšie hokejové roky, mám na klub a spoluhráčov veľa pekných spomienok. Oživili sa mi na nedávnom štarte nového ročníka NHL v Prahe. Na premiéru novej sezóny ma pozvalo vedenie NHL.

Miroslav Šatan v drese Buffalo Sabres v roku 2001.
Miroslav Šatan v drese Buffalo Sabres v roku 2001. (Autor: TASR/AP)

Craig

Tréner Ramsay je už pojem v slovenskom hokeji. Pôvodne sme predpokladali, že príde na dva -tri roky, no už je na čele štatistiky v dĺžke pôsobenia pri slovenskej reprezentácii i v počte výhier - a ešte pokračuje. Krátko ma trénoval v Bostone, oslovil som ho s ponukou po pozitívnej osobnej skúsenosti. V slovenskom hokeji zanecháva výraznú stopu.

Česť

Zdá sa mi, že obsah tohto slovka akoby vychádzal z módy. Rád pracujem, spolupracujem a stretávam s ľuďmi, ktorým na cti záleží, je črtou ich osobností.

Detstvo

Moje najlepšie charakterizuje takmer každodenné spojenie so športom, najmä s futbalom a hokejom. Tak to malo veľa mojich rovesníkov. Poznali sme len školu a ihriská, veľmi rád na to spomínam. Hokej som uprednostnil kvôli zapálenému trénerovi. Nerád som totiž hrával futbal v daždi – pod strechou zimného štadióna v Topoľčanoch som sa cítil lepšie.

Efektivita

Ako príde, vie aj odísť, ťažko sa udržuje. Vyžaduje si extrémne sústredenie i správne mentálne nastavenie. Každý hráč najlepšie zistí sám, ako byť efektívny.

Farmy

Neodmysliteľná súčasť profihokeja. Je pomyselnou bránou do NHL, veľa sa tam naučíte, tam sa spravidla ukáže, či na to máte. V prvom roku, asi mojom najnáročnejšom v zámorí, som vystriedal tri farmy: Cape Breton v AHL, Detroit Vipers a San Diego Gulls v IHL, lige, ktorá už neexistuje. Skúsenosti, ktoré som tam získal, sa mi zišli.

Raritná fotografia z marca 2009, keď poslal v tom čase už 34-ročného Šatana na farmu do  Wilkes-Barre/Scranton  tím NHL Pittsburgh Penguins. Po návrate z farmy do prvého tímu pomohol vybojovať Stanley Cup.
Raritná fotografia z marca 2009, keď poslal v tom čase už 34-ročného Šatana na farmu do Wilkes-Barre/Scranton tím NHL Pittsburgh Penguins. Po návrate z farmy do prvého tímu pomohol vybojovať Stanley Cup. (Autor: PETE G. WILCOX/THE TIMES LEADER)

Göteborg

Jeden z dvoch vrcholov mojej kariéry. V slovenskej reprezentácii sme sa vtedy stretli viaceré opory svojich NHL tímov. Na tento výnimočný úspech všetci zo zlatého tímu radi spomíname, najradšej s fanúšikmi.

Hokejka

Mal som originálnu, nie každý by s ňou vedel hrať. Mala tvrdosť 120 a na čepeli bolo špecifické zahnutie na konci so zobáčikom. S takým zakrivením sa mi dobre strieľalo brankárom okolo nôh.

Intuícia

Toto slovko mám rád, pre športovca je veľmi podstatná. Schopnosť čítať hru a predvídať ho robí lepším. Súvisí to s hernou inteligenciou, byť v správnej chvíli na správnom mieste, predpokladať, čo sa udeje.

Jacovce

Tam sme sa presťahovali, keď otec postavil rodinný dom. Mal som osem rokov. Na jar a v jeseni, keď som ešte nemal hokejové povinnosti, som za Jacovce hral futbal. Najradšej v útoku.

Tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay a prezident SZĽH Miroslav Šatan.
Tréner slovenských hokejistov Craig Ramsay a prezident SZĽH Miroslav Šatan. (Autor: TASR/AP)

KHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Šatan uprednostnil hokej pred futbalom, lebo nerád hral v daždi