Preddraftové rebríčky sú známe. Dominuje Kanaďan, zo Slovákov zaujal Šatanov syn

Kanadský hokejista Macklin Celebrini v zápase proti Česku na MS do 20 rokov 2024.
Kanadský hokejista Macklin Celebrini v zápase proti Česku na MS do 20 rokov 2024. (Autor: TASR/ TT News Agency via AP)
Oh my Hockey|13. jan 2024 o 17:10

Vstupný draft NHL bude v roku 2024 hostiť Las Vegas.

NEW YORK. Skautingové oddelenie NHL vydáva pravidelne začiatkom sezóny prvý odhad smerom k draftu, v ktorom najlepších dostupných hráčov rozdeľuje na výkonnostné triedy.

V januári následne prichádzajú prvé rebríčky, ktoré sa delia podľa pôsobiska a pozícií. Ktorí hokejisti obsadili najvyššie pozície a ako v nich obstáli Slováci?

Európske rebríčky ovládli Fíni

Z hráčov v poli pôsobiacich v Európe obsadil prvé miesto fínsky útočník Konsta Helenius, ktorý hráva pravidelne medzi mužmi a vo fínskej najvyššej súťaži má po 29 zápasoch na konte 20 bodov (8+12).

Nasledujú ho Rusi Anton Silajev a Ivan Demidov. Na štvrtom mieste je český obranca Adam Jiříček, ktorý smolne nedohral juniorsky šampionát.

Zo Slovákov sa umiestnil najvyššie Miroslav Šatan ml. a to na 50. mieste.

Dvojmetrový útočník pre chorobu chýbal slovenskému výberu do 18 rokov na Hlinka Gretzky Cupe, no na ďalších reprezentačných turnajoch stihol skautov zaujať. Na klubovej úrovni nastupuje prevažne za juniorku Slovana Bratislava.

O 11 pozícii nižšie je Samuel Kupec, ktorý sa úspešne adaptoval v mužskom hokeji. Urastený obranca za Duklu Trenčín a HC Topoľčany odohral v tejto sezóne spolu 33 zápasov.

Mimo najlepšej stovky sa nachádzajú ešte tri slovenské mená – Jakub Harvánek (127. miesto), Andrej Fabuš (131.) a Adam Beluško (134.).

Medzi brankármi obsadil prvú priečku Fín Kim Saarinen pred svojim krajanom Eemilom Vinnim. Na šiestom mieste sa umiestnil slovenský brankár Martin Haronik, ktorý pôsobí v projekte reprezentácie do 18 rokov.

V zámorí zaujali Repčík a Urban

Rebríček severoamerických korčuliarov ovládol podľa očakávaní kanadský center Macklin Celebrini.

,,Medzi ďalšími tromi až štyrmi hráčmi v rebríčku je tenká hranica, ale nikto z nich nie je v pozícii, aby predbehol Celebriniho ako najlepšieho kandidáta,“ zhodnotil riaditeľ NHL Central Scouting Dan Marr.

V najlepších zámorských juniorkách pôsobí viacero Slovákov, ktorí budú po prvýkrát dostupní pre najbližší draft.

Jakub Chromiak a Tobias Pitka boli v prvotnom hodnotení skautov priradení do výkonnostnej triedy C (prognozovaný draft v nižších kolách), no tentoraz ich skauti zo svojich zoznamov vyškrtli.

Do rebríčka sa z ich krajanov dostal iba hráč, ktorý bol dostupný na posledných dvoch draftoch, ale nikto si ho nevybral. Peter Repčík bol ako overager zaradený na 154. miesto zoznamu.

Podobná situácia je medzi brankármi. Tiež sa tam nachádza jedno slovenské meno a znova sa jedná o overagera, keďže vzhľadom na vek už mohol byť draftovaný.

Na 27. priečke je medzi severoamerickými brankármi Samuel Urban. Prvú pozíciu obsadil Kanaďan Carter George.

VIDEO: Samuel Urban v akcii počas vývojového kempu Montreal Canadiens

Celkovo osem Slovákov

Spolu sa v januárových zoznamoch NHL Central Scoutingu nachádza osem hráčov spod Tatier. Pre porovnanie, susedné Česko v nich má 33 zástupcov.

Zo slovenského pohľadu je to najnižší počet od roku 2013, kedy bolo v zozname sedem mien. O pár mesiacov neskôr boli napokon draftovaní štyria, pričom až dvaja z nich v januárových rebríčkoch chýbali (Peter Cehlárik a Matej Paulovič).

Naposledy nebol draftovaný ani jeden Slovák v roku 2012, vtedy bol v rebríčkoch pre Európu z brankárov najvyššie Richard Sabol (8. miesto) a z hráčov v poli Richard Mráz (67.).

Zaujímavosťou je, že na najbližšom drafte budú k dispozícii dvaja Slováci, ktorí si vyskúšali vývojové kempy NHL určené primárne pre draftovaných hráčov - Samuel Urban (Montreal Canadiens) a Rastislav Eliaš (Toronto Maple Leafs).

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Preddraftové rebríčky sú známe. Dominuje Kanaďan, zo Slovákov zaujal Šatanov syn