Skončil skôr ako začal. Zbaľ sa a navždy vypadni, odkazuje Babcockovi bývalý zverenec

Mike Babcock.

Skončil skôr ako začal. Zbaľ sa a navždy vypadni, odkazuje Babcockovi bývalý zverenec

Mike Babcock. (Autor: TASR/AP)
Mike Babcock.
Mike Babcock. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|18. sep 2023 o 10:20

Hráčom Columbusu výrazným spôsobom zasiahol do súkromia.

COLUMBUS. V auguste 2022 naoko skončil trénerskú kariéru. Zdalo sa, že ho do NHL pre jeho egocentrické a tyranské praktiky už nik nepozve. Opak bol však pravdou a Mike Babcock sa stal v júli hlavným trénerom Columbusu Blue Jackets.

Jeho angažmán v klube sa však do dejín NHL zapíše ako jeden z najkratších až najkomickejších. Skončil sa totiž bez toho, aby odtrénoval jediný zápas.

Po dynamických dňoch sa jeho dni na striedačke naplnili.

Minulý týždeň ho obvinili v známom podcaste Spittin’ Chiclets, následne nastolené praktiky v Columbuse prelustrovala hráčska organizácia NHLPA a v nedeľu už bolo jasné, že Blue Jackets budú mať nového trénera.

Nepoučiteľného Babcocka nahradí Pascal Vincent.

Agresor a tyran

Organizácie z Národnej hokejovej ligy sú často pod paľbou kritiky za to, že si koučov vymieňajú ako na kolotoči. Dostať šancu ako nová tvár je ťažké.

Vedenie Columbusu platí za to, že dalo šancu človeku, ktorý bol známy tyranským správaním z mnohých svedectiev bývalých hráčov. Namiesto odskúšania menej skúseného trénera sa vybrali riskantnou cestou. A tá nevyšla.

Keď trénoval dnes 60-ročný kouč v Detroite, bol známy nevraživosťou voči legendám v pokročilom veku, napríklad Chrisovi Cheliosovi.

Mikeovi Modanovi chýbal k míľniku 1500 odohraných stretnutí len jeden zápas, no on ho nechal sedieť na tribúne a nepustil ho za magickú bránu.

Jeho bývalý zverenec Johan Franzén o ňom vyhlásil, že „je to vynikajúci tréner, no hrozný človek, najhorší, akého kedy stretol“ a nazval ho agresorom, tyranom, ktorý šikanuje ľudí.

Keď trénoval v Toronte, zavolal si do kancelárie mladíka Mitcha Marnera. Žiadal od neho, aby mu napísal zoznam hráčov začínajúc tým, ktorý podľa neho pracuje najtvrdšie, a končiac tým, ktorý sa fláka.

Potom jeho zoznam ukázal Marnerovým spoluhráčom.

Blue Jackets sa však očividne nepridŕžali príslovia „starého psa novým kúskom nenaučíš“. A zaplatili za to – ako toľkokrát predtým – hráči.

Premietal súkromné galérie hráčov

O Babcockovom excese, ktorý ho stál džob, zrejme jeho posledný v NHL, ako prvý verejne hovoril v podcaste Spittin’ Chiclets bývalý hráč Paul Bissonnette.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Skončil skôr ako začal. Zbaľ sa a navždy vypadni, odkazuje Babcockovi bývalý zverenec