Hossa podpíše zmluvu s Chicagom! Kariéru ukončí ako "jastrab"

Marián Hossa.
Marián Hossa. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|5. apr 2022 o 16:00

Slovenskú legendu čaká ceremoniál.

CHICAGO. Marián Hossa oficiálne ukončí kariéru ako hráč Chicaga Blackhawks. Klub o tom informoval prostredníctvom oficiálnych webových stránok.

Bývalého útočníka čaká ceremoniál pred zápasom Chicaga proti Seattlu Kraken. Ten sa odohrá v noci zo štvrtka na piatok o 2.30 hod.

Hossa oficiálne podpíše zmluvu pred zrakmi divákov v United Center o 1.15 hod.

Kontrakt bude symbolický, jednodenný a pomôže Hossovi oficiálne ukončiť kariéru ako zamestnancovi Chicaga Blackhawks. V klube odohral osem sezón, počas posledných rokov, keď už nehral, patrila jeho zmluva Arizone.

Hossa odohral v NHL 1309 zápasov, z toho 534 v drese "čiernych jastrabov". Celkovo v NHL strelil 525 gólov a pridal 609 asistencií pre celkových 1134 bodov. V týchto troch štatistikách je v rámci hokejistov vychovaných na Slovensku druhý za Petrom Šťastn ým.

Všetky tri Stanley Cupy získal práve v drese s indiánskym náčelníkom.

"Blackhawks a mesto Chicago majú v mojom srdci špeciálne miesto. Záväzok voči tejto organizácii v roku 2009 bol najlepším rozhodnutím, aké som kedy urobil," uviedol Hossa v oficiálnom vyhlásení.

"Mám odtiaľ veľa spomienok, či už takých, ktoré sme vytvorili so spoluhráčmi, a to vrátane troch Stanley Cupov, alebo tých, ktoré mám mimo ľadu s mojou rodinou. Fanúšikovia nás prijali ako jedných z nich a správali sa k nám veľmi milo, kamkoľvek sme prišli.

Odísť do dôchodku ako jastrab je splnený sen a nedokázal by som si predstaviť, že by som oficiálne ukončil kariéru iným spôsobom. Chcel by som sa poďakovať rodine Wirtzovej za to, že sa tento sen stal skutočnosťou a za všetko, čo pre mňa urobili, odkedy som podpísal zmluvu s týmto klubom."

Štyridsaťtriročný bývalý forvard Ottawy, Atlanty, Pittsburghu, Detroitu a Chicaga bol v roku 2021 uvedený do Siene slávy NHL. Išlo o výnimočný prípad, keďže vtedy stále nebol oficiálne v hokejovom dôchodku.

O Hossovi sa veľmi pochvalne vyjadril aj Danny Wirtz, výkonný riaditeľ Blackhawks.

"Pre mňa bol jeho podpis najlepší podpis zmluvy s voľným hráčom v histórii chicagského športu. Marián bol chýbajúcou súčasťou klubu. Na ľade aj mimo neho zanechal nezmazateľnú stopu na svojich spoluhráčoch a našej organizácii.

Moja rodina mu bude navždy vďačná za jeho prínos pre Blackhawks. Jeho skromnosť a vychvaľovaná pracovná morálka boli všetkým, čo sme si mohli od superhviezdy želať, keď sme ho v roku 2009 podpísali. Cítime, že je žiadúce, aby Marián odišiel do dôchodku ako jastrab, pretože začína novú kapitolu svojho života."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Hossa podpíše zmluvu s Chicagom! Kariéru ukončí ako "jastrab"