Svatoš trpel výpadkami pamäti a depresiami, vraví manželka roky po jeho smrti

Marek Svatoš strieľa gól v drese Colorada Avalanche.
Marek Svatoš strieľa gól v drese Colorada Avalanche. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|4. nov 2022 o 15:05

Opakované otrasy mozgu sa na Svatošovi silno podpísali.

DENVER. Pred šiestimi rokmi piateho novembra 2016 Slovensko zasiahla tragická správa. Vo veku 34 rokov zomrel Marek Svatoš. Zanechal po sebe manželku a dve deti.

Pri príležitosti výročia vyspovedal novinár z televízie TSN Rick Westhead jeho manželku Dianu. Novinár sa angažuje v pomoci obetiam škandálov NHL.

Práve Svatoš sa dal považovať za jedného z nich. Ako potvrdila jeho manželka, bývalý hokejista už v tom čase trpel chronickou traumatickou encefalopatiou (CTE), degeneratívnym ochorením mozgu, ktoré postihuje človeka po opakovaných úrazoch hlavy.

Národná hokejová liga je často kritizovaná, že najmä v minulosti nevenovala prevencii týchto zranení dostatočnú pozornosť. Teraz preto musia trpieť a liečiť sa mnohí bývalí hokejisti.

Predávkoval sa

Svatoš umrel štvrtého novembra 2016 doma v meste Lone Tree. Podľa oficiálnych správ mal v tele kodeín, morfium a antidepresíva. Podľa Diany sa neúmyselne predávkoval.

Košický rodák strávil v NHL len sedem sezón. Počas nich však utrpel minimálne šesť otrasov mozgu.

"Chcem, aby ľudia vedeli, že Marek bol dobrý človek, ktorý miloval svoju rodinu. Rozhodnutia robil následkom CTE, nie preto, že by bol zlou osobou," povedala Diana.

"Ani nedokážem počítať, koľkokrát som z jeho úst počula frázu "zhasli sa svetlá" po otrase mozgu. Ale počula som to toľkokrát, že si ju pamätám."

Diana bola s Marekom od roku 2004. Spoznali sa, keď hral slovenský útočník svoj prvý rok v NHL. Na svojho manžela spomína s láskou.

"Marek nikdy nebol rád stredobodom pozornosti. Neznášal žiaru reflektorov. Ak mal skvelý zápas, v podstate prosil médiá, aby robili rozhovor s niekým iným ako s ním," pokračuje v rozprávaní.

"Bol to typ človeka, ktorý sa rád smial a rád si robil žarty, zvyčajne zo mňa. Rozlúčil sa s nami a odišiel z domu, aby išiel na tréning na klzisko, potom obišiel blok a zaparkoval, a potom sa vrátil dovnútra, aby sa ma pokúsil vystrašiť na smrť. Vždy ma pozoroval a vždy mal na tvári svoj typický potmehúdsky úsmev."

Diana však vedela, že jej manžel nie je v poriadku. Jeho mozog preto po smrti darovala Bostonskej univerzite na výskum. Patológovia potvrdili, že Svatoš bol v druhej fáze ochorenia CTE.

To má štyri fázy. Druhú charakterizuje náladovosť, zmeny v správaní, niekedy aj strata pamäti. Ako informovala Ann McKee, neuropatologička, Svatoš trpel depresiami a stratou pamäti od 25 rokov. Časom sa jeho stav zhoršoval.

Diana potvrdzuje, že tieto prejavy na ňom pozorovala. Ľahko ho niečo rozrušilo a často zabúdal.

"Nehovorím o tom, že zabúdal vyniesť odpadky," vraví. "Hovorím o tom, že som sa s ním rozprávala a on sa po piatich sekundách vráti a povedal: "O čom sme sa to vlastne rozprávali?" To sa stávalo aj trikrát za sebou. Bolo to extrémne."

Netrpel len spomenutými diagnózami, ale i závislosťou. Tú si vypestoval na oxykodón, čo je silný narkotický opioid určený na zmiernenie bolesti. Podávali mu ho lekári, aby sa čím skôr dostal zo zranení.

Skúšal sa liečiť

Niekoľko mesiacov pred smrťou sa manželke zdôveril, že skúšal na zmiernenie bolesti aj heroín a že si skúsil siahnuť na život. Zo závislosti sa skúsil liečiť až trikrát.

"Nevybral si, že tieto veci spôsobí sebe alebo svojej rodine a ľudia sa to musia dozvedieť. Potrebujú poznať celý jeho príbeh. Chcem ho zdieľať aj preto, aby som pomohla iným rodinám hráčov z NHL," hovorí Diana.

"Síce zo mňa hovorí láska, ale aj tak si myslím, že liga môže urobiť viac pre hráčov počas a po skončení ich kariér. Keď sa liečia, liga by sa mohla zaujímať o nich a ich rodiny, aby videli, ako sa im darí. A stále ešte majú na čom pracovať, aby viac pomohli hráčom pripraviť sa na to, čo ich čaká po skončení kariéry.

Títo chlapci celý život trénujú, aby sa stali profesionálnymi hokejistami, potom sa to skončí a oni a ich rodiny začnú mať problémy. Byť úprimný v tom, aký veľký problém to je, by bol zo strany NHL dobrý prvý krok," kritizuje vedenie súťaže za to, že zľahčuje problém otrasov mozgu.

Lekári uskutočnili analýzu štrnástich mozgov zosnulých hráčov. Trinásť z nich malo CTE. Jedným z nich bol Stan Mikita.

Súťaž v súvislosti s chorobami spojenými s kariérou v nej už čelila žalobe od 318 bývalých hráčov. Vyplatila im takmer 19 miliónov dolárov.

Marek Svatoš bol do NHL draftovaný v roku 2001 v siedmom kole. Medzi rokmi 2003-2011 v nej odohral 344 zápasov, strelil rovných 100 gólov a pridal 72 asistencií. Väčšinu kariéry nastupoval za Colorado, na jej konci pôsobil chvíľu v Nashville a Ottawe.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Svatoš trpel výpadkami pamäti a depresiami, vraví manželka roky po jeho smrti