Hokej má najsmutnejšie výročie, pred dvomi rokmi zahynul Demitra

Medzi obeťami bol aj Pavol Demitra.
Medzi obeťami bol aj Pavol Demitra. (Autor: SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
Ondrej Gajdoš|6. sep 2013 o 18:26

Na začiatku sezóny KHL 7. septembra 2011 havarovalo po štarte v Jaroslavli lietadlo s výpravou Lokomotivu. Medzi 44 obeťami bol aj Slovák Pavol Demitra.

BRATISLAVA. Mal to byť bežný let do bieloruského Minska na prvý zápas sezóny KHL. Lietadlo Jak-42 s výpravou hokejistov Lokomotivu Jaroslav sa však krátko po vzlietnutí z letiska Tunišna zrútilo na zem, rozlomilo sa a začalo horieť. Predná časť spadla do rieky Volgy, druhá zostala na brehu. Stalo sa to presne pred dvoma rokmi.

V troskách zahynulo celé mužstvo Lokomotivu aj so slovenským útočníkom Pavlom Demitrom. Katastrofu prežil iba palubný inžinier Alexander Svitov a ruský hokejista Alexander Galimov, ktorý však utrpel rozsiahle popáleniny na tele a o niekoľko dní v moskovskej nemocnici zomrel. Tragédia si vyžiadala 44 obetí.

Vůjtek všetkých poznal

„Nie a nie sa s tým zmieriť. Veď som v mužstve stratil všetkých kamarátov,“ ťažko vtedy hľadal slová český tréner Vladimír Vůjtek, ktorý v Jaroslavli pôsobil niekoľko sezón a v rokoch 2002 a 2003 priviedol Lokomotiv k ruským titulom. V lete 2011 sa stal trénerom Slovenska.

„Ešte pred pol rokom som bol s tým mančaftom. Poznal som hráčov, masérov, celý realizačný tím - ich manželky, deti, rodiny. S Paľom Demitrom sme veľmi dobre vychádzali.“

Vůjtek potvrdil, že aj v minulosti používali rovnaký typ lietadla Jak-42. „Vždy išlo všetko hladko, cítili sme sa v ňom dobre. Nechápem, ako sa to mohlo stať,“ vravel tréner.

Nevycvičení piloti

Vyšetrovanie vedené leteckými úradmi sa skončilo v novembri 2011 oznámením, že príčinou tragédie bolo mimovoľné brzdenie pilota pri štarte. Posádka vraj nebola dostatočne vycvičená, navyše jeden z pilotov bol pod vplyvom lieku, ktorý je s riadením lietadiel nezlučiteľný. Podľa správy prokuratúry chyby urobil aj letiskový personál.

Pri vyšetrovaní zistili, že bývalý manažér dnes už neexistujúcej spoločnosti Jak Servis Vadim Timofejev nezákonne poslal posádku na let, keďže nemala oprávnenie na samostatné lety.

Denník Sovietskij sport písal, že podľa hovorcu federálneho vyšetrovacieho úradu Vladimira Markina získal kapitán lietadla licenciu na základe falošných dokumentov, a druhý pilot neabsolvoval preškolenie na lietadlo typu Jak-42. Timofejevovi hrozilo sedemročné väzenie.

Začínali od nuly

Lokomotiv vynechal v KHL sezónu 2011 - 2012 a hoci v minulom ročníku začínal od nuly, rýchlo sa zaradil späť medzi špičku ligy.

„Zachovali sme si vieru a lásku k nášmu hokeju, bez neho už nevieme žiť,“ povedal gubernátor Sergej Jastrebov.

Jaroslavľ s americkým trénerom Johnom Roweom skončil vlani štvrtý vo Východnej konferencii, v prvom kole play off vypadol s Čerepovcom.

Novú sezónu začal Lokomotiv s miernymi zmenami v kádri a s prehrou 1:2 v Chanty Mansijsku. Opäť je však veľkým kandidátom na postup do bojov o Gagarinov pohár.

V sobotu sa v KHL nehrá žiadny zápas. Hokejový svet si pripomína najsmutnejšie výročie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Hokej má najsmutnejšie výročie, pred dvomi rokmi zahynul Demitra