Keď Kanaďania padli „na hubu“. Pred 50 rokmi sa začala séria, ktorá zmenila hokej

Jednou z veľkých postáv pamätnej Super série bol ruský útočník Valerij Charlamov (vľavo).

Keď Kanaďania padli „na hubu“. Pred 50 rokmi sa začala séria, ktorá zmenila hokej

Jednou z veľkých postáv pamätnej Super série bol ruský útočník Valerij Charlamov (vľavo). (Autor: PROFIMEDIA)
Jednou z veľkých postáv pamätnej Super série bol ruský útočník Valerij Charlamov (vľavo).
Jednou z veľkých postáv pamätnej Super série bol ruský útočník Valerij Charlamov (vľavo). (Autor: PROFIMEDIA)
Šimon Čop|2. sep 2022 o 18:30

Kanada a Sovietsky zväz odohrali pred polstoročím pamätnú hokejovú sériu.

MONTREAL, MOSKVA. Písal sa rok 1972. Hokej brali Kanaďania ako svoju výsadu. Bol to ich šport. Národné bohatstvo.

Že ho vie hrať aj niekto iný? A že v ňom dokáže držať s nimi krok? Pred päťdesiatimi rokmi to v Kanade znelo ako sci-fi, čosi nepredstaviteľné.

„Vedeli sme, že to hrajú aj iní ľudia, ale bola to skrátka kanadská hra. A pretože kanadský spôsob bol najlepším spôsobom hokeja, v podstate to znamenalo, že sa hokej hrať inak ani nemohol,“ spomína si na začiatok sedemdesiatych rokov podľa The Score brankár Ken Dryden.

Bol priamym účastníkom tzv. Summit Series. V septembri 1972 sa po prvý raz proti sebe postavili najlepší z najlepších.

Osemzápasová séria medzi kanadskými profesionálmi a sovietskymi vyzývateľmi bola historickým momentom. Ukázala, že hokej vedia hrať aj mimo Ameriky. Spojila takmer celú Kanadu.

A podľa spomienok zúčastnených to bola vojna.

Konfrontácia so svetom

S myšlienkou hokejovej supersérie, ktorá ukáže, nakoľko je Sovietsky zväz, ktorý vládol medzinárodnému hokeju, konkurencieschopný v konfrontácii s hviezdami Národnej hokejovej ligy, prišiel Alan Eagleson.

Bol veľký hokejový fanatik. V tom čase patril k najvplyvnejším mužom v kanadskom hokeji. Išlo o právnika, obchodníka, hokejového agenta a propagátora.

Neskôr sa ukázalo, že páchal trestnú činnosť, bol vo väzení a jeho meno odstránili z hokejovej siene slávy i zo zoznamu ľudí, ktorí získali Rád Kanady.

Séria mala poslanie konečne predstaviť Kanadu hokejovému svetu. Krajina totiž na majstrovstvá sveta nikdy neposielala profesionálov, niekedy dokonca neposlala ani amatérov.

Súboj so Sovietskym zväzom, ktorý Kanade „kradol“ slávu, teda prišiel vhod Kanade, tak zvyšku sveta. Séria zmenila svet a ľudí presvedčila, že ani slávni profesionáli nie sú neporaziteľnými idolmi, za ktorých ich mnohí považovali.

Taký nástup od Sovietov nečakali

Kanada a Sovietsky zväz proti sebe po prvý raz nastúpili druhého septembra 1972. Prvé štyri zápasy sa hrali v Kanade, ďalšie štyri v Moskve.

„Čakali sme, že to bude zábava a že Rusov nakopeme ako nikto,“ spomínal Bobby Clarke pre Daily Faceoff. „A zrazu sme sa dostali do poriadnej kaše.“

Sovieti nemali predstavovať veľkú prekážku. Skauti Toronta Maple Leafs hráčom vraveli, že ich tím je „OK“ a brankár katastrofálny.

Experti sa predbiehali v tom, kto do hráčov z NHL vloží väčšiu dôveru. Drvivá väčšina z opýtaných v prestížnych športových časopisoch predpovedala výhru Kanady 8:0 či 7:1 na zápasy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Keď Kanaďania padli „na hubu“. Pred 50 rokmi sa začala séria, ktorá zmenila hokej