Peniaze vyhodil do koša. Bol som bohém, kajá sa a varuje Voráček

Jakub Voráček v drese Philadelphie Flyers.
Jakub Voráček v drese Philadelphie Flyers. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|16. apr 2024 o 12:15

Mal šťastie na dobré rady otca.

KLADNO. Len dvaja českí hokejisti - Jaromír Jágr a Patrik Eliáš - pozbierali v NHL viac asistencií či bodov ako Jakub Voráček. Jedna z najväčších legiend už má, hoci neoficiálne, po kariére.

V tej spoločne s úspechmi prišli aj veľké zárobky. Voráček si zarobil takmer 80 miliónov a až toto leto sa mu skončí zmluva v NHL, ktorá mu stále platí a vďaka ktorej za ročník 2023/24, hoci už rok a pol nehrá, dostal 7 500 000 dolárov.

Tridsaťštyriročný forvard ale prišiel s priznaním, ktoré môže poslúžiť aj ako varovanie. Ako mladší nezaobchádzal so svojimi financiami zodpovedne.

O tejto téme porozprával pre český server Aktuálně.cz.

Mladých hodia do vody

Voráček sa nesťažuje, ale priznáva, že časť zo zarobených miliónov už neuvidí.

"Vždy som bol bohém, ako na ľade, tak mimo neho. Chybu som, samozrejme, urobil tiež. Ešte nie som úplne pripravený o tom hovoriť, myslím si, že o tom vedia len moji naozaj blízki ľudia. Faktom je, že som nejaké peniaze doslova vyhodil do koša," povedal.

"Mal som ale obrovské šťastie, že som si zarobil naozaj veľa. Samozrejme, že by som bol radšej, keby som peniaze, o ktoré som prišiel, teraz mal, ale na druhej strane ma táto skúsenosť veľmi posunula. Moja rada je jasná: Keď sa spálite, prosím, nepríďte o všetko a poučte sa."

Jakub Voráček.
Jakub Voráček. (Autor: TASR/AP)

V rozhovore prezradil aj to, že si ako prvé kúpil BMW. Bolo to čerstvo po prvej výplate, ktorú ako 19-ročný dostal v NHL.

"V NHL vás hodia do vody a musíte sa naučiť plávať sami. Máte 18 alebo 19 rokov, musíte si sám nájsť byt, kúpiť si auto, nechajú na vás, čo budete jesť a piť, či budete trénovať naplno," pomenoval úskalia života mladých hokejistov a dodal, že sa na nich mnohí chcú iba priživiť.

Vďačí otcovi

Jeho radou je, aby mali mladí športovci blízku osobu, ktorej sa môžu zveriť a dôverovať jej.

Voráčkovým poradcom bol otec. Nie vždy však na jeho rady dal, čo spätne nevníma ako správne rozhodnutie.

"Keby som otca počúval, som dnes omnoho bohatší. Viete, peniaze sa ľahšie utrácajú ako zarábajú. A keď ich máte, nalepí sa na vás kopec ľudí, ktorí sa chcú len priživiť.

Preto je podstatné mať niekoho blízkeho, komu môžete veriť. A môžem sa len poďakovať svojim rodičom, lebo bez nich by som to nikdy nedotiahol tak ďaleko," doplnil.

Jeho zárobky rástli s tým, ako sa zlepšovala jeho hra a zvyšovala jeho dominancia. V dresoch Philadelphie a Columbusu napokon dosiahol 806 (223+583) bodov v 1058 stretnutiach.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Peniaze vyhodil do koša. Bol som bohém, kajá sa a varuje Voráček