Chuťovky z NHLky: McDavid je ako nový Gretzky. Prekonáva neprekonateľné rekordy

Connor McDavid.

Chuťovky z NHLky: McDavid je ako nový Gretzky. Prekonáva neprekonateľné rekordy

Connor McDavid. (Autor: SITA/AP)
Connor McDavid.
Connor McDavid. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|20. jún 2024 o 12:00

Čoskoro bude vyjednávať o novej zmluve. Zrejme bude rekordná.

NEW YORK. Rekordy Waynea Gretzkého mali dlhý čas prívlastok “neprekonateľné”. Hovorilo sa, že sa taký hokejista už nenarodí. 

A predsa sme sa dožili. 

Pri Connorovi McDavidovi sa už pred draftom kopili všelijaké predpovede. Mnohé z nich sa zdali prestrelené. Lenže kanadská superstar potvrdzuje aj tie najdivokejšie. 

Koniec koncov, najlepšou predpoveďou bola prezývka “The Next One”. Ďalší taký ako “The Great One”. Ďalší Gretzky.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

McDavid v tomto play-off prekonal Gretzkého rekord v počte asistencií a zostáva mu získať päť kanadských bodov, aby vyrovnal aj jeho sezónne prvenstvo v produktivite. K absolútnej výnimočnosti mu chýba už len jediné - Stanleyho pohár. 

Aby ho získal, potrebujú Oilers zázrak. A sám McDavid ich za ním ťahá, konkrétne ôsmimi bodmi v posledných dvoch zápasoch, v ktorých Florida nevyužila prvé dva mečbaly.

O McDavidovej výnimočnosti sa dočítate v článku a dopočujete v podcaste. Tam sme preberali aj ďalšie témy, napríklad zmluvu nového českého rekordéra Filipa Hroneka, nezdary Kaapa Kakka či prepustenie trénera Columbusu. 

Žiaľ, dve veľké výmeny Pierrea-Luca Duboisa a Jacoba Markströma prišli až potom, čo sme nahrali podcast, avšak dočítate sa o nich v nasledujúcich riadkoch.

*podcast bol nahrávaný v stredu

1. Edmonton Oilers majú na svojej strane momentum. Stále síce v sérii prehrávajú, ale vyhrať 8:1 a následne zdolať Floridu aj doma, to psychiku Panthers naštrbí. 

Navyše, ako sa v prvých dvoch dueloch nevedel presadiť McDavid, v piatom takto pôsobil Matthew Tkachuk a v šiestom Carter Verhaeghe. Cats mali silný začiatok, ale teraz akoby sa “olejári” naučili, ako hrať vo finále. 

Florida pri oboch prehrách začala dobre, ale zopakovala sa situácia ako cez kopírku - Oilers otvorili skóre vo vlastnom oslabení a potom už to nepustili. “Panteri” si síce so situáciou poradili v piatom zápase lepšie ako v tom štvrtom, ale napriek tomu to nestačilo a vyrovnať sa im nepodarilo.

2. Finále NHL je aj o takýchto momentoch. Obetavosť Tkachuka síce nakoniec nepriniesla vytúžené ovocie, lebo o pár sekúnd trafil prázdnu bránku McDavid a spečatil stav piateho duelu na 5:3, ale aj tak klobúk dole.

VIDEO: Obranný zákrok Matthewa Tkachuka na bránkovej čiare

3. McDavid. Kapitola sama osebe. Ak ste si mysleli, že sa už nemôže zlepšiť, opäť, už po niekoľkýkrát, to vyvrátil. 

Prežíva úchvatné play-off. Už vo štvrtom finálovom zápase prekonal rekord Waynea Gretzkého v počte asistencií v rámci jednej vyraďovačky. Po piatom ich má 34 - pričom od roku 2009 nemal nik 34 bodov, nie to asistencií. 

Navyše už pozbieral 42 kanadských bodov. Od rekordu v tejto štatistike ho delí päť bodov a ak by séria dospela do siedmeho súboja, dovolím si povedať, že by ho mohol prekonať. 

V zápasoch číslo 4 a 5 pozbieral dokopy osem bodov. Nikto nikdy pred ním neodohral dva štvorbodové zápasy vo finále za sebou a nikto nepozbieral viac bodov vo finálových zápasoch, keď jeho tím čelil koncu sezóny. 

McDavid je aj bez pohára definíciou najužitočnejšieho hráča. Zapol, keď bol jeho tím na pokraji katastrofy. 

V podcaste pred finálovou sériou som položil otázku, či by mohol získať Conn Smythe Trophy ako MVP play-off aj v prípade, že by Oilers prehrali. Pred šiestym duelom je táto vízia čoraz reálnejšia.

4. Otázka je, čo s Leonom Draisaitlom. McDavid sa zapisuje do histórie, zatiaľ čo jeho kolega spí. 

Oilers strelili v tomto finále už 17 gólov. Podarilo sa im vsietiť deväť gólov bez odpovede od Panthers. A to všetko s minimálnou pomocou nemeckého forvarda, ktorý si síce drží tretie miesto v tímovom bodovaní, ale väčšinu bodov pozbieral v predchádzajúcich sériách. 

Proti Floride má zatiaľ iba dve asistencie. Pozbieral ich pri víťazstve 8:1, čo znamená, že z piatich duelov bodoval len v jednom. 

5. McDavid aj Draisaitl sa vyjadrili, že chcú svoju budúcnosť spojiť s Edmontonom. Podľa mňa Oilers s iným variantom momentálne ani nepočítajú. 

Pustiť si McDavida by bolo šialenstvo. Osobne očakávam najdlhšiu možnú zmluvu v rekordnej hodnote, čo znamená osem rokov v hodnote 16-17 miliónov dolárov na rok.

Ak by Oilers doviedol k senzačnej otočke, kapitán by mal v meste a klube povesť na úrovni Waynea Gretzkého a viem si predstaviť, že by mu po splnení cieľa, teda zisku Stanley Cupu, naložili, koľko by si zapýtal.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: McDavid je ako nový Gretzky. Prekonáva neprekonateľné rekordy