Chuťovky z NHLky: Súboj najlepších, povery aj potkany. Čo prinesie finále Stanley Cupu?

Vo finále Stanley Cupu 2024 sa stretnú Florida Panthers a Edmonton Oilers.

Chuťovky z NHLky: Súboj najlepších, povery aj potkany. Čo prinesie finále Stanley Cupu?

Vo finále Stanley Cupu 2024 sa stretnú Florida Panthers a Edmonton Oilers. (Autor: Sportnet)
Vo finále Stanley Cupu 2024 sa stretnú Florida Panthers a Edmonton Oilers.
Vo finále Stanley Cupu 2024 sa stretnú Florida Panthers a Edmonton Oilers. (Autor: Sportnet)
Šimon Čop|8. jún 2024 o 12:45

Florida pohár ešte nevyhrala, Edmonton to dokázal naposledy pred 34 rokmi.

NEW YORK. Kto vyhrá Stanley Cup? Takáto otázka sa ľahko položí, ale odpovedať na ňu je aj pred finále ohromne náročné.

Tento rok sa do záverečného súboja prebojovali Florida Panthers a Edmonton Oilers. Nekoná sa žiadna veľká rozprávka. Postúpili tímy, ktoré na to boli favorizované a patrili do okruhu ašpirantov na pohár.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Vrchol hokejovej sezóny prináša množstvo príbehov, zaujímavostí a dokonca má aj prvý rekord ešte predtým, než bolo vhodené prvé buly. A práve tieto jednotlivé dieliky skladačky, ktoré robia toto finále špeciálnym, som sa rozhodol priblížiť v tejto epizóde. Zo štvrtka sme ju presunuli na sobotu, teda predvečer prvého zápasu.

Väčšinou sa v Chuťovkách z NHLky venujeme viacerým rôznym témam. Teraz však nastáva vrchol roka, a tak sme 33. diel podcastu venovali čisto súboju Floridy a Edmontonu.

1. Vo finále tento rok fandím Edmontonu. Mám rád Kanadu a doprial by som jej klubu víťazstvo po 31 rokoch. Zároveň si hráč ako Connor McDavid zaslúži Stanleyho pohár a práve jemu to z osadenstva tohtoročného finále prajem najviac.

2. Napriek tomu mi rozum hovorí, že favoritom je Florida Panthers. 

Spoliehajú sa totiž na celkovú hernú dominanciu. V každej jednej sérii postúpili zaslúžene a ani raz nedopustili veľkú drámu, keďže proti Tampe Bay im stačilo päť stretnutí a následne proti Bostonu a Rangers šesť. 

Ich defenzíva, podľa mňa najlepšia v NHL, však bude musieť podať stopercentný výkon. Za Edmonton hrajú veľké ofenzívne hviezdy a ich presilovka v podstate môže vyhrať Stanley Cup, ak nenarazí na súpera, ktorý ju prečíta. 

Cats tým súperom môžu byť. Navyše treba podotknúť, že majú celkovo silný a vyvážený tím. Spomenul som defenzívu, avšak musím to isté dodať aj o útoku. V doterajšom priebehu play-off čelili trom špičkovým brankárom - Andrejovi Vasilevskému, Jeremymu Swaymanovi a Igorovi Šesťorkinovi. A ani jeden z nich ich nezastavil.

3. Ak ste si čítali naše predpovede finále, už viete, že som napokon stavil na srdce. V tipovačke máme ja a kolega Daniel Vágner remízu a o víťazovi rozhodne finále. Keďže on to stavil na Floridu, chcem, aby sme mali víťaza, tak som sa rozhodol, že si zaprajem výhru Oilers aj takýmto oficiálnym spôsobom. 

4. Po druhýkrát v rade sa stane, že Stanley Cup nepricestuje do Česka ani na Slovensko. Naposledy sa takáto neúspešná česko-slovenská séria udiala v rokoch 2016 a 2017, keď Stanley Cup získali Pittsburgh Penguins.

5. V tomto finále môže rozhodnúť aj to, kto sa najlepšie popasuje s vyše 4000-kilometrovou vzdialenosťou medzi mestami. Tak vzdialení ešte od seba účastníci posledného súboja o Stanleyho pohár nikdy neboli.

Približne tak, ako je vzdialený Edmonton od Sunrise, je od Bratislavy Dubaj.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Súboj najlepších, povery aj potkany. Čo prinesie finále Stanley Cupu?