Hochschornerovci po kvalifikácii MS: Bola to horšia tréningová jazda

Ladislav a Peter Škantárovci
Ladislav a Peter Škantárovci (Autor: TASR/AP)
SITA|16. sep 2015 o 13:08

Slovenskí deblkanoisti postúpili na svetovom šampionáte do semifinále.

LEE VALLEY. Dve z troch slovenských posádok si vybojovali účasť v semifinále disciplíny C2 z prvej kvalifikácie, ktorou sa v stredu v britskom Lee Valley neďaleko Londýna začali majstrovstvá sveta vo vodnom slalome.

V pätnástke postupujúcich nechýbajú bratranci Ladislav a Peter Škantárovci (4. miesto) a tiež trojnásobní olympijskí víťazi, bratia Pavol a Peter Hochschornerovci, ktorých klasifikovali na 9. priečke.

Skoro všetci čisto

V dejisku olympijských hier 2012 sa začalo veľmi svižne - iba jediná z pätnástich postupujúcich lodí v C2 nabrala počas kvalifikačnej jazdy trestné sekundy. Boli to Česi Jonáš Kašpar a Marek Šindler, ktorí napriek jednému ťuku skončili na 6. pozícii.

"Nejaké malé chybičky tam boli. Išli sme však zodpovedne a s rozumom. Trať nebola ťažká, preto boli také malé rozdiely v cieli. Sme, samozrejme, spokojní. Teraz si treba oddýchnuť a pripraviť sa na semifinále," uviedol Ladislav Škantár pre server Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode.

"Trať bola postavená včera, nič sa už na nej nezmenilo. Vedeli sme, že to bude tesné. Sme radi, že sme sa dostali do semifinále už z prvej jazdy. Môžeme sa v pokoji pripravovať na semifinále," doplnil dojmy z prvej úspešnej šampionátovej ouvertúry Peter Škantár.

Hochschornerovci neboli spokojní

Skúsení Hochschornerovci boli napriek hladkému postupu sebakritickí. "Bola to horšia tréningová jazda," sebakriticky zhodnotil Pavol Hochschorner. Peter bol o niečo zhovorčivejší.

"Nízko sme sa chytali do protivodiek, boli postavené v dosť veľkom prúde. Ak vám nevyšiel nájazd, zbytočne ste stratili čas." Obaja sa zhodli, že dôležitá bola čistá jazda. "To bol cieľ. Na takejto trati znamená dotyk veľký prepad vo výsledkovej listine."

Tretia slovenská dvojica Tomáš Kučera - Ján Bátik obsadila 23. pozíciu a o postup do semifinále sa pokúsia v druhej kvalifikačnej jazde v stredu od 15.30 h. Kučera a Bátik doplatili na dve chybičky, ktoré ich stáli 4 trestné sekundy.

Víťazmi prvej kvalifikácie sa stali favorizovaní Francúzi Gauthier Klauss, Mathieu Péché, ktorí triumfovali v tomto roku v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Priamo postúpila aj Dukátová

Priamo do semifinále po prvom kvalifikačnom kole sa prepracovala zo slovenských kajakárok Jana Dukátová.

20150705slalom_svetovypohar_2266824_r231.jpg

Jana Dukátová. FOTO - TASR

"Nebolo to najrýchlejšie, ani najistejšie. Išla som však relatívne s ľahkosťou. Dôležité bolo neurobiť chyby, lebo pri takom ľahkom rozložení brán, ktoré urobili na kvalifikáciu, každá chybička by znamenala prepad o veľa miest dozadu. Dostať sa do semifinále už po prvej jazde bolo veľmi dôležité, lebo tá druhá už bude s nožom na krku. Som spokojná aj s tým, že som fyzicky v poriadku, čo som cítila už pri rozjazdení. Dúfam, že takto fit budem aj v sobotu," uviedla Jana Dukátová pre server Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode canoeslalom.sk.

Ďalšie dve Slovenky Elena Kaliská a Kristína Nevařilová si semifinále zatiaľ nevybojovali. Dvojnásobná olympijská víťazka Kaliská skončila na 23. priečke a od posledného - 20. postupového miesta Slovinky Evy Terceljovej ju delilo 84 stotín sekundy.

Kristína Nevařilová obsadila v 67-člennej konkurencii 53. priečku, keď nazbierala 6 trestných sekúnd. Kaliská a Nevařilová budú mať druhú kvalifikačnú šanci v stredu od 16.00 h.

Výsledky - streda:

C2 - I. kvalifikácia (15 najlepších posádok do semifinále): 1. Gauthier Klauss, Mathieu Péché (Fr.) 92,63 (0), ... 4. Ladislav Škantár, Peter Škantár 93,51 (0),... 9. Pavol a Peter Hochschornerovci 94,86 (0) - všetci postúpili do semifinále,... 23. Tomáš Kučera, Ján Bátik (všetci SR) 98,54 (4) - zatiaľ nepostúpili do semifinále

Ženy - K1 - I. kvalifikácia (20 najlepších do semifinále): 1. Emilie Ferová (Fr.) 90,95 (0),...6. Jana Dukátová (SR) 93,75 (0) - postúpila do semifinále,...23. Elena Kaliská 98,37 (4), 53. Kristína Nevařilová (všetky SR) 118,80 (6) - zatiaľ nepostúpili do semifinále

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Hochschornerovci po kvalifikácii MS: Bola to horšia tréningová jazda