Henrieta Farkašová má za sebou netradičný vstup do sezóny

V Soči. V minulej sezóne sa kvôli zraneniu dostala H. Farkašová do Soči na finále Svetového pohára len ako divák.
V Soči. V minulej sezóne sa kvôli zraneniu dostala H. Farkašová do Soči na finále Svetového pohára len ako divák. (Autor: archív H. F.)
Sportnet|19. sep 2013 o 00:00

Časť augusta a prvé septembrové dni strávila rožňavská zrakovo hendikepovaná lyžiarka Henrieta Farkašová v Austrálii.

Slovenskí paralympionici tam boli na sústredení, ktoré vyvrcholilo štartom v druhom kole Svetového pohára v stredisku Thredbo.

ROŽŇAVA. Vrcholom aktuálnej sezóny bude paralympiáda v Soči a tomu sa podriaďuje aj príprava. V rámci nej sa slovenskí lyžiari vybrali až do Austrálie. Absolvovali tam sústredenie, ktoré zakončil štart v pretekoch svetového pohára. V nich sa našim lyžiarom darilo.

Svoje kvality potvrdila aj H. Farkašová. Zvíťazila v obrovskom slalome i slalome. A to napriek tomu, že po nehode auta s časťou výpravy bola dosť doudieraná.

Aké teda boli pre slovenskú reprezentantku prvé preteky v novej sezóne? „Netradičné,“ začala H. Farkašová so svojím zvyčajný úsmevom: „Hlavne z časového hľadiska, nakoľko v auguste sme ešte nepretekali. Tiež nám podmienky veľmi nepriali, bolo teplo a málo snehu. Z toho dôvodu sme štartovali skoro ráno o siedmej, aby podložka ako-tak vydržala. Druhé kolo sa ani neprestavovalo, iba sa posúvali brány, takže okolo deviatej sme mali už po pretekoch. V  'normálnych' zimných podmienkach približne o tejto hodine len štartujú preteky.“

Vypla jej lyža a spadla

Po presvedčivom víťazstve v prvom obrovskom slalome bola na najlepšej ceste vyhrať aj ten druhý, no prišiel pád.

„Po prvom kole som viedla s veľkým náskokom na druhú. Ale keďže sa druhé kolo neprestavovalo, v niektorých bránach boli veľké diery, na čo som doplatila aj ja. V jednej z nich mi vypla ľavá lyža a padla som,“ opísala nepríjemnú situáciu H. Farkašová.

Svetový pohár mal potom pokračovať dvoma slalomami. Kvôli počasiu však lyžiari absolvovali len jeden. Aj v týchto pretekoch si H. Farkašová spolu s navádzačkou N. Šubrtovou vybojovali zlato. Aj keď sama lyžiarka videla vo svojom výkone rezervy.

„Celé preteky slalomu boli v mojom podaní veľmi neisté. Nemala som ani jeden tréning v bránach, pretože po autonehode som mala doudierané nohy a veľký boľavý opuch pod pravým kolenom, boľavé rameno, takže na pretekoch, čo sa týka slalomu, som mala premiéru. V druhom kole nám zasa vypla vysielačka, takže jazda bola ešte neistejšia, čo sa odrazilo aj na čase. Ale náskok z prvého kola mi zaistil víťazstvo,“ vysvetlila sympatická Rožňavčanka.

So vstupom do sezóny je H. Farkašová spokojná. „Na lyžiach som sa cítila dobre, aj keď bolo menej tréningu na snehu. Trošku ma mrzí, že tam neboli Rusi a nemohla som sa porovnať s mojou aktuálne najväčšou súperkou,“ uviedla H. Farkašová.

Napriek spomínanej nehode si zo svojej prvej cesty do Austrálie odniesla dobré dojmy. „Odnášam si odtiaľ veľa pekných zážitkov, ľudia boli veľmi milí a ochotní,“ prisvedčila.

V najbližších týždňoch si od pretekania trochu oddýchne, no príprava bude pokračovať v plnom prúde.

„Najbližšie preteky nás čakajú až začiatkom decembra, dovtedy budem na rakúskych ľadovcoch vylepšovať svoju techniku jazdenia,“ uzavrela H. Farkašová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Henrieta Farkašová má za sebou netradičný vstup do sezóny