Hanlonov exasistent: Slovensko s Glenom môže vyhrať titul

Prví vyskúšali Steel Arénu. Švajčiari boli prvým tímom, ktorý v Košiciach pred MS trénoval.
Prví vyskúšali Steel Arénu. Švajčiari boli prvým tímom, ktorý v Košiciach pred MS trénoval. (Autor: Veronika Janušková)
Jaroslav Vrábeľ|28. apr 2011 o 00:00

Ako prví si po prílete do Košíc vyskúšali ľad v Steel Aréne pred MS Švajčiari, ešte v utorok večer. Včera si zatrénovali opäť.



KOŠICE. Po tréningu sme oslovili švajčiarskeho kouča, Kanaďana Seana Simpsona.

Aké sú vaše prvé dojmy z košického ľadu, zo Steel Arény a z Košíc?

„Už som tu bol ako asistent trénera Bieloruska, hrali sme proti Slovensku v rámci prípravy pred MS v Rusku (v apríli 2007 Bielorusi vyhrali 2:1 - pozn. red.). Ešte som tu bol vlani pozrieť hotel a štadión. Štadión je fantastický, Staré Mesto nádherné a hotel (Yasmin), kde bývame, krásny. Košice sú hokejové mesto, majú hokejovú tradíciu, nielen posledné tri majstrovské roky, a to sa mi páči."

Na dvoch MS ste boli asistent trénera Bieloruska, z toho rok (2006) ste tam asistovali práve Glenovi Hanlonovi, ďalšiemu Kanaďanovi, ktorý teraz šéfuje slovenskej reprezentácii. Aký je Hanlon?

„Je to skvelý človek, chytrý, zábavný. Ako tréner pracuje veľmi organizovane a tvrdo, Slovensko je doma, hrá pred svojimi fanúšikmi, má skvelý tím. Nechcem dostať Glena a jeho tím pod tlak vyhlásením, že Slovensko môže vyhrať, ale myslím si, že Hanlon sa môže stať jedným z najdôležitejších veľkých mien tohto šampionátu. Slovensko má veľké šance odohrať skvelý turnaj a jeho tím je schopný všetkého."

Dvakrát ste v príprave porazili Rusov, raz Čechov, čo to znamená?

„Je to pekné, ale Rusi ani Česi nepostavili najsilnejšie tímy. Je to skvelé pre sebavedomie, ale dôležité sú výsledky na šampionáte."

Ako tréner prekvapujúceho víťaza Ligy majstrov ZSC Lions Zürich ste v roku 2009 fantasticky porazili Chicago Blackhawks 2:1, ktoré potom vyhralo NHL. Aké to bolo?

„Bolo to úžasné. Už naše víťazstvo v Lige majstrov bolo veľkým prekvapením. Možno nás Chicago zo začiatku podcenilo, ale odohrali sme dobrý zápas a všetko nám vychádzalo. Nebolo to však o šťastí, naozaj sme si v ten večer zaslúžili vyhrať. Jediný veľký hráč, ktorý vtedy Chicagu chýbal, bol Marián Hossa, všetci ostatní nastúpili. Bolo to neuveriteľné, zapamätám si to do konca života. Ale ak by sme potom hrali s Chicagom ešte 20-krát, pravdepodobne by sme 20-krát prehrali."

Ako si spomínate na vášho zverenca v Zürichu, slovenského obrancu Radoslava Suchého?

„Bol v tom tíme, ktorý vyhral Ligu majstrov i duel s Chicagom. Skvelý chlapík, výborný tímový hráč, veľmi dôležitá súčasť nášho úspechu v Lige majstrov. Skúsený obranca, pomáhal mladým hráčom a odohral veľa minút. Bola radosť koučovať ho. Už nie sme v kontakte, ale dúfam, že počas šampionátu na Slovensku budem mať možnosť pozdraviť sa s ním."

Koho považujete za najväčších favoritov týchto MS?

„Rusko, Kanadu, Švédsko, Česko, aj Slovensko. Kanada je nebezpečná, počas šampionátu sa zlepšuje. Rusko má vynikajúcich hráčov v NHL, keď sú voľní, nikdy nepovedia reprezentácii nie. Švédsko je silné, Česi obhajujú titul. Slovensko je doma a má trénera Hanlona."

simson_veja_res.jpg
Švajčiarsky kouč. Sean Simpson si zaspomínal aj na Rada Suchého. Foto: veja

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Hanlonov exasistent: Slovensko s Glenom môže vyhrať titul