Halčin chystá Francúzom odplatu

Martin Halčin a jeho finálová jazda na majstrovstvách sveta.
Martin Halčin a jeho finálová jazda na majstrovstvách sveta. (Autor: tasr)
Sportnet|25. júl 2013 o 00:00

Martin Halčin zažil niečo podobné ako Michal Martikán na olympijských hrách v Aténach.

Martin Halčin zažil na majstrovstvách sveta juniorov a pretekárov do 23 rokov vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši niečo podobné ako Michal Martikán na olympijských hrách 2004 v Aténach. Kým Martikána odsunul „neviditeľný“ ťuk na jednej z bránok v súboji s ďalším „slalomárskym titanom“ Francúzom Tonym Estanguetom na striebornú priečku, dodatočná dvojsekundová penalizácia stála Martina Halčina nielen titul majstra sveta v kategórii K1 do 23 rokov, ale prišiel aj o medailu, keď klesol až na štvrtú priečku.

KOŠICE. Aj v Mikuláši vyhral Francúz, Mathieu Biazizzo. „Práve ste ma zastihli v Prahe, tesne pred odchodom na majstrovstvá Európy juniorov a pretekárov do 23 rokov vo francúzskom Bourg St. Maurice,“ chystal sa košický rodák Martin Halčin na odvetu s Francúzmi ešte za čerstva.

„Jasné, chcem to tým Francúzom doma, na ich vode, oplatiť, budem sa snažiť 'našúpať' im pár sekúnd,“ zasmial sa juniorský majster sveta a Európy i vlaňajší európsky šampión v kategórii do 23 rokov.

Nie je si vedomý, žeby ťukol

Liptovský Mikuláš ešte bolí. „Bolí-nebolí. Áno, tesne po pretekoch, keď som dodatočnou penalizáciou prišiel o titul majstra sveta, ma to veľmi mrzelo, ale svet sa nezrúti. Je to šport, žiadna katastrofa, veď napokon ani to štvrté miesto nie je zlé.“

Prirodzene, Martin mal doma, v Liptovskom Mikuláši, kde je členom klubu,najvyššie ambície, veď v tamojšom kanáli pozná každý balvan i chuť vody, ktorá ním preteká.

„Samozrejme, nemôžem poprieť, že som doma mal tie najvyššie ambície, veď nikto nenastupuje na preteky s tým, že chce skončiť desiaty či pätnásty. Mojím cieľom bolo skončiť do piateho miesta, čo vo svetovej konkurencii určite nie je ľahké. A to sa mi aj splnilo, i keď mohlo byť aj lepšie.“

Chvíľočku bol Martin Halčin majstrom sveta, lebo tie dve sekundy mu rozhodcovia „naparili“ až dodatočne, za dotyk s bránkou číslo šesť, ktorý ani necítil.

„Ja nemôžem povedať, či som tie dve sekundy dostal právom, či tam bol dotyk alebo nie. Sám si však nie som vedomý, že by som tam ťukol. Rozhodcovia mi dali penalizáciu za to, že som to vraj šuchol prilbou. No to mi vôbec nešlo do hlavy, pretože pri takomto kontakte to pretekár na 99 percent cíti a ja som necítil ani to jedno percento.“

Je to škoda, lebo s traťou, ktorú technicky vyšperkovala dvojnásobná olympijská víťazka Elena Kaliská, sa Martin vysporiadal perfektne.

„Snažila sa urobiť ťažkú, technickú trať, ale ešte v sobotu pred finále jej do toho trochu kafral jeden funkcionár ICF, ktorý trať poposúvaním bránok o niečo zjednodušil. Bola z toho dosť nešťastná, ale ešte to na poslednú chvíľu stihla trošku ponaprávať,“ pochvaľoval si jej robotu Martin Halčin.

Chce si napraviť chuť

Teraz budú v domácom prostredí Francúzi a treba povedať, že horský potok v Bourg St. Maurice je jednou z najkrajších slalomárskych tratí na svete.

„Určite, a je to asi najťažší 'potok', aký poznám, aj keď sám som na ňom ešte nejazdil. No raz som sa tam bol pozrieť, takže si viem predstaviť, čo ma čaká, že je tam veľmi ťažká voda. Z prírodných tratí je v Bourg St. Maurice určite jedna z najkrajších.“

Pre Martina je to veľká výzva, aby to na nej poriadne „natrel“ domácim Francúzom.

„Po majstrovstvách sveta v Liptovskom Mikuláši si chcem trošku napraviť chuť, vrátiť to Francúzom. Mojím cieľom je finále, aj keď odkedy sa to ide iba na jednu jazdu, je to aj o šťastí. Takže spokojný budem, keď sa dostanem do finále a keď budem spokojný aj so svojou finálovou jazdou.“

Vrcholom sezóny pre slovenskú jednotku (a pred MS v Liptovskom Mikuláši svetovú 21-ku) v K1 však budú septembrové majstrovstvá sveta seniorov v pražskej Tróji.

„To je pre mňa top priorita, preto nepôjdem ani na posledné kolo Svetového pohára do Tacenu, ale až na finále do Čunova. Aj tam je mojím cieľom finále, teraz už zo svojich ambícií nemôžem zľaviť,“ vraví 22-ročný sympaťák.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Halčin chystá Francúzom odplatu